Maak het verschil voor starters

De positie van koopstarters verbetert. Daarom zetten we onze uitgebreide startersmogelijkheden voor je op een rij. En bieden we starters extra ondersteuning, vóór, tijdens en ná de koop. Met duurzame startersregelingen, een soepel aanvraagproces en een hypotheek voor nu én later. We geven hiermee graag gehoor aan de oproep van NHG en SVn meer bekendheid te geven aan de bestaande regelingen voor starters. Daarom delen we hier tips en informatie over hoe jij deze onderdeel kunt maken van je adviestraject.

Florius en starters

Voor starters zijn er allerlei regelingen die de startende huizenkoper nét dat extra zetje kunnen geven. Maar welke regeling past het beste bij je klant? Waar moet de klant aan voldoen? En hoe werkt het aanvraagproces. We geven je graag wat handige tips en informatie waarmee jij de regelingen onderdeel van je adviestraject kan maken.

Een soepel proces maakt een fijne samenwerking. Daarom werken we continu aan het verbeteren van onze processen en dienstverlening. Zo kunnen er bijvoorbeeld steeds meer gegevens uit brondata worden gehaald. Hebben we een super team aan acceptanten die graag met je meedenken en geven we snel duidelijkheid bij aanvragen. 

De starter staat aan het begin van zijn wooncarrière. Er zal dus nog veel in zijn leven veranderen. Daarom is het belangrijk ook te kijken naar hoe de hypotheek met de stappen van de klant kan meebewegen. Hiervoor hebben we verschillende mogelijkheden. Een Florius hypotheek is er dus een voor nu én later.

" Er bestaan mooie regelingen om starters te helpen tóch die eerste stap te zetten. Maar zo’n constructie is vaak lastig te bevatten. Daar kun jij als adviseur je waarde bewijzen.''

Claudia Hanemaaijer 'adviseur en productmanager bij Stichting OpMaat'

Tips en uitleg over startersregelingen

Flexibel inkomen

Starters zonder vast dienstverband of met een flexibel arbeidscontract bieden we diverse mogelijkheden waarmee dat eerste huis misschien wel dichterbij komt.

1) Mogelijkheden voor zzp-er korter dan 3 jaar
Er zijn natuurlijk ook zzp-ers die de stap naar een koophuis willen maken. Ook als ze nog niet meer dan 3 jaar zzp-er zijn.
Wat zijn hun mogelijkheden? En hoe berekenen wij het inkomen van deze groep klanten? Op de ondernemerspagina leggen we het je graag uit. 

Meer voor zzp-ers
2) Aanvragen met een Arbeidsmarktscan
Voor flexwerkers die niet via het uitzendbureau werken is het mogelijk een hypotheek aan te vragen op basis van een arbeidsmarktscan. Deze online tool vergroot de kans op een verantwoorde en betaalbare hypotheek door te kijken naar het arbeidsperspectief.

Meer over de arbeidsmarktscan
3) Mogelijkheden bij tijdelijk dienstverband

Bij een tijdelijk dienstverband mét intentieverklaring wordt het inkomen wordt volledig als toetsinkomen meegenomen. Voorwaarde is wel dat de proeftijd voorbij is.

Bij tijdelijk dienstverband zonder intentie of oproepkracht gaan we bij alle aanvragen uit van 100% van het laagste van:

  • het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 kalenderjaren of 
  • het inkomen van het laatste kalenderjaar of
  • het huidige inkomen op de werkgeversverklaring. 

Lees meer in de kredietgids

4) Aanvragen met een perspectiefverklaring

Starters die werken als uitzendkracht, met een flexibel arbeidscontract kunnen een hypotheek aanvragen op basis van een perspectiefverklaring. Zij moeten dan tenminste 1 jaar werkervaring hebben via een uitzendbureau.

Meer over de perspectiefverklaring


Een SVn Starterslening aanvragen voor een startende zzp’er: voor veel hypotheekadviseurs is het niet de eerste gedachte. Terwijl het nét dat zetje kan zijn dat de klant nodig heeft.

Adviseur Mattias Littooy (39) van De Wit Assurantiën hielp er onlangs nog een klant mee aan zijn eerste huis. ‘Met wat handigheidjes verliep het aanvraagproces heel soepel.’

Ruimere leencapaciteit

Starters kunnen vaak wel een steuntje in de rug gebruiken. Daarvoor bieden we diverse samenwerkingen voor het verkrijgen van een verantwoorde financiering.

1) Starterslening
Als de waarde van een gewenste woning net wat hoger ligt dan het bedrag dat je klant maximaal met NHG kan lenen, kun je kijken of een Starterslening oplossing biedt.

