Ga je een huis kopen of loopt de rentevastperiode van je hypotheek binnenkort af? Dan wil je vast graag weten wat de verwachting van de renteontwikkeling is. Onze economen houden de rente voortdurend voor je in de gaten. Lees hier elke 2 weken de meest actuele visie van Philip Bokeloh, econoom en werkt bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.
De renteverwachting van 17 september 2024:
De ECB verlaagde begin deze maand haar officiële rentetarieven. Het depositotarief stelde zij met 25 basispunten naar beneden bij naar 3,5%. Het was de tweede aanpassing dit jaar. Vóór juni stond het depositotarief nog op 4%, het hoogste niveau sinds de introductie van de euro. Het depositotarief heeft veel invloed op de rentes op financiële markten, die op hun beurt weer bepalend zijn voor de rentes op hypotheken.
Wij denken dat er nog meer renteverlagingen zullen volgen. De depositorente ligt namelijk ruim boven het neutrale renteniveau: een fictief, modelmatig geschat renteniveau waarbij het ECB-beleid een remmende noch een stimulerende invloed op de econome heeft. Het ruime verschil suggereert dat de ECB de economische activiteit flink afremt. Eerder was dat nodig, omdat de inflatie hoog was. Inmiddels is de inflatie zodanig gedaald dat de ECB het rempedaal geleidelijk kan loslaten.
De inflatie is duidelijk naar beneden gekomen sinds oktober 2022, toen de ECB het depositotarief naar 4% verhoogde. Toen piekte de inflatie door de energieprijsstijging op liefst 10,6%. Inmiddels ligt de inflatie met 2,2% echter nog maar nipt boven het 2%-streefniveau van de ECB. Naar verwachting zal de inflatie de komende maanden verder dalen. Vooruitblikkende conjunctuurindicatoren wijzen namelijk op een gematigde economische groei. Vooral de industrie heeft het lastig.
Ook de loongroei wijst op een verdere afzwakking van de inflatie. In het tweede kwartaal zijn de contractlonen in de eurozone zelfs gedaald. Dat betekent dat de inflatie bij diensten, die sterk samenvalt met de loonontwikkeling, na een periode van stijging waarschijnlijk weer zal afzwakken. Wij verwachten daarom dat de ECB bij de rentetarieven met 25 basispunten zal verlagen, mogelijk al bij het eerstvolgende overleg op 17 oktober.
Volgens onze huidige prognoses zal het depositotarief eind dit jaar op 3% uitkomen en uiteindelijk 1op ,5% eind volgend jaar. In lijn hiermee zal ook de rente op hypotheekleningen met een korte rentevast periode omlaag gaan.
De ECB zal nog meer ruimte krijgen om de rente te verlagen wanneer de rentetarieven in de VS omlaag gaan. Dat moment komt eraan, want ook in de VS daalt de inflatie. Daarnaast wijzen de verslechterende arbeidsmarktcijfers op een afzwakking van de Amerikaanse economie. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, onlangs zei dat het tijd is om het beleid aan te passen.
Tegelijkertijd zal Powell met een half oog naar de Amerikaanse verkiezingen kijken. Het risico bestaat dat Donald Trump opnieuw president wordt en voor de inflatie verstrekkende maatregelen doorvoert. Trump wil heffingen invoeren op de invoer van buitenlandse producten en migranten terugsturen. Beide maatregelen zullen de inflatie oppoken, zodat er minder ruimte is om de rente te verlagen. Ook de maatregelen die Kamala Harris voorstelt, kunnen tot een hogere inflatie leiden, zij het minder dan die van Trump.
In de aanloop van de renteverlagingen is de rente op leningen met een lange rentevaste looptijd gedaald. De 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen staat nu op 2,4%, zo’n 50 basispunten lager dan begin juli. Wij denken dat de 10-jaars rente verder omlaag zal gaan. Volgens onze ramingen zal de 10-jaars rente dalen naar 2,25% eind dit jaar en naar 2% eind 2025. In lijn hiermee zullen ook de tarieven voor hypotheken met een lange rentevast looptijd omlaag gaan.
Philip Bokeloh is econoom en werkt bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. Zijn aandachtsgebied is de Nederlandse huizenmarkt.
Wil je je rente wijzigen? Dat regel je eenvoudig zelf in mijnFlorius.
Heb je al een hypotheek en wil je ook profiteren van de lagere rente? Soms kan dat ook tijdens de rentevastperiode. Je betaalt dan vaak wel een vergoeding.
Is het een goed moment om te kiezen voor een vaste of juist variabele rente? Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Je hypotheekadviseur adviseert je graag over jouw mogelijkheden.