Kenmerken Bankspaar Hypotheek

 • Zeker weten dat je jouw lening aflost
 • Elke maand hetzelfde betalen
 • Veel belastingvoordeel

Wat is een Bankspaar Hypotheek?

Het belangrijkste voordeel van de Bankspaar Hypotheek is dat je zeker weet dat je jouw hypotheek kan terugbetalen. Dat komt doordat je spaart op een spaarrekening die is gekoppeld aan je hypotheek. Hierop ontvang je rente. Daarnaast betaal je elke maand rente voor je hypotheek.

Let op! Deze hypotheek kan alleen "fiscaal geruisloos worden voortgezet''.

Je betaalt elke maand hetzelfde

Je betaalt je Bankspaar Hypotheek pas terug als deze eindigt. Hierdoor blijft je hypotheek gelijk en betaal je elke maand dezelfde rente. Daarnaast spaar je elke maand een bedrag op een spaarrekening die bij je hypotheek hoort.

Zo werkt het

Man met verhuisdoos

Sparen om je hypotheek af te lossen

Net als al onze hypotheken moet een Bankspaar Hypotheek worden afgelost. Bij een Bankspaar Hypotheek spaar je hiervoor op een rekening die bij je hypotheek hoort. Zo weet je zeker dat je jouw hypotheek kan terugbetalen als deze eindigt. Meestal is dit 30 jaar nadat je jouw hypotheek afsluit.


Rekenvoorbeeld

Stel, je sluit bij Florius een hypotheek af voor 30 jaar voor een bedrag van € 150.000 en een rente van 4%. Dan betaal je 30 jaar lang elke maand € 500 rente. Daarnaast maak je elke maand automatisch € 216,12 over naar de gekoppelde spaarrekening. Met het geld dat je spaart, los je jouw hypotheek af als deze eindigt. Elke maand zie je dus in totaal € 716,12 van je rekening afgaan.

Is er een match?

Dit is wanneer de Bankspaar Hypotheek voor jou uitkomst biedt

 • Je wilt zeker weten dat je jouw hypotheek kan terugbetalen en ook veel belastingvoordeel wil hebben.
 • Je wilt automatisch sparen en er niet zelf op te hoeven letten dat je ergens geld apart zet.
 • Je wilt een wat hoger bedrag per maand missen en je vindt het niet erg dat dit bedrag 30 jaar lang elke maand hetzelfde is.

Een onafhankelijk adviseur rekent graag voor je uit of een Bankspaar Hypotheek voordelig voor je is.

Past de Bankspaar Hypotheek (nog steeds) bij je?

Dat hangt af van jouw situatie. Graag zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.

Wanneer past het (nog) wel bij jou?

 • Je kan en wil de maandelijkse bruto- en netto maandlast nog steeds betalen.
 • Je wil er zeker van zijn dat je het leningdeel, dat is gekoppeld aan de bankspaarrekening, aan het einde van de looptijd helemaal kan aflossen met het bedrag dat je gespaard hebt.
 • Je profiteert nog steeds van de fiscale voordelen van de Bankspaar Hypotheek, zoals de renteaftrek of de onbelaste uitkering van je bankspaarrekening (in geval van box 1).
 • Je hebt, naast het opgebouwde bedrag in de bankspaarrekening, voldoende eigen geld en/of inkomen om de eventuele kosten van (onverwachte) gebeurtenissen te kunnen betalen. Denk aan extra aanpassingen aan je woning als gevolg van klimaatverandering, zoals aanpassingen aan de fundering vanwege zakkend grondwater.
 • Je wilt de bankspaarrekening houden zoals die is. Omdat je bijvoorbeeld tevreden bent over het opgebouwde bedrag in de bankspaarrekening, of de belastingvrije uitkering van je bankspaarrekening.
 • Je hebt nu niet genoeg inkomen om je hypotheek om te zetten naar een andere hypotheekvorm, zoals een annuïtaire of lineaire hypotheek. Omdat uit een berekening is gebleken dat deze andere hypotheekvorm in de toekomst voordeliger voor je uit kan pakken.

Wanneer past het niet (meer) bij jou?