Meer over de Starterslening
2) Financiële hulp van ouders

Soms is het mogelijk dat ouders hun kinderen financieel ondersteunen zodat ze toch een woning kunnen kopen. Bijvoorbeeld een Floriushypotheek met daarnaast een lening bij de ouders. Hiervoor bestaat de Schenk/leenconstructie. Acceptant Danique Muijtstege geeft je graag wat tips voor aanvragen met een schenk/leen constructie.  

Meer over de schenk/leen constructie

3) Koopcontructies voor starters

Koopconstructies zijn (met name voor starters) ontwikkeld om het kopen van een woning beter betaalbaar te maken. Neem bijvoorbeeld Koopstart of Koopgarant. Daarmee kunnen starters op de woningmarkt op een verantwoorde manier nét een extra zetje krijgen. We spraken Claudia van OpMaat hierover.

Florius accepteert een groot aantal koop- en erfpachtconstructies als aanvulling op een hypotheek van Florius. In de kredietgids kun je hier meer over lezen. 

Naar de Kredietgids

4) Groene starter

Gaat jouw klant voor een energiezuiniger huis? Mooi doel! Dan kan hij mogelijk tot 106% van de getaxeerde marktwaarde van zijn woning lenen als hij hiervoor budget reserveert. Dus is jouw klant een groene starter? Denk dan eens aan de Florius Verduurzaam Hypotheek óf een van de andere financieringsmogelijkheden.

Bekijk de duurzame mogelijkheden

Voor startende klanten die nog nooit een hypotheek hebben afgesloten is zo’n constructie vaak lastig te bevatten. Daar kan je als adviseur dus enorm je waarde voor starters bewijzen. Ten minste, als je zélf goed op de hoogte bent.

Claudia Hanemaaijer, adviseur en productmanager bij OpMaat, praat je bij.

Een soepel proces

Gebruik van brondata versoepelt het proces

Dankzij slimme datakoppelingen kunnen klanten tegenwoordig vaak hun hypotheek aanvragen of verhogen met behulp van brondata. Dit betekent minder moeite voor je klant en minder administratieve rompslomp voor jou. 

Ontdek meer voordelen

 
Snel en persoonlijk

Persoonlijk contact, daar geloven we in bij Florius. Een snelle reactie op een hypotheekaanvraag, even kunnen sparren, het bespreken van maatwerk. 
Met je relatiemanager of met de acceptanten uit je eigen acceptatieteam. Heb je dus iets te vragen of te bespreken? Neem dan contact met ons op. 

Naar de contactpagina

 

Een Starterslening aanvragen kan soms weleens langer duren dan gehoopt. En dat kan best stressvol zijn. Hoe help je klanten zo snel mogelijk door het proces heen? Lent van Ede is kredietacceptant bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten en weet precies waar je als adviseur op moet letten.

Hypotheek voor nu én later

1) Hypotheek aanpassen

De starter staat aan het begin van zijn wooncarrière. Er zal dus nog veel in zijn leven veranderen. Daarom is het belangrijk ook te kijken naar hoe de hypotheek met de stappen van de klant kan meebewegen. Hiervoor hebben we meerdere mogelijkheden.

2) Actuele klantgegevens

Geweldig nieuws! Florius heeft namelijk een innovatieve mogelijkheid waarmee je via de HDN-lijn de actuele leninggegevens van jouw Florius-klanten direct kan opvragen in jouw eigen adviespakket. Hierdoor kan je snel en gemakkelijk de benodigde actuele leninggegevens ophalen en verwerken in jouw adviespakket. Uiteraard op basis van toestemming van de klant. Zo kan je je starter ook later van goed advies voorzien.

Lees meer over deze mogelijkheid

3) Onbeperkt vergoedingsvrij aflossen

Bij Florius kunnen klanten extra aflossen zonder een vergoeding voor vervroegd aflossen te betalen, zolang het bedrag maar uit eigen middelen komt. Daarmee bedoelen we dat het bedrag niet geleend is. Eigen middelen zijn bijvoorbeeld spaargeld, een erfenis, schenking, loterijwinst, of verzekeringsuitkering. Ook een salarisverhoging, vakantiegeld en dertiende maand vallen onder ‘eigen middelen’.

Meer over vergoedingsvrij aflossen

4) Florius is dé koploper in beheer

Florius is volgens adviseurs dé koploper in beheer (IB Hypotheekverstrekkers, Blauw Research 2022). Op het gebied van ondersteuning bij beheer heeft Florius een mooie toppositie. Door onderscheidende dienstverlening en bekroonde voorwaarden. Ook daarmee maken we samen het verschil voor de starter.