Hypotheekrente verlagen

Wil je profiteren van een lagere hypotheekrente, maar is je rentevastperiode nog niet afgelopen? Dan kan het interessant zijn met renteafkoop of rentemiddeling je hypotheekrente te verlagen. Je gaat dan minder per maand betalen voor je hypotheek. Vaak vragen wij een vergoeding voor het aanpassen van de rente tijdens de rentevastperiode.

Bekijk je mogelijkheden

In mijnFlorius zie je direct wat op dit moment je mogelijkheden zijn voor renteafkoop of rentemiddeling. Ook zie je welke vergoeding wij hiervoor vragen.
Naar mijnFlorius

Wat past bij jou?

Renteafkoop en rentemiddeling zijn allebei manieren om je hypotheekrente te verlagen. Het verschil is de vergoeding: bij rentemiddeling betaal je deze vergoeding per maand, bij renteafkoop in 1 keer. De totale kosten die je tijdens de nieuwe rentevastperiode betaalt, zijn bij rentemiddeling hoger dan bij renteafkoop. Kan je de vergoeding in 1 keer betalen? Dan is renteafkoop vaak de voordeligste keuze. Wat bij jou past, hangt dus af van je voorkeuren en financiële mogelijkheden.

Renteafkoop

 • Nieuwe rentevastperiode en nieuwe rente
 • Je betaalt de vergoeding in 1 keer
 • Totale kosten lager dan bij rentemiddeling

Rentemiddeling

 • Nieuwe rentevastperiode en nieuwe rente
 • Je betaalt maandelijks een deel van de vergoeding
 • Totale kosten hoger dan bij renteafkoop

Welke vergoeding betaal je?

Als je kiest voor renteafkoop of rentemiddeling, verandert de rente die je aan ons betaalt. Hiervoor betaal je ons een vergoeding. Om te berekenen welke vergoeding je moet betalen, berekenen we het renteverlies. Dit is het bedrag dat wij in de toekomst niet ontvangen doordat je je rente aanpast. Hoe groot het renteverlies is, hangt af van:

 • De hoogte van het leningdeel waarvan je de rente wil aanpassen
 • De rente die je op dit moment betaalt voor dit leningdeel
 • Hoelang het nog duurt tot je rentevastperiode eindigt
 • De vergelijkingsrente: dit is de hypotheekrente die wij op dit moment aanbieden voor vergelijkbare hypotheken

Vergoeding bij renteafkoop

Voor renteafkoop berekenen we de vergoeding op dezelfde manier als de vergoeding die je betaalt als je je hypotheek vervroegd aflost met geleend geld. Dit betekent onder andere dat we bij renteafkoop rekening houden met het bedrag dat je volgens de voorwaarden van je hypotheek vergoedingsvrij mag aflossen met geleend geld. Dit is een van de redenen dat de vergoeding voor renteafkoop lager is dan de vergoeding die je betaalt voor rentemiddeling. 
Uitleg vergoeding

Vergoeding bij renteafkoop

Voor renteafkoop berekenen we de vergoeding op dezelfde manier als de vergoeding die je betaalt als je je hypotheek vervroegd aflost met geleend geld. Dit betekent onder andere dat we bij renteafkoop rekening houden met het bedrag dat je volgens de voorwaarden van je hypotheek vergoedingsvrij mag aflossen met geleend geld. Dit is een van de redenen dat de vergoeding voor renteafkoop lager is dan de vergoeding die je betaalt voor rentemiddeling. 
Uitleg vergoeding

Vergoeding bij rentemiddeling

Kies je voor rentemiddeling, dan betaal je de vergoeding door elke maand extra rente te betalen. Deze extra rente noemen we de rentemiddelingsopslag. Hieronder leggen we met behulp van een voorbeeld uit hoe we de rentemiddelingsopslag berekenen. Eerst berekenen we de vergoeding en daarna berekenen we de rentemiddelingsopslag. De rentemiddelingsopslag hangt af van:

 • De vergoeding die je moet betalen
 • De huidige rente
 • De nieuwe rentevastperiode* die je kiest

* Bij rentemiddeling kan dit 5 of 10 jaar zijn. De nieuwe rentevastperiode mag niet korter zijn dan de tijd die nog over is van de rentevastperiode die op dit moment hoort bij het leningdeel dat je wil aanpassen. In mijnFlorius zie je de verschillende rentevastperiodes waar je uit kan kiezen.

