Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een Lineaire Hypotheek, of lineaire lening, los je maandelijks af. Net als bij een Annuïteiten Hypotheek weet je zeker dat je jouw lening hebt afgelost aan het einde van de  looptijd*. Het bedrag dat je aflost is elke maand hetzelfde. Het aflossen van jouw Lineaire Hypotheek gebeurt dus gelijkmatig. En doordat je aflost, wordt je hypotheek steeds lager. Je betaalt hierdoor elke maand minder rente, terwijl het aflossingsbedrag hetzelfde blijft. Bij een Lineaire Hypotheek gaat aflossen sneller dan bij de Annuïteiten Hypotheek.

*De looptijd is de periode dat je de hypotheek hebt. Meestal is dit 30 jaar.

Kenmerken Lineaire Hypotheek

  • Zeker weten dat je jouw lening aflost
  • Steeds minder per maand betalen
  • Voordelige hypotheek

Past de Lineaire Hypotheek bij je?

Dat hangt af van jouw situatie. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Wanneer het wel bij je past

  • Op de einddatum wil je je lening volledig hebben afgelost
  • In het begin van de looptijd kan en wil je hogere maandlasten dragen
  • Je wil liever een (snelle) daling van de maandlasten doordat je inkomsten lager worden, bijvoorbeeld in verband met aankomend pensioen of de studie van de kinderen


Wanneer het niet bij je past

  • Je wil flexibel zijn in de aflossingen op je hypotheek
  • Je kan aan het begin van de looptijd geen hoge maandlasten dragen
  • Je wil het eigen vermogen aanhouden en niet gebruiken voor het aflossen van de hypotheek
  • Je wil maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek

Rekenvoorbeeld

Wil je het maandelijkse bedrag voor jouw Lineaire Hypotheek berekenen? Vraag daarvoor advies aan een onafhankelijk hypotheekadviseur. Dit rekenvoorbeeld geeft je alvast een idee:

Stel, je sluit bij Florius een hypotheek af voor 30 jaar voor een bedrag van € 252.000 en een rente van 4,8%. Dan is het bedrag dat je maandelijks aflost € 700. Daarnaast betaal je rente. In de eerste maand betaal je € 1.008 rente. Het totale bedrag dat je in de eerste maand betaalt, zijn deze 2 bedragen bij elkaar opgeteld: € 1.708. De rente die je maandelijks betaalt, berekenen we elke maand opnieuw. Doordat jouw hypotheek elke maand lager is, is de rente die je betaalt ook steeds lager. Je telt daardoor steeds een lager bedrag op bij de € 700 die je aflost.

 

Hypotheekrenteaftrek en extra aflossen

Hoe zit het met de Hypotheekrenteaftrek?

Met de Lineaire Hypotheek kan het zijn dat je minder profiteert van de hypotheekrenteaftrek dan bijvoorbeeld bij een Aflossingsvrije Hypotheek.* Dit komt doordat je alleen de rente kan aftrekken van de belasting. En je betaalt juist elke maand minder rente. Je krijgt daardoor steeds minder geld terug van de Belastingdienst. Toch is een Lineaire Hypotheek vaak de meest voordelige hypotheek. Jouw onafhankelijk hypotheekadviseur kan je hierover adviseren en berekenen of een Lineaire Hypotheek bij je past.  

* Dit geldt alleen wanneer je voor de aflossingsvrije hypotheek nog wel recht hebt op renteaftrek. 

Extra aflossen

Als je extra wil aflossen op jouw Lineaire Hypotheek, kan dat. Wel gelden hiervoor voorwaarden. Met jouw eigen geld kan je bij Florius altijd extra aflossen, wanneer je maar wil. Hier komen geen extra kosten bij. Als je extra aflost, gaat het bedrag dat je maandelijks betaalt omlaag. Ook kan je de looptijd van je lening inkorten door een extra aflossing te doen. Neem contact op met je onafhankelijk hypotheekadviseur voor advies.

Vraag en antwoord

In mijnFlorius kan je de gegevens van jouw hypotheek altijd bekijken, op je computer, tablet of mobiel. Je ziet er bijvoorbeeld hoe groot je lening nog is, hoeveel rente je betaalt en je kunt er zelf iets regelen. Zoals een extra aflossing en direct uitrekenen hoeveel je dan minder per maand gaat betalen. Of betalingen doen vanuit jouw bouwdepot. Alles makkelijk en binnen handbereik. Bij een Annuïteiten Hypotheek los je tijdens de looptijd van de hypotheek af volgens een annuïtair aflosschema. Je betaalt de eerste jaren vooral veel rente en lost pas later in de looptijd meer af. Omdat je bij de Lineaire Hypotheek de eerste jaren meer aflost dan bij een Annuïteiten Hypotheek, betaal je over de totale looptijd minder hypotheekrente. Het bedrag waarover je rente betaalt, wordt immers steeds kleiner. Je profiteert hierdoor wel minder van de mogelijkheden voor hypotheekrenteaftrek.

 Meer informatie

Onze rente

De hypotheekrente bij een hypotheek van Florius verschilt per hypotheekvorm. Ook kan je kiezen uit verschillende rentevastperioden. En kies je voor variabele of vaste rente? Het zijn vragen die je bezighouden als je een hypotheek wil afsluiten. We helpen je graag op weg.

Onze hypotheken

Er zijn naast de Lineaire Hypotheek nog verschillende andere hypotheekvormen. Wij raden je aan goed te kijken welke hypotheek het beste bij jou en jouw situatie past. Samen met een onafhankelijk hypotheekadviseur bijvoorbeeld.

Een adviseur helpt je op weg!

Samen kijk je welke hypotheek het beste bij jouw wensen past. Er is altijd een adviseur bij je in de buurt en het eerste gesprek is vaak gratis, dus maak snel een afspraak. En bij Florius zitten we er ook klaar voor. Via de telefoon, een chatgesprek en zelfs via beeldbellen. Wel zo persoonlijk toch?