 • Je kan en wil de maandelijkse bruto- en netto maandlast niet (meer) betalen.
 • Je wilt meer flexibiliteit.
 • Je profiteert niet meer van de fiscale voordelen van de Bankspaar Hypotheek, zoals de renteaftrek of de onbelaste uitkering van je bankspaarrekening (in geval van box 1).
 • Je hebt, naast het opgebouwde bedrag in de bankspaarrekening, niet voldoende eigen geld en/of inkomen om de eventuele kosten van (onverwachte) gebeurtenissen te kunnen betalen. Denk aan extra aanpassingen aan je woning als gevolg van klimaatverandering, zoals aanpassingen aan de fundering vanwege zakkend grondwater.
 • Je hebt nu genoeg inkomen om je hypotheek om te zetten naar een andere hypotheekvorm, zoals een annuïtaire of lineaire hypotheek. Omdat uit een berekening is gebleken dat deze andere hypotheekvorm in de toekomst voordeliger voor je uit kan pakken.

Wat zijn de belastingvoordelen van een Bankspaar Hypotheek?

Hypotheekrenteaftrek

Heb je jouw Bankspaar Hypotheek afgesloten vóór 1 januari 2013? Dan kan je de rente die je betaalt, aftrekken van je inkomen. Hierdoor wordt het inkomen waar je belasting over moet betalen lager en betaal je minder inkomstenbelasting. Dit noemen we de hypotheekrenteaftrek. Bij een Bankspaar Hypotheek betaal je 30 jaar lang maandelijks rente over hetzelfde hypotheekbedrag*.

Goed om te weten: Je maandbedrag kan veranderen wanneer de rente verandert. Dan verandert namelijk het bedrag aan rente dat je betaalt over je Bankspaar Hypotheek. Ook verandert het rentepercentage waartegen je spaart, waardoor ook het bedrag dat je maandelijks inlegt op je bankspaarrekening verandert.

*Dit is het bedrag waarvoor je een hypotheek hebt afgesloten. Als je aflost gaat dit bedrag omlaag. Maar een Bankspaar Hypotheek los je pas af als de hypotheek eindigt.

Geen belasting over je spaargeld

Als je zelf op een gewone spaarrekening spaart om je hypotheek terug te betalen, moet je over dit geld boven een bepaald bedrag belasting betalen. Voor het geld dat je spaart op de gekoppelde spaarrekening die bij je hypotheek hoort, hoeft dat niet. Dit gebeurt onder de vrijstelling: de Spaarrekening Eigen Woning (SEW).


Let op!
 Heb je na 1 januari 2013 een Bankspaar Hypotheek afgesloten? Dan is hypotheekrenteaftrek alleen mogelijk in bepaalde situaties. Een onafhankelijk hypotheekadviseur vertelt je hier graag meer over.

Sinds 2017 gelden er geen ‘tijdsklemmen’ meer voor banksparen

Aan je Bankspaar Hypotheek is een bankspaarrekening gekoppeld. Dit is een spaarrekening waarbij je geen belasting betaalt over je gespaarde bedrag, als je je aan de geldende regels houdt. In 2017 zijn de regels voor de minimale duur dat je geld moest inleggen op je bankspaarrekening (de tijdklemmen) versoepeld. Je bepaalt nu zelf wanneer je je gespaarde bedrag gebruikt om je eigenwoningschuld af te lossen. Hiermee wil de overheid het aflossen van de eigenwoningschuld makkelijker maken. Wil je meer weten over het vervallen van de tijdsklemmen en de voorwaarden? Ga dan naar de website van de Belastingdienst.

Sinds 2017 gelden er geen ‘tijdsklemmen’ meer voor banksparen

Aan je Bankspaar Hypotheek is een bankspaarrekening gekoppeld. Dit is een spaarrekening waarbij je geen belasting betaalt over je gespaarde bedrag, als je je aan de geldende regels houdt. In 2017 zijn de regels voor de minimale duur dat je geld moest inleggen op je bankspaarrekening (de tijdklemmen) versoepeld. Je bepaalt nu zelf wanneer je je gespaarde bedrag gebruikt om je eigenwoningschuld af te lossen. Hiermee wil de overheid het aflossen van de eigenwoningschuld makkelijker maken. Wil je meer weten over het vervallen van de tijdsklemmen en de voorwaarden? Ga dan naar de website van de Belastingdienst.

