Toch alvast verhuizen met een overbruggingslening

Wil je de overwaarde* van je oude huis gebruiken om een nieuw huis te kopen? Maar heb je dat geld nu nog niet beschikbaar, omdat je bijvoorbeeld je oude huis nog niet hebt verkocht? Dan is een overbruggingslening misschien iets voor jou. Met de overbruggingslening van Florius kan je een deel van de overwaarde van je oude huis lenen, nog voordat je je oude huis hebt verkocht. Hierdoor kan je de overwaarde nu alvast gebruiken om je nieuwe huis te betalen.

*De overwaarde is het geld dat overblijft nadat je je oude huis hebt verkocht en je de hypotheek voor je oude huis helemaal hebt afgelost.

Je oude huis nog niet verkocht?

 • Gebruik nu alvast de overwaarde
 • Toch een nieuw huis
 • Aflossen na 24 maanden (bij bestaande bouw) of 36 maanden (bij nieuwbouw)

Dit is wanneer de overbruggingslening voor jou uitkomst biedt

Je wil een nieuw huis kopen, maar je hebt je oude huis nog niet verkocht

Toch wil je het geld dat je voor je oude woning verwacht te krijgen nu alvast gebruiken om je nieuwe huis mee te betalen.

Je wil een nieuw huis kopen en je hebt je oude woning al verkocht

Maar je oude woning is alleen nog niet overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Je hebt het geld dat je voor je oude woning krijgt dus nog niet ontvangen, maar wil het wel alvast gebruiken om je nieuwe huis mee te betalen.

Wat kost een overbruggingslening?

Voor de overbruggingslening zelf betaal je een overbruggingsrente. Deze rente is variabel en is hoger dan de normale hypotheekrente. Hou daarnaast nog rekening met kosten, zoals de kosten voor de notaris of de taxatie.
Actueel tarief overbruggingsrente
Man met verhuisdoos

Wat kost een overbruggingslening?

Voor de overbruggingslening zelf betaal je een overbruggingsrente. Deze rente is variabel en is hoger dan de normale hypotheekrente. Hou daarnaast nog rekening met kosten, zoals de kosten voor de notaris of de taxatie.
Actueel tarief overbruggingsrente

Zo werkt een overbruggingslening

Met een overbruggingslening leen je een deel van de verwachte overwaarde van je oude huis van Florius zodat je het nu al kan gebruiken voor het kopen van je nieuwe huis. Deze lening betaal je weer aan ons terug op het moment dat je je oude huis verkoopt. Hiervoor heb je 24 maanden de tijd bij de aankoop van een bestaande woning en 36 maanden bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Daarna moet je de overbruggingslening altijd volledig aflossen, ook als je je oude huis nog niet hebt verkocht.

Is een overbruggingslening ook echt iets voor jou?

Dat hangt af van je situatie. Graag zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

De overbruggingslening past wel bij jou

 • Als je de overwaarde van je oude huis wil gebruiken voor de aankoop, en eventueel de verbouwing, van je nieuwe huis
 • Als je goed op de hoogte bent van de voorwaarden en aandachtspunten van de overbruggingslening

De overbruggingslening past niet bij jou

 • Als de periode tot aan het moment dat jij je huis verkoopt, langer is dan de maximale looptijd van de overbruggingslening. Koop je een nieuwbouwhuis, dan is de maximale looptijd 36 maanden. Koop je een bestaand huis, dan is de maximale looptijd 24 maanden.
 • Als je verwacht dat je na de verkoop van je oude huis te weinig geld overhoudt om de overbruggingslening terug te kunnen betalen.

Kenmerken overbruggingslening

 • Je betaalt een overbruggingsrente. Deze rente is variabel en is hoger dan de normale hypotheekrente. Bekijk hier het actuele tarief van de overbruggingsrente.
 • De overbruggingslening is onderdeel van de hypotheek voor je nieuwe huis.
 • Terugbetalen binnen 24 maanden (bestaande woning) of 36 maanden (nieuwbouwwoning).

Goed om te weten over de overbruggingslening

Voordelen

 • Je kan de overwaarde van je oude huis gebruiken voor het kopen van je nieuwe huis, nog vóórdat je oude huis verkocht is.
 • De overbruggingslening is een aflossingsvrije hypotheek.
 • De rente voor de overbruggingslening is fiscaal aftrekbaar. Dit is wel onder voorwaarden.
 • Bij de verkoop van je oude huis wordt de overbruggingslening afgelost via een notaris.

