Je hypotheek als je gaat scheiden

De keuze om uit elkaar te gaan is ingrijpend en emotioneel. Het is niet makkelijk zo’n besluit te nemen. En dan volgt er ook nog een hectische periode waarin jij en je ex-partner belangrijke beslissingen moeten nemen. Praktisch, misschien over kinderen, maar ook financieel. Bijvoorbeeld over jullie koopwoning. Wie blijft in het huis wonen en is dat betaalbaar? Wil je de woning verkopen en zijn jullie het daarover eens? Hoe regel je dit op een goede manier?

Je staat er niet alleen voor

Kost het je steeds meer moeite om je hypotheek elke maand te betalen? We begrijpen dat dit kan gebeuren. Daarom is er bij Florius een speciaal team dat je kan helpen: het Florius Preventieteam.
Hulp bij betalingsproblemen

Welke hulp kunnen wij je bieden?

  1. Contact met onze Scheidingsdesk: voor eenvoudige vragen over de gevolgen van een scheiding voor je hypotheek. Bel 033 - 752 54 20 op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur of stuur een mail.
  2. Contact met een onafhankelijk hypotheekadviseur: voor uitgebreid financieel advies over je hypotheek en andere financiële producten. Nog geen adviseur? Deze vind je hier.
  3. Contact met Scheidingsexpert: bij behoefte aan meer dan alleen financieel advies. Scheidingsexpert biedt een totaaloplossing voor het in goed overleg afhandelen van een scheiding. Zowel op financieel, fiscaal, juridisch als emotioneel gebied. Jouw hypotheekadviseur of de Florius Scheidingsdesk kan je hierover informeren. Of kijk op www.scheidingsexpert.nl/Florius.

6 tips over je hypotheek als je gaat scheiden

Ben je beiden eigenaar van de woning en wil je in je eentje in de woning blijven wonen? Je kan dan met je ex-partner afspreken dat de woning jouw bezit wordt. Als je dat allebei wil, kijken we voor je of je de hypotheek op jouw naam kan krijgen. Jouw ex-partner kan dan niet meer aansprakelijk gesteld worden voor de hypotheek. Dit noemen we ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid.

Je gaat er dan in je eentje voor zorgen dat je de hypotheek betaalt. Jouw ex-partner wordt hier niet meer om gevraagd. Nadat je samen met je ex-partner afspraken hebt gemaakt, helpt een onafhankelijk hypotheekadviseur je uitzoeken wat je mogelijkheden zijn. Hierbij kijkt hij ook naar je inkomsten, uitgaven en misschien nieuwe uitgaven die erbij komen voor alimentatie. Dit kan ook gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt.

Florius werkt samen met Scheidingsexpert. Een partij die je helpt bij alle zaken die bij een scheiding komen kijken. Als Scheidingsexpert je bijstaat, kunnen wij de hypotheek op jouw naam zetten zonder dat er een getekend convenant is. Wil je meer weten? Vraag je adviseur of neem contact op met de Florius Scheidingsdesk: bel 033-7525420 of stuur een mail.
Kies je ervoor je huis te verkopen? Dan los je met de opbrengst eerst de hypotheek af. Blijft er dan nog geld over? Dan is dat je overwaarde. Deze moet je meestal samen verdelen. Het kan ook zijn dat je na verkoop met een restschuld blijft zitten. Dit betekent dat er niet genoeg geld is om de hypotheek af te lossen. Hoe je de overwaarde of restschuld verdeelt, hangt af van de afspraken die je hebt gemaakt over de eigendoms- en schuldverhouding. Toen je het huis kocht, kan je bijvoorbeeld hebben afgesproken dat de woning voor 60% van jou is en voor 40% van je partner of andersom. We raden je aan altijd je onafhankelijk hypotheek adviseur of Scheidingsexpert in te schakelen als je gaat scheiden. Ook als je eigenlijk in je huis wil blijven wonen, maar dit financieel niet haalbaar lijkt. Je adviseur kan dan samen met je scheidingsexpert inzicht geven in eventuele alternatieven. Heb je via een machtigingsformulier toestemming gegeven om je hypotheek te wijzigen met mijnFlorius? Je kan de machtiging op elk moment per direct stopzetten door een mail te sturen naar de Florius Scheidingsdesk. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en mogelijk een restschuld? Als je gaat scheiden, kan NHG je misschien helpen. Kijk goed of je aan alle voorwaarden voldoet voordat je de woning te koop zet. Het kan even duren voordat je je huis hebt verkocht. Zolang er niemand is uitgekocht of de woning zelf nog niet is verkocht, zijn jij en je ex-partner nog samen eigenaar van de woning. Voor deze situatie heeft de Belastingdienst een speciale scheidingsregeling. Om fiscale problemen te voorkomen, is het belangrijk dat je over de betaling van de hypotheeklast de juiste afspraken in het convenant maakt. Scheidingsexpert kan je hierin adviseren en helpen bij de complexe aangifte IB van jou en je ex-partner. Heb je samen verzekeringen afgesloten, zoals een Overlijdensrisicoverzekering of schadeverzekering(en)? Als je uit elkaar gaat, wil je misschien je verzekeringen aanpassen. Ook hier helpt je hypotheekadviseur je graag bij.

De Scheidingsexpert

Onze samenwerking met Scheidingsexpert

Een scheiding betekent vaak onzekerheid. Bijvoorbeeld over je hypotheek. Dan is het fijn dat je in een vroeg stadium weet waar je aan toe bent. Florius werkt samen met Scheidingsexpert. Zij zijn een onafhankelijke partij die je samen met je hypotheekadviseur daarbij kan helpen. Niet alleen met je hypotheek, maar ook met alle andere zaken die komen kijken bij een scheiding. Zo heb je al vóór het tekenen van een scheidingsconvenant zekerheid over je financiële situatie.

Wil je meer weten over de voordelen van Scheidingsexpert? Bel 033 - 752 54 20 of mail onze Scheidingsdesk of vraag je adviseur. Je kan ook kijken op www.scheidingsexpert.nl/florius.

De voordelen van Scheidingsexpert op een rij

  • Zekerheid bieden over hypotheek zonder scheidingsconvenant
  • Soepele afwikkeling ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid
  • Uitgebreide fiscale en juridische kennis en ervaring op het gebied van scheiden
  • Gespecialiseerd in familie-mediation

Wat zijn de kosten van Scheidingsexpert?

Het eerste telefonische contact én de eerste afspraak met Scheidingsexpert zijn gratis en vrijblijvend. Tijdens deze eerste gesprekken legt je scheidingsexpert uit wat de kosten zijn en of je in aanmerking kan komen voor gesubsidieerde rechtshulp.

Wil je meer weten over de voordelen van Scheidingsexpert? Bel 033 - 752 54 20 of mail onze Scheidingsdesk of vraag je adviseur.

Bezoek de website van Scheidingsexpert

Meer informatie

Advies over jouw situatie

Wil je advies over hoe je je hypotheek kan blijven betalen na je scheiding? Een onafhankelijk hypotheekadviseur zet de mogelijkheden voor je op een rij. Het eerste gesprek is vaak gratis.

Hypotheekrente verlagen

Moet je de hypotheek straks in je eentje betalen? Dan kan het prettig zijn als het bedrag dat je voor je hypotheek betaalt, omlaag kan.

Als je gaat verhuizen

Wat moet je allemaal regelen als je gaat verhuizen? Waar let je op als je een huis koopt? We zetten het voor je op een rij.