Hypotheekrente verlagen

De hypotheekrente is al enige tijd laag. Wilt u hier ook van profiteren, maar is uw rentevastperiode nog niet afgelopen? Dan kan het interessant zijn om met renteafkoop of rentemiddeling uw hypotheekrente te verlagen. U gaat dan minder per maand betalen voor uw hypotheek. Vaak vragen wij een vergoeding voor het aanpassen van de rente tijdens de rentevastperiode.

Bekijk uw mogelijkheden

In mijnFlorius ziet u direct wat op dit moment uw mogelijkheden zijn voor renteafkoop of rentemiddeling. Ook ziet u welke vergoeding wij hiervoor vragen.
Naar mijnFlorius

Wat past bij u?

Renteafkoop en rentemiddeling zijn allebei manieren om uw hypotheekrente te verlagen. Het verschil is de vergoeding: bij rentemiddeling betaalt u deze vergoeding per maand, bij renteafkoop in één keer. De totale kosten die u tijdens de nieuwe rentevastperiode betaalt, zijn bij rentemiddeling hoger dan bij renteafkoop. Kunt u de vergoeding in één keer betalen? Dan is renteafkoop vaak de voordeligste keuze. Wat bij u past, hangt dus af van uw voorkeuren en financiële mogelijkheden.

Renteafkoop

 • Nieuwe rentevastperiode en nieuwe rente
 • U betaalt de vergoeding in één keer
 • Totale kosten lager dan bij rentemiddeling

Rentemiddeling

 • Nieuwe rentevastperiode en nieuwe rente
 • U betaalt maandelijks een deel van de vergoeding
 • Totale kosten hoger dan bij renteafkoop

Welke vergoeding betaalt u?

Als u kiest voor renteafkoop of rentemiddeling, verandert de rente die u aan ons betaalt. Hiervoor betaalt u ons een vergoeding. Om te berekenen welke vergoeding u moet betalen, berekenen we het renteverlies. Dit is het bedrag dat wij in de toekomst niet ontvangen doordat u uw rente aanpast. Hoe groot het renteverlies is, hangt af van:

 • De hoogte van het leningdeel waarvan u de rente wilt aanpassen.  
 • De rente die u op dit moment betaalt voor dit leningdeel. 
 • Hoelang het nog duurt tot uw rentevastperiode eindigt. 
 • De vergelijkingsrente: dit is de hypotheekrente die wij op dit moment aanbieden voor vergelijkbare hypotheken.

Vergoeding bij renteafkoop

Voor renteafkoop berekenen we de vergoeding op dezelfde manier als de vergoeding die u betaalt als u uw hypotheek vervroegd aflost met geleend geld. Dit betekent onder andere dat we bij renteafkoop rekening houden met het bedrag dat u volgens de voorwaarden van uw hypotheek vergoedingsvrij mag aflossen met geleend geld. Dit is één van de redenen dat de vergoeding voor renteafkoop lager is dan de vergoeding die u betaalt voor rentemiddeling. 
Uitleg vergoeding

Vergoeding bij renteafkoop

Voor renteafkoop berekenen we de vergoeding op dezelfde manier als de vergoeding die u betaalt als u uw hypotheek vervroegd aflost met geleend geld. Dit betekent onder andere dat we bij renteafkoop rekening houden met het bedrag dat u volgens de voorwaarden van uw hypotheek vergoedingsvrij mag aflossen met geleend geld. Dit is één van de redenen dat de vergoeding voor renteafkoop lager is dan de vergoeding die u betaalt voor rentemiddeling. 
Uitleg vergoeding

Vergoeding bij rentemiddeling

Als u kiest voor rentemiddeling, betaalt u de vergoeding door elke maand extra rente te betalen. Deze extra rente noemen we de rentemiddelingsopslag. Hieronder leggen we met behulp van een voorbeeld uit hoe we de rentemiddelingsopslag berekenen. Eerst berekenen we de vergoeding en daarna berekenen we de rentemiddelingsopslag. De rentemiddelingsopslag hangt af van:

 • De vergoeding die u moet betalen. 
 • De huidige rente
 • De nieuwe rentevastperiode* die u kiest. 

* Bij rentemiddeling kan dit 5 of 10 jaar zijn. De nieuwe rentevastperiode mag niet korter zijn dan de tijd die nog over is van de rentevastperiode die op dit moment hoort bij het leningdeel dat uw wilt aanpassen. In mijnFlorius ziet u de verschillende rentevastperiodes waar u uit kunt kiezen.