Rekenvoorbeeld vergoeding bij rentemiddeling

 

Gegevens

Hoogte lening(deel) € 200.000
Huidige rente 6%
Tijd tot huidige rentevastperiode eindigt 2 jaar
Vergelijkingsrente 1,9%
Nieuwe rentevastperiode 10 jaar (120 maanden)

 
Berekening

Gemist bedrag per jaar met huidige rente (6%) € 12.000
Gemist bedrag per jaar met vergelijkingsrente (1,9%) € 3.800
Renteverlies per jaar (€ 12.000 - € 3.800) € 8.200
Renteverlies in 2 jaar (€ 8200 x 2) € 16.400
Contante waarde renteverlies € 16.080
Contante waarde vergoeding rentemiddeling € 16.080
Rentemiddelings­opslag per maand in % 0,89%
Rentemiddelings­opslag per maand in euro's € 149,40
Totaal vergoeding rentemiddeling na 120 maanden € 17.928


Bij het rekenvoorbeeld van de vergoeding hoort een rentemiddelingsopslag van 0,89%. Dit betekent dat je maandelijks 0,89% extra rente betaalt. Door deze opslag te betalen, heb je aan het einde van de nieuwe rentevastperiode een vergoeding betaald van € 17.928. De contante waarde van dit bedrag is € 16.080. Dit is gelijk aan de contante waarde van het renteverlies. 

Rekenvoorbeeld contante waarde rentemiddelingsopslag

Maand Rentemiddelings­opslag Contante waarde rentemiddelings­opslag
1 € 149,40  € 149,30
2 € 149,40  € 148,58
3 € 149,40   € 148,58
... ...  ...
120 € 149,40   € 119,92
Totaal vergoeding € 1.7928,00  € 16.080,00

Heb je een Lineaire of Annuïteiten Hypotheek?
Dan los je maandelijks een bedrag af. Hierdoor worden de schuld en de rente die je betaalt, steeds lager. Hier houden we rekening mee bij de berekening van de vergoeding en de rentemiddelingsopslag.

Vraag en antwoord

Antwoord op je vragen

Voor renteafkoop betaal je een vergoeding, in 1 keer via iDeal in mijnFlorius. Goed om te weten: de vergoeding die je betaalt, kan je aftrekken van je inkomen voor de belasting. 

Voor rentemiddeling betaal je een vergoeding. Deze betaal je maandelijks, tegelijk met het maandbedrag dat je voor je hypotheek betaalt. Dit noemen we de rentemiddelingsopslag. Je betaalt ook eenmalig € 150 administratiekosten. Deze reken af je in mijnFlorius via iDeal. 

In mijnFlorius zie je wat de mogelijkheden zijn voor jouw hypotheek. Heb je een Spaar Hypotheek, Bankspaar Hypotheek of Hybride Hypotheek? Dan kun je renteafkoop en rentemiddeling niet zelf regelen in mijnFlorius. Maak hiervoor een afspraak met een adviseur in de buurt om de mogelijkheden te bespreken. Als je je rentevastperiode tussentijds aanpast of kiest voor renteafkoop, dan kan dat invloed hebben op je hypotheekrenteaftrek. Wil je weten wat de gevolgen zijn voor jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met een belastingadviseur.

 

Over de vergoeding

De reden hiervoor is het risico dat wij lopen bij verhuizen. Want als je verhuist nadat je gebruik hebt gemaakt van rentemiddeling, kan je je hypotheek gewoon vergoedingsvrij aflossen. Het maakt op dat moment niet uit hoeveel maanden je al de rentemiddelingsopslag hebt betaald. Je hoeft het deel van de vergoeding dat je nog niet betaald hebt, niet meer aan ons te betalen. 

Bij renteafkoop lopen wij geen risico bij verhuizen, omdat je de vergoeding in 1 keer betaalt op het moment dat je kiest voor renteafkoop. 

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Als je precies wil weten welke vergoeding voor jou geldt, kan je contact met ons opnemen of zelf kijken in mijnFlorius. We helpen je graag.  Toen je je hypotheek afsloot, heb je afgesproken welke rente je betaalt en voor welke periode. Wij rekenen erop dat we de bedragen ontvangen die met jou zijn afgesproken. Als je je rente verlaagt met renteafkoop of rentemiddeling, missen wij een deel van deze inkomsten. Hiervoor betaal je een vergoeding.

> Lees meer over de manier waarop wij de vergoeding berekenen

De contante waarde van een bedrag is de waarde van een bedrag dat we in de toekomst zouden ontvangen, omgerekend naar de waarde van datzelfde bedrag als we het vandaag al ontvangen. De contante waarde van een bedrag is altijd lager dan de waarde van het bedrag in de toekomst. Dit heeft te maken met zekerheid. Als we een bedrag vandaag al ontvangen, hebben we hierover meer zekerheid dan wanneer we een bedrag in de toekomst ontvangen. 

Meer informatie

Verwachting hypotheekrente

Onze hypotheekrente