Let op! Geld lenen kost geld! Let op! Geld lenen kost geld!

Wat kun je allemaal doen met de overwaarde op je huis? Onafhankelijk hypotheekadviseur Frank Roggen van Van den Boer en Roggen Financieel Advies vertelt over de mogelijkheden.

Wanneer de verkoopprijs van je woning hoger is dan de resterende hypotheek ontstaat er overwaarde. De overwaarde kun je laten bepalen door een makelaar. Deze berekent de minimale verkoopprijs van de woning. Is dit bedrag hoger dan het bedrag dat er nog aan hypotheek over is, dan is er sprake van overwaarde. Soms kun je deze overwaarde opnemen door je hypotheek te verhogen. Of dit kan hangt natuurlijk wel af van jouw financiële situatie. Maar wat kan je dan allemaal doen met die overwaarde?

1. Overwaarde bij verbouwen

Woon je lekker in je huidige huis, maar wil je wat meer comfort of misschien wel meer ruimte? Bekijk dan de mogelijkheden om de overwaarde, of een deel ervan, voor een verbouwing te gebruiken. Je kunt je keuken of badkamer vernieuwen of misschien wel een uitbouw realiseren. Overwaarde gebruiken voor de verbouwing gebeurt op dit moment best vaak.

Tip: de prijzen van materialen en van aannemers zijn aardig gestegen, dus vraag meerdere offertes aan. Lees hier meer tips voor goede voorbereiding en samenwerking met de aannemer.


2. Verduurzamen met overwaarde

In het verlengde van verbouwen ligt het verduurzamen van je woning. Denk aan het isoleren van ramen, daken of gevel of het aanleggen van een warmtepomp. Duurzame maatregelen zijn weliswaar een flinke investering, maar ze leveren je ook veel wooncomfort en een besparing van energie op. De verplichtingen tot verduurzamen zullen komende tijd naar verwachting toenemen. Dan is het mooi als je nu de financiële ruimte hebt om dat te realiseren. Bekijk ook of je in aanmerking komt voor subsidies als je gaat verduurzamen. Het is momenteel wel druk op de markt, dus houd daar rekening mee met subsidieaanvragen; het kan wat langer duren voor je aanvraag is behandeld.

 

3. Aanvulling pensioen

Senioren met een ruime overwaarde op hun huis, kunnen soms de hypotheek verhogen voor een aanvulling op hun inkomsten. De Florius Verzilver Hypotheek is hier een voorbeeld van. Het is bedoeld om in de pensioenjaren het leven aangenamer te maken. Je kunt zo leuke dingen gaan doen van je overwaarde. Het is wel zo dat je geen investering doet maar je overwaarde deels of helemaal ‘opeet’. Je kunt het vermogen dan niet meer nalaten aan bijvoorbeeld de (klein)kinderen. Deze optie kan vooral aantrekkelijk zijn als je naast je pensioeninkomen wat extra’s kunt gebruiken.

4. Schenken met je overwaarde

Je kunt misschien de overwaarde gebruiken om kinderen of kleinkinderen een financieel steuntje in de rug te geven. Bijvoorbeeld bij de aankoop van hun eerste woning. Starters komen tegenwoordig moeilijk aan een woning, waardoor het vaak voorkomt dat ouders of grootouders bijspringen. Je kunt ook kiezen om je kinderen een lening te geven. Let wel op dat wanneer je als ouder geld uitleent aan je kinderen, zij bij de bank mogelijk beperkt kunnen bijlenen.
De schenkingsvrijstelling is momenteel zeer gunstig. De jaarlijkse vrijstelling mag je namelijk eenmalig verhogen. In 2021 en 2022 is dit bedrag maximaal 105.302,-

5. Vakantie- of tweede woning

Wellicht ook mogelijk: de overwaarde gebruiken voor een vakantiewoning of een tweede woning. Dus investeren in ander onroerend goed. Je kunt misschien een beleggingspand kopen, dat je vervolgens zelf gaat verhuren. Of je gebruikt de overwaarde voor de aanschaf van een bedrijfspand. Laat je wel goed adviseren. Want investeren in onroerend goed ziet er nu goed uit, maar het blijft altijd een risico. Je kunt een keldering op de woningmarkt immers nooit uitsluiten.

Meer weten
Meer weten over wat te doen met de overwaarde van je huis?
Laat je adviseren door een onafhankelijk adviseur

Meer informatie

In gesprek met Laura

Meer met je hypotheek

In dit interview vertelt Laura graag waarvoor je bij de Preventiedesk kan aankloppen en deelt zij haar belangrijkste tips en adviezen.

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.