Uw hypotheek als u gaat scheiden

De keuze om uit elkaar te gaan is ingrijpend en emotioneel. Het is niet makkelijk zo’n besluit te nemen. En dan volgt er ook nog een hectische periode waarin u en uw ex-partner belangrijke beslissingen moeten nemen. Praktisch, misschien over kinderen, maar ook financieel. Bijvoorbeeld over uw koopwoning. Wie blijft in het huis wonen en is dat betaalbaar? Wilt u de woning verkopen en bent u het daarover eens? Hoe regelt u dit op een goede manier?

U staat er niet alleen voor

Kost het u steeds meer moeite om uw hypotheek elke maand te betalen? We begrijpen dat dit kan gebeuren. Daarom is er bij Florius een speciaal team dat u kan helpen: het Florius Preventieteam.
Hulp bij betalingsproblemen

Welke hulp kunnen wij u bieden?

  1. Contact met onze Scheidingsdesk: eenvoudige vragen over de gevolgen van een scheiding voor uw hypotheek kunt u hier stellen. Bel op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur 033-7525420 of stuur een e-mail.
  2. Contact met een onafhankelijk hypotheekadviseur: uitgebreid financieel advies over uw hypotheek en andere financiële producten kunt u inwinnen bij uw adviseur. Nog geen adviseur? Deze vindt u hier.
  3. Contact met Scheidingsexpert: bij behoefte aan meer dan alleen financieel advies. Scheidingsexpert biedt een totaaloplossing voor het in goed overleg afhandelen van een scheiding. Zowel op financieel, fiscaal, juridisch als emotioneel gebied. Uw hypotheekadviseur of de Florius Scheidingsdesk kan u hierover informeren. Of kijk op www.scheidingsexpert.nl/Florius.

Welke hulp kunnen wij u bieden?

  1. Contact met onze Scheidingsdesk: eenvoudige vragen over de gevolgen van een scheiding voor uw hypotheek kunt u hier stellen. Bel op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur 033-7525420 of stuur een e-mail.
  2. Contact met een onafhankelijk hypotheekadviseur: uitgebreid financieel advies over uw hypotheek en andere financiële producten kunt u inwinnen bij uw adviseur. Nog geen adviseur? Deze vindt u hier.
  3. Contact met Scheidingsexpert: bij behoefte aan meer dan alleen financieel advies. Scheidingsexpert biedt een totaaloplossing voor het in goed overleg afhandelen van een scheiding. Zowel op financieel, fiscaal, juridisch als emotioneel gebied. Uw hypotheekadviseur of de Florius Scheidingsdesk kan u hierover informeren. Of kijk op www.scheidingsexpert.nl/Florius.

6 tips over uw hypotheek als u gaat scheiden

Bent u beiden eigenaar van de woning en wilt u in uw eentje in de woning blijven wonen? U kunt dan met uw ex-partner afspreken dat de woning uw bezit wordt. Als u dat allebei wilt, kijken we voor u of het mogelijk is dat u de hypotheek op uw naam krijgt. Uw ex-partner kan dan niet meer aansprakelijk gesteld worden voor de hypotheek. Dit noemen we ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid.

U gaat er dan in uw eentje voor zorgen dat u de hypotheek betaalt. Uw ex-partner wordt hier niet meer om gevraagd. Nadat u samen met uw ex-partner afspraken heeft gemaakt helpt een onafhankelijk hypotheek adviseur u uitzoeken wat uw mogelijkheden zijn. Hierbij kijkt hij of zij ook naar uw inkomsten, uitgaven en misschien nieuwe uitgaven die erbij komen voor alimentatie. Dit kan ook gevolgen hebben voor de belasting die u betaalt.

