Taxatie voor je hypotheek

Als je een huis wil kopen met een hypotheek, willen we graag weten wat dit huis waard is. Hiervoor heb je een bewijs van de waarde nodig. Een taxateur maakt een taxatierapport op. Voor een wijziging van je hypotheek kan je soms gebruik maken van goedkopere opties: een Florius Calcasa- waarderapport of een Calcasa Desktop Taxatie®. Voor verhogingen kan je soms ook een Calcasa Desktop Taxatie® gebruiken.

Hoe werkt een taxatie?

Voor een taxatierapport bezoekt een taxateur de woning en kijkt hij naar verschillende dingen. Zoals de ligging van het huis, het totale woonoppervlak, het bouwjaar, de soort woning, het energielabel en het onderhoud. Om de taxatie uit te voeren heeft een taxateur de kadastrale gegevens en tekeningen van de woning nodig. Wil je je eigen huis laten taxeren? Dan is het eigendomsbewijs nodig. Dit bewijs kan je opvragen bij het Kadaster.

Regels en kosten

Regels voor een taxatie

Voor de taxatie van je woning voor een hypotheek gelden de volgende regels:

  • De taxateur laat de taxatierapporten goedkeuren door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut).
  • Het taxatierapport is maximaal 6 maanden geleden gemaakt.
  • Jij als koper hebt opdracht gegeven voor de taxatie. Niet iemand anders, zoals bijvoorbeeld de verkoper.
  • Het (hoofd)kantoor van je taxateur ligt in de omgeving van de woning die je wil laten taxeren, zoals bepaald in de werkgebiedregeling van taxateurs (het NWWI controleert dit).
  • De taxateur mag niet jouw eigen makelaar of de makelaar van de verkoper zijn.
  • De taxateur heeft geen relatie met jou, de verkoper of degene bij wie je je hypotheek afsluit. Hij mag bijvoorbeeld geen familie of vriend zijn.

Je eerste koophuis

Spannend! Je kan vast niet wachten tot je de sleutel in handen hebt. Hoe werkt het kopen van een huis en waar moet je op letten?

Eigen woning taxeren

Overweeg je je huis te verkopen, of ben je gewoon benieuwd of de waarde is gestegen? Ook dan kan je een taxatie laten doen. Dit kan een taxateur voor je doen, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kan je soms ook een Florius Calcasa- waarderapport of een desktoptaxatie gebruiken.

Wat zijn de kosten voor de taxatie van een woning?

Er zijn geen vaste prijzen voor de taxatie van een woning. Dat verschilt per taxateur en taxatiesoort. Spreek daarom van tevoren met de taxateur af welk bedrag je voor de taxatie van een huis betaalt. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf. De taxatiekosten voor het krijgen van een lening voor de financiering van een woning zijn aftrekbaar voor de belasting.

Een voordelige taxatie

Bij Florius kan je in plaats van een taxatie door een fysieke taxateur bij bepaalde wijzigingen van je hypotheek ook kiezen voor een Florius Calcasa-waarderapport. Of bij verhogingen op je bestaande Florius-hypotheek en overbruggingsfinancieringen kan je kiezen voor een desktoptaxatie. Dit is voordeliger dan een fysieke taxatie, maar er gelden wel voorwaarden.

Zo werkt het

Meer informatie

Onafhankelijk hypotheekadvies

Een onafhankelijk hypotheekadviseur helpt je de hypotheek vinden die bij je past. Nu en in de toekomst.

Wie is Florius?

Bij Florius zorgen we dat je hypotheek met je meebeweegt. Benieuwd hoe dat werkt?

Kan ik dat huis betalen?

Fijn huis gezien? Bereken binnen 1 minuut of je het kan betalen. Je ziet wat je maximaal kan lenen en welk maandbedrag daarbij hoort.