Renteverwachting
Hoe ziet de verwachting van de rentestand er voor de komende periode uit? Handig om de renteverwachting in de gaten te houden voor uw hypotheek.
Hoe ziet de verwachting van de rentestand er voor de komende periode uit? Handig om de renteverwachting in de gaten te houden voor uw hypotheek.
Bent u benieuwd naar de renteverwachting van 2021? Onze economen houden de rente voortdurend voor u in de gaten. De hypotheekrente is de afgelopen jaren historisch laag gebleken.
Korte rente: Stabilisatie
Lange rente: Stabilisatie
Dit is de renteverwachting van dinsdag 16 februari 2021.
Het aantal besmettingen blijft hoog, mede doordat nieuwe, besmettelijkere coronavarianten de overhand krijgen. Scherpe lockdownmaatregelen blijven daarom van toepassing. Slecht nieuws dus. Tegelijkertijd stijgt het aantal mensen dat gevaccineerd is. Daardoor zal de immuniteit geleidelijk verbeteren.
Hoe vlotter de immuniteit stijgt, hoe sneller de economie weer open kan. Dat zal helpen de schade te beperken. Gelet op de hoge aandelenkoersen sorteren beleggers alvast voor op een herstel. Ook aandelen van banken doen het goed. Beleggers schatten het gevaar van verliezen op uitstaande kredieten lager in, omdat het eind van de pandemie in zicht komt.
Dat beleggers meer vertrouwen hebben in de vooruitzichten van banken valt ook af te lezen aan de lagere risicopremies die zij rekenen als zij geld aan banken toevertrouwen. Banken kunnen zich daardoor goedkoper financieren. Onder druk van de concurrentie zullen zij dit voordeel grotendeels aan klanten doorgeven via een lage hypotheekrente.
Een goede graadmeter voor de hypotheekrente is de rente op overheidsleningen. Die is laag. De rente op overheidsleningen met een looptijd van 10 jaar staat op slechts -0,3%. Negatief dus! Een belangrijke oorzaak hiervan is het beleid van centrale banken. Die kopen op grote schaal schuldtitels, zodat de prijs daarvan stijgt en de erover uitgekeerde rente daalt.
De centrale banken geven aan dat zij hiermee willen doorgaan. Door schuldtitels te kopen proberen zij meer geld in circulatie te brengen en de rente naar beneden te drukken. Het doel daarvan is de consumptie en de investeringen aan te zwengelen en overheden in staat te stellen om de economie weer aan de praat te krijgen.
Dat is nodig, want de bestedingen blijven achter. Als gevolg daarvan is de inflatie laag. Dit jaar ligt de inflatie wederom onder het 2%-langetermijnstreefniveau van de Europese Centrale Bank, ook al drijven belastingwijzigingen in Duitsland de inflatie tijdelijke omhoog. Ook voor de komende jaren houdt de ECB rekening met een aanhoudend lage inflatie.
Met het oog op de kwetsbare economische condities en de lage inflatie zit er voor de ECB weinig anders op dan de economie te blijven stimuleren. De ECB hintte onlangs zelfs op een verdere renteverlaging als de euro nog verder in waarde stijgt. Wij denken echter niet dat de ECB hier daadwerkelijk toe zal overgaan.
Ook voor andere centrale banken geldt dat zij een ruim monetair beleid blijven voeren. Wij denken dat de lange rente in de eerste helft van dit jaar rond het huidige niveau blijft. In de tweede helft van dit jaar, als de economie herstelt, loopt de lange rente iets op, maar blijft onder nul. Dit sterkt ons in onze verwachting dat de hypotheekrente voorlopig laag blijft.
Schrijf u in voor de RenteMail van Florius en u ontvangt bij elke rentewijziging een bericht van ons.