Rekenvoorbeeld vergoeding bij rentemiddeling

 

Gegevens

Hoogte lening(deel) € 200.000
Huidige rente 6%
Tijd tot huidige rentevastperiode eindigt 2 jaar
vergelijkingsrente 1,9%
Nieuwe rentevastperiode 10 jaar (120 maanden)

 
Berekening

Gemist bedrag per jaar met huidige rente (6%) € 12.000
Gemist bedrag per jaar met vergelijkingsrente (1,9%) € 3.800
Renteverlies per jaar (€ 12.000 - € 3.800) € 8.200
Renteverlies in 2 jaar (€ 8200 x 2) € 16.400
Contante waarde renteverlies € 16.080
Contante waarde vergoeding rentemiddeling € 16.080
rentemiddelings­opslag per maand in % 0,89%
rentemiddelings­opslag per maand in euro's € 149,40
Totaal vergoeding rentemiddeling na 120 maanden € 17.928


Bij het rekenvoorbeeld van de vergoeding hoort een rentemiddelingsopslag van 0,89%. Dit betekent dat u maandelijks 0,89% extra rente betaalt. Door deze opslag te betalen, heeft u aan het einde van de nieuwe rentevastperiode een vergoeding betaald van € 17.928. De contante waarde van dit bedrag is € 16.080. Dit is gelijk aan de contante waarde van het renteverlies. 

Rekenvoorbeeld contante waarde rentemiddelingsopslag

Maand rentemiddelings­opslag Contante waarde rentemiddelings­opslag
1 € 149,40  € 149,30
2 € 149,40  € 148,58
3 € 149,40   € 148,58
... ...  ...
120 € 149,40   € 119,92
Totaal vergoeding € 1.7928,00  € 16.080,00

Heeft u een Lineaire of Annuïteiten Hypotheek?
Dan lost u maandelijks een bedrag af. Hierdoor worden de schuld en de rente die u betaalt, steeds lager. Hier houden we rekening mee bij de berekening van de vergoeding en de rentemiddelingsopslag.

Vraag en antwoord

Antwoord op uw vragen

Voor renteafkoop betaalt u een vergoeding, in één keer via iDeal in mijnFlorius. Goed om te weten: de vergoeding die u betaalt kunt u aftrekken van uw inkomen voor de belasting. 

Voor rentemiddeling betaalt u een vergoeding. Deze betaalt u maandelijks, tegelijk met het maandbedrag dat u voor uw hypotheek betaalt. Dit noemen we de rentemiddelingsopslag. U betaalt ook eenmalig € 150 administratiekosten. Deze rekent u in mijnFlorius af via iDeal. 

Nee, bij leningdelen met de hypotheekvormen Spaar Hypotheek, Bankspaar Hypotheek of Hybride Hypotheek zijn renteafkoop en rentemiddeling niet mogelijk. In mijnFlorius ziet u wat de mogelijkheden zijn voor uw hypotheek. 

 
Als je je rentevastperiode tussentijds wijzigt of kiest voor renteafkoop, dan kan dat invloed hebben op je hypotheekrenteaftrek. Wil je weten wat de gevolgen zijn voor jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met een belastingadviseur.

 

Over de vergoeding

De reden hiervoor is het risico dat wij lopen bij verhuizen. Want als u verhuist nadat u gebruik heeft gemaakt van rentemiddeling, kunt u uw hypotheek gewoon vergoedingsvrij aflossen. Het maakt op dat moment niet uit hoeveel maanden u al de rentemiddelingsopslag heeft betaald. U hoeft het deel van de vergoeding dat u nog niet betaald heeft, niet meer aan ons te betalen. 

Bij renteafkoop lopen wij geen risico bij verhuizen, omdat u de vergoeding in één keer betaalt op het moment dat u kiest voor renteafkoop. 

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Als u precies wilt weten welke vergoeding voor u geldt, kunt u contact met ons opnemen of zelf kijken in mijnFlorius. We helpen u graag.  Toen u uw hypotheek afsloot, heeft u afgesproken welke rente u betaalt en voor welke periode. Wij rekenen erop dat we de bedragen ontvangen die met u zijn afgesproken. Als u uw rente verlaagt met renteafkoop of rentemiddeling, missen wij een deel van deze inkomsten. Hiervoor betaalt u een vergoeding.

> Lees meer over de manier waarop wij de vergoeding berekenen

De contante waarde van een bedrag is de waarde van een bedrag dat we in de toekomst zouden ontvangen, omgerekend naar de waarde van datzelfde bedrag als we het vandaag al ontvangen. De contante waarde van een bedrag is altijd lager dan de waarde van het bedrag in de toekomst. Dit heeft te maken met zekerheid. Als we een bedrag vandaag al ontvangen, hebben we hierover meer zekerheid dan wanneer we een bedrag in de toekomst ontvangen. 

Meer informatie

Verwachting hypotheekrente

Onze hypotheekrente