Verwachting hypotheekrente

Ga je een huis kopen of loopt de rentevastperiode van je hypotheek binnenkort af? Dan wil je vast graag weten wat de verwachting van de renteontwikkeling is. Onze economen houden de rente voortdurend voor je in de gaten. Lees hier elke 2 weken de meest actuele visie van Philip Bokeloh, econoom en werkt bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

De renteverwachting van 27 mei 2024:

  • Kortlopende rente (variabel en tot 5 jaar vast): binnenkort omlaag
  • Langlopende rente (langer dan 5 jaar vast): : geleidelijk omlaag

Blijf op de hoogte

Blijf altijd op de hoogte van de actuele rentetarieven met RenteMail

Schrijf je in voor de RenteMail van Florius en ontvang bij elke rentewijziging een bericht van ons. 
Meld je aan voor onze RenteMail

Uitgebreide renteverwachting

De variabele hypotheekrente steeg eerder hard, doordat de ECB haar rentetarieven vanaf de tweede helft van 2022 fors verhoogde. Het zogenaamde depositotarief, waartegen commerciƫle banken geld kunnen stallen bij de ECB, stond in juli 2022 nog op -0,5%. Vervolgens verhoogde de ECB het depositotarief naar het huidige niveau van 4%. Wij denken dat de ECB in juni de depositorente weer gaat verlagen en verwachten dat de variabele hypotheekrente dan mee daalt. Volgens onze prognose zal het depositotarief eind dit jaar op 2,75% staan en eind volgend jaar op 1,5%.

Aanleiding voor de eerdere reeks van renteverhogingen door de ECB was de hoge inflatie. De index van de consumentenprijzen steeg veel harder dan gewenst. In oktober 2022 piekte de stijging op 10,6% jaar-op-jaar, ruim boven de ECB-doelstelling van 2% op lange termijn. De extreme prijsstijgingen zijn het afgelopen jaar afgevlakt. In april lag de stijging van het gemiddelde prijspeil nog maar op 2,4% jaar-op-jaar. Nu de inflatie terugkeert richting de 2%-doelstelling van de ECB, kan de ECB de rentetarieven weer verlagen om zo de vraag te ondersteunen en de economische groei te stimuleren.

De inflatie is gedaald doordat de eerdere energieprijsstijgingen uit de inflatiecijfers zijn verdwenen. Daarnaast zien bedrijven minder kans om kostenstijgingen door te berekenen vanwege de gematigde consumptieve bestedingen. Dit is onder meer terug te zien in de kerninflatie. Deze inflatiemaatstaf, die volatiele prijscomponenten zoals voedsel en energie buiten beschouwing laat, daalt ook. Na een piek van de 5,7% in maart vorig jaar staat de kerninflatie nu op 2,7%. Dit versterkt de verwachting dat de reguliere inflatiemaatstaf, inclusief voedsel- en energieprijzen, terugkeert naar de 2%-doelstelling.

De ECB heeft de laatste weken duidelijk gecommuniceerd dat zij bij het komend overleg de rente gaat verlagen. Rekening wordt gehouden met een verlaging van 25 basispunten. De belangrijkste vraag nu is wat er na juni gaat gebeuren. De onderliggende trend van de inflatie en de inflatievooruitzichten zullen daarvoor bepalend zijn, zo stelt de ECB. Wij denken dat de inflatie verder zal dalen. De laatste maanden is er weliswaar sprake van enig herstel van de economie en verdere loonstijgingen, maar per saldo zijn de consumptieve bestedingen nog altijd zwak. Dat zet een rem op de inflatie.

De verwachte koerswijziging van de ECB heeft invloed op de 10-jaars rente op Nederlandse overheidsleningen. Deze stond oktober vorig jaar nog op 3,3%. Toen de eerste tekenen kwamen dat de inflatie afzwakt en de ECB zich geleidelijk kan gaan opmaken voor een koerswijziging, begon de 10-jaars rente te dalen. In december, toen er op financiƫle markten nog rekening werd gehouden met een vlotte renteverlaging door de ECB, tikte de 10-jaars staatsrente even 2,2% aan. Dat optimisme werd vervolgens de kop in gedrukt, waardoor de 10-jaars rente tijdelijk weer opliep naar 2,9%.

Een belangrijke reden voor het verminderde optimisme is de inflatie in de Verenigde Staten. Die blijkt wat hardnekkiger te zijn, waardoor de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk nog even moet wachten met de rente verlagen. Dit houdt de Amerikaanse lange rente langer hoog, wat de Europese lange rente naar boven trekt. Toch denken wij dat de lange rentes kunnen dalen zodra de ECB haar rentetarieven verlaagt en er ook meer zicht is op renteverlagingen in de Verenigde Staten. Volgens onze huidige prognoses zal de 10-jaars rente op Nederlandse overheidsleningen dalen naar 2,2% eind dit jaar. In lijn hiermee zullen ook de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode een vergelijkbare daling optekenen, zij het met enige vertraging.

Philip Bokeloh

Philip Bokeloh is econoom en werkt bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. Zijn aandachtsgebied is de Nederlandse huizenmarkt.

Disclaimer

De in deze publicatie neergelegde opvattingen zijn gebaseerd op door ABN AMRO betrouwbaar geachte gegevens en informatie, die op zorgvuldige wijze in onze analyses en prognoses zijn verwerkt. Noch ABN AMRO, noch functionarissen van de bank kunnen aansprakelijk worden gesteld voor in deze publicatie eventueel aanwezige onjuistheden. De weergegeven opvattingen en prognoses houden niet meer in dan onze eigen visie en kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd.

Meer informatie

Regel het zelf in mijnFlorius

Wil je je rente wijzigen? Dat regel je eenvoudig zelf in mijnFlorius.

Je hypotheekrente verlagen

Heb je al een hypotheek en wil je ook profiteren van de lagere rente? Soms kan dat ook tijdens de rentevastperiode. Je betaalt dan vaak wel een vergoeding.

Vaste of variabele rente

Is het een goed moment om te kiezen voor een vaste of juist variabele rente? Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Je hypotheekadviseur adviseert je graag over jouw mogelijkheden.