Je Bankspaar Hypotheek bij renteherziening

Als je rente afloopt, kan je opnieuw een rentevastperiode kiezen. Dit moment noemen we renteherziening.
3 maanden voordat deze periode afloopt, sturen wij je een renteaanbod voor jouw nieuwe rentevastperiode. Hierin staat waaruit je kan kiezen en wat je vervolgens kan verwachten.

Goed om te weten: Kies je een nieuwe rentevastperiode? Bij een Bankspaar Hypotheek is een lage rente niet altijd aantrekkelijk. Want je krijgt deze rente dan ook op de bankspaarrekening die bij je hypotheek hoort. Hieronder leggen we dit uit.

Verandert je rente, bijvoorbeeld door renteherziening, en wordt deze lager?

Dan ga je minder rente betalen over je Bankspaar Hypotheek. Maar, het opgebouwde bedrag op de spaarrekening van je Bankspaar Hypotheek levert nu ook mínder geld op. Om daarom je doelkapitaal te behalen, moet je maandelijks meer geld inleggen op de spaarrekening die bij je hypotheek hoort. Een lagere rente betekent dus niet altijd dat je maandbedrag lager wordt, omdat je inleg stijgt. De risicoklasse van je hypotheek bepaalt mede de hoogte van de rente die je betaalt.

Verandert je rente, bijvoorbeeld door renteherziening, en wordt deze hoger?

Dan ga je meer rente betalen over je Bankspaar Hypotheek. Wel levert het opgebouwde bedrag van je Bankspaar Hypotheek meer geld op. Hierdoor hoef je maandelijks minder geld in te leggen om je doelkapitaal te halen. Een hogere rente betekent dus niet altijd dat je maandbedrag hoger wordt, want je inleg daalt. De risicoklasse van je hypotheek bepaalt mede de hoogte van de rente die je betaalt.

Hulp nodig bij renteherziening? Vraag advies

Voordat je rentevastperiode afloopt, ontvang je van ons een brief. Hierin staat dat jouw rentevastperiode binnenkort afloopt. Ook staan hierin de rentetarieven waar je uit kunt kiezen. Goed om te weten: Een veranderende rente heeft gevolgen voor je maandlast. Denk hier daarom goed over na voordat je een nieuwe rente kiest. Of vraag advies aan een onafhankelijk financieel adviseur.

Vragen

Ja dat kan tot maximaal 2 jaar: het restant van het lopende jaar en het hele volgende jaar. De rente die je op je bankspaarrekening ontvangt, kan dan wel veranderen. Deze is dan lager omdat deze niet meer gekoppeld is aan een hypotheek.

Sluit je later nog een nieuwe Bankspaar Hypotheek af? Dan koppelen we jouw bankspaarrekening graag aan je nieuwe Bankspaar Hypotheek. Ook dan kan de rente veranderen. Want als je de nieuwe Bankspaar Hypotheek hebt afgesloten, wordt de rente die je krijgt op de bankspaarrekening weer gelijk aan de rente die je voor je hypotheek betaalt.

Helaas kan dat niet. Het geld dat je spaart op je bankspaarrekening kan je alleen gebruiken om je hypotheek terug te betalen als deze eindigt. Dat kan als je je huis verkoopt of je hypotheek oversluit. Neem hiervoor een maand voordat jouw hypotheekakte bij de notaris passeert contact met ons op. 
 

Wil je eenmalig extra inleggen op je bankspaarrekening? Neem dan contact op met Advies & Service. Wij berekenen dan voor je hoeveel je extra kunt inleggen op je bankspaarrekening, en wat hiervan de mogelijke fiscale gevolgen zijn. Je kunt ons bellen op 033 - 752 50 00. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie

Rente

Natuurlijk wil je weten welke rentes Florius biedt. Bekijk ons handige overzicht.

Weten wat je kan lenen?

Bereken je maximale hypotheek online.

Een adviseur helpt je op weg!

Samen kijk je welke hypotheek het beste bij jouw wensen past. Er is altijd een adviseur bij je in de buurt en het eerste gesprek is vaak gratis, dus maak snel een afspraak. En bij Florius zitten we er ook klaar voor. Via de telefoon, een chatgesprek en zelfs via beeldbellen. Wel zo persoonlijk toch?