Florius werkt samen met Scheidingsexpert. Een partij die u helpt bij alle zaken die bij een scheiding komen kijken. Wanneer Scheidingsexpert u bijstaat, kunnen wij de hypotheek op uw naam zetten zonder dat er een getekend convenant is. Wilt u meer weten? Vraag uw adviseur of neem contact op met de Florius Scheidingsdesk: bel 033-7525420 of stuur een e-mail.
Kiest u er voor om uw huis te verkopen? Dan lost u met de opbrengst eerst de hypotheek af. Blijft er dan nog geld over? Dan is dat uw overwaarde. Deze moet u meestal samen verdelen. Het kan ook zijn dat u na verkoop met een restschuld blijft zitten. Dit betekent dat er niet genoeg geld is om de hypotheek af te lossen. Hoe u de overwaarde of restschuld verdeeld, hangt af van de afspraken die u heeft gemaakt over de eigendoms- en schuldverhouding. Toen u het huis kocht, kunt u bijvoorbeeld hebben afgesproken dat de woning voor 60% van u is en voor 40% van uw partner of andersom. We raden u aan om altijd uw onafhankelijk hypotheek adviseur of Scheidingsexpert in te schakelen als u gaat scheiden. Ook als u eigenlijk in uw huis wilt blijven wonen, maar dit financieel niet haalbaar lijkt. Uw adviseur kan dan samen met uw scheidingsexpert inzicht geven in eventuele alternatieven. Het kan even duren voordat u uw huis heeft verkocht. Zolang er niemand is uitgekocht of de woning zelf nog niet is verkocht, zijn u en uw ex-partner nog samen eigenaar van de woning. Voor deze situatie heeft de Belastingdienst een speciale scheidingsregeling. Om fiscale problemen te voorkomen is het belangrijk dat u over de betaling van de hypotheeklast de juiste afspraken in het convenant maakt. Scheidingsexpert kan u hierin adviseren en helpen bij de complexe aangifte IB van u en uw ex-partner. Heeft u samen verzekeringen afgesloten, zoals een Overlijdensrisicoverzekering of schadeverzekering(en)? Als u uit elkaar gaat, wilt u misschien uw verzekeringen aanpassen. Ook hier helpt uw hypotheekadviseur u graag bij. Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en mogelijk een restschuld? Als u gaat scheiden, kan NHG u misschien helpen. Kijk goed of u aan alle voorwaarden voldoet voor u de woning te koop zet. Heeft u via een machtigingsformulier toestemming gegeven om uw hypotheek te wijzigen met mijnFlorius? U kunt de machtiging op elk moment per direct stopzetten door een e-mail te sturen naar de Florius Scheidingsdesk.

De Scheidingsexpert

Onze samenwerking met Scheidingsexpert

Een scheiding betekent vaak onzekerheid. Bijvoorbeeld over uw hypotheek. Dan is het fijn dat u in een vroeg stadium weet waar u aan toe bent. Florius werkt samen met Scheidingsexpert. Zij zijn een onafhankelijke partij die u samen met uw hypotheekadviseur daarbij kan helpen. Niet alleen met uw hypotheek, maar ook met alle andere zaken die komen kijken bij een scheiding. Zo heeft u al vóór het tekenen van een scheidingsconvenant zekerheid over uw financiële situatie.

Wilt u meer weten over de voordelen van Scheidingsexpert? Bel (033-7525420) of mail onze Scheidingsdesk of vraag uw adviseur. Of kijk op www.scheidingsexpert.nl/florius.

De voordelen van Scheidingsexpert op een rij

  • Zekerheid bieden over hypotheek zonder scheidingsconvenant
  • Soepele afwikkeling ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid
  • Uitgebreide fiscale en juridische kennis en ervaring op het gebied van scheiden
  • Gespecialiseerd in familie-mediation

Wat zijn de kosten van Scheidingsexpert?

Het eerste telefonische contact én de eerste afspraak met Scheidingsexpert zijn gratis en vrijblijvend. Tijdens deze eerste gesprekken legt uw scheidingsexpert uit wat de kosten zullen zijn en of u in aanmerking kunt komen voor gesubsidieerde rechtshulp.

Wilt u meer weten over de voordelen van Scheidingsexpert? Bel (033-7525420) of mail onze Scheidingsdesk of vraag uw adviseur.

Bezoek de website van Scheidingsexpert

Bereken zelf eenvoudig de kinderalimentatie

Bij veel scheidingen zijn kinderen betrokken. Het is belangrijk dat u als scheidende ouders goede afspraken maakt over de opvoeding van uw kinderen. Daar horen ook financiële afspraken bij, bijvoorbeeld over alimentatie.

Afhankelijk van de afspraken over de zorg voor uw kinderen en het inkomen van u en uw ex-partner, moet u alimentatie betalen of ontvangt u dit. Wilt u weten welk bedrag dit straks voor u is? Scheidingsexpert heeft samen met de Raad voor Rechtsbijstand hiervoor een gratis rekentool ontwikkeld. Daarmee berekent u heel eenvoudig zelf de kinderalimentatie.
Bereken kinderalimentatie

Meer informatie

Advies over uw situatie

Wilt u advies over hoe uw hypotheek kunt blijven betalen na uw scheiding? Een onafhankelijk hypotheekadviseur zet de mogelijkheden voor u op een rij. Het eerste gesprek is vaak gratis.

Hypotheekrente verlagen

Moet u de hypotheek straks in uw eentje betalen? Dan kan het prettig zijn als het bedrag dat u voor uw hypotheek betaalt omlaag kan.

Als u gaat verhuizen

Wat moet u allemaal regelen als u gaat verhuizen? Waar let u op als u een huis koopt? We zetten het voor u op een rij.