Voordelen

 • Je kan de overwaarde van je oude huis gebruiken voor het kopen van je nieuwe huis, nog vóórdat je oude huis verkocht is.
 • De overbruggingslening is een aflossingsvrije hypotheek.
 • De rente voor de overbruggingslening is fiscaal aftrekbaar. Dit is wel onder voorwaarden.
 • Bij de verkoop van je oude huis wordt de overbruggingslening afgelost via een notaris.

Aandachtspunten

 • De rente van de overbruggingslening is variabel en is hoger dan de normale hypotheekrente. Hierdoor kunnen je maandlasten stijgen of dalen. Het is niet mogelijk om te kiezen voor een vaste rente.
 • Valt de verkoopopbrengst van je oude huis tegen? Dan kan een restschuld overblijven. Deze moet je dan op een andere manier zien af te lossen. Neem daarom tijdig contact met ons op, zodat we met jou de mogelijkheden kunnen bespreken.
 • Tot het moment dat je oude huis is verkocht, heb je hoge maandlasten. Dat komt omdat je 3 hypotheken hebt: een hypotheek voor de oude woning, een hypotheek voor de nieuwe woning en een overbruggingshypotheek.
 • Duurt de verkoop van je oude huis langer dan gedacht? Dan heb je voor een langere periode dan verwacht hoge maandlasten.
 • Is je oude woning niet verkocht binnen 24 of 36 maanden? Dan moet je de overbruggingslening toch terugbetalen. We helpen je graag om te voorkomen dat je langer dan 24 maanden dan wel 36 maanden 2 hypotheken moet betalen. Maak daarom, voordat je een overbruggingslening afsluit, een goede inschatting van de waarde van je huis en hoelang het zal duren voordat je je huis verkoopt. Bijvoorbeeld samen met een makelaar.

Veelgestelde vragen over de overbruggingslening

Deze hou je totdat je je oude huis verkocht hebt. Tussen het moment dat je je nieuwe huis gekocht hebt en het moment dat je je oude huis verkoopt, heb je dus:
 • De hypotheek op je oude huis
 • De hypotheek op je nieuwe huis inclusief een apart tijdelijk leningdeel: de overbruggingslening
Goed om te weten: hou tijdens deze periode goed de maximale looptijd van je overbruggingslening in de gaten. En hou er rekening mee dat jouw maandlasten in deze periode hoog zijn. Zorg er daarom voor dat je deze maandlasten kan dragen.

Dan moet je de overbruggingslening toch aflossen. De hypotheek op je oude huis kan je wel houden tot het moment dat je deze verkoopt. Dat hangt namelijk af van de afspraken die je gemaakt hebt over de hypotheek van je oude huis.

We helpen je graag om te voorkomen dat je langer dan 24 maanden dan wel 36 maanden 2 hypotheken moet betalen. Maak daarom, voordat je een overbruggingslening afsluit, een goede inschatting van de waarde van je huis en hoelang het zal duren voordat je jouw huis verkoopt. Bijvoorbeeld samen met een makelaar.

 Dat hangt af van meerdere factoren. Zo hangt de hoogte van een overbruggingslening af van de (te verwachten) verkoopopbrengst van je oude huis. Ook de eventuele (hypotheek)schuld van je oude huis heeft invloed. Vraag je onafhankelijk hypotheekadviseur  om een berekening en voor advies.

De hypotheekrente die je voor de overbruggingslening betaalt, kan je onder voorwaarden aftrekken van jouw inkomen voor de belasting 

Nee. Als je een overbruggingslening hebt, kan je deze niet meer veranderen. Verandert er iets aan je situatie? Neem dan contact  met ons op of vraag advies aan je onafhankelijk hypotheekadviseur.

Je kan de lening ook afsluiten bij je familie of een andere financiële instelling. Bespreek dit met een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Wat is je oude huis waard?

Meer informatie

Weten wat je kan lenen?

Bereken je maximale hypotheek online.

Zelf je rente aanpassen

In mijnFlorius pas je eenvoudig zelf je hypotheekrente aan. Bekijk direct wat je maandlasten worden en welke vergoeding je moet betalen. 

Een hypotheek die bij je past

Een Florius-hypotheek vraag je aan via je onafhankelijk hypotheekadviseur. Hij  bespreekt jouw persoonlijke situatie en adviseert je over de hypotheek die het beste bij jou past. Zodat jij zorgeloos kan blijven wonen. Nu en in de toekomst.