‘Dat overkomt mij niet’, denken veel woningbezitters. Toch worden er jaarlijks meer dan 66.000 woningbranden gemeld. Met vaak dezelfde soort oorzaken. Maar een gewaarschuwd mens telt voor 2. Dus geven we je 7 tips om je huis brandveiliger te maken. Daar woon je wijzer van.

 

Tip 1: Schaf rookmelders aan

Hoe sneller een brand wordt ontdekt, hoe sneller hij kan worden geblust. Niet voor niets is het  sinds 1 juli 2022 verplicht om een rookmelder op te hangen op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken. Je kan de melders zelfs koppelen met die van de buren zodat ze bij hen ook afgaan: dan is er nog sneller hulp.

 

Tip 2: Plaats brandblussers of blusdekens

Naast de verplichte rookmelders kun je ook zorgen dat er brandblussers en blusdekens bij de hand zijn. Daar valt prima een beginnende brand mee te blussen. Brandblussers moet je wel iedere twee jaar laten keuren.  


Tip 3: Houd de droger schoon

Heb je een droger in huis? Reinig dan na iedere droogbeurt het stoffilter. Een droger wordt heel warm en stof ontbrandt snel. Er bestaan ook fireblockers die je kunt vastmaken aan de binnenkant van de droger. Ontstaat er vuur, dan zorgt de fireblocker ervoor dat er automatisch blusmiddel vrijkomt.   

 

Tip 4: Kook zorgvuldig

De aardappels opzetten en dan iets anders gaan doen? Geen goed idee. Brand wordt meer dan eens veroorzaakt door vergeten pannen. Ook een rondslingerende verpakking naast het fornuis kan brand opleveren. Kook dus netjes en met aandacht en controleer voor je bij je pannen wegloopt of alles uit staat.

 

Tip 5. Pas op met vuur

Grote branden beginnen vaak met een onschuldig vuurtje. Een kaars die te dicht bij het gordijn staat, of vies en nat hout dat in de openhaard wordt opgestookt. Ook een verstopt of vervuild schoorsteenkanaal kan brand veroorzaken. Pas dus op met vuur in huis: zet kaarsen op een veilige plek, gebruik geschikt hout en laat je schoorsteen minimaal 1 keer per jaar vegen. 

 

Tip 6: Houd toezicht op opladers

50% van de woningbranden wordt veroorzaakt door mobiele apparaten. Dat heeft er vaak mee te maken dat deze, meestal ’s nachts, te lang in de lader blijven zitten. Oplaadbare apparaten die te lang worden opgeladen, kunnen oververhit raken. Bij merkloze opladers, die dus niet oorspronkelijk bij het apparaat horen, ontstaan vaker problemen. Je kunt voor de veiligheid dus beter een originele oplader gebruiken. Ook opladers die in het stopcontact zitten zonder dat er een apparaat aan zit, kunnen brandgevaar opleveren. Trek de lader dus altijd uit het stopcontact zodra je klaar bent met laden.

 

Tip 7: Schakel apparaten echt uit

Veel apparaten in huis blijven op stand-by staan. Dat kan gevaarlijk zijn. Een dichtgeklapte laptop blijft bijvoorbeeld warm; laat je die in je bed liggen, dan kan er brand ontstaan. Zet apparaten dus bij voorkeur écht uit. Doe je dat toch liever niet, zet ze dan op een veilige plek. Je kunt apparaten ook uitschakelen met een zogenaamde stand-by-killer: een stopcontact met een schakelaar.

Mocht er ondanks al je maatregelen toch brand ontstaan, bewaar dan je rust en zorg dat alle bewoners het huis zo snel mogelijk verlaten. Laag bij de grond is de luchtkwaliteit het beste. Eenmaal buiten bel je het noodnummer. De brandweer is binnen 8 minuten ter plaatse. Hopelijk op tijd om de schade te beperken!
 

Meer informatie

6 tips voor een goed binnenklimaat van je huis

Daar woon je wijzer van

Wie houdt er niet van, buiten lekker een frisse neus halen. Maar hoe zorg je er voor dat de kwaliteit van de lucht binnen ook goed is?

Zo lopen inbrekers jouw huis voorbij

Daar woon je wijzer van

Je huis is jóuw plek. En natuurlijk hou je graag zelf de controle op wie er wel en niet binnenkomt. Maar hoe doe je dat? We doken erin en geven je deze 9 tips.

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.