Extra aflossen met eigen geld

Bij Florius kan je een deel van je hypotheek versneld aflossen met geld dat je over hebt. Altijd en zonder vergoeding. Door extra af te lossen, wordt je lening lager en daardoor betaal je minder rente. Bespreek met je hypotheekadviseur of extra aflossen iets voor jou is. En laat je goed adviseren over de fiscale gevolgen door een Belastingadviseur.

Regel het in mijnFlorius

 • Vanaf € 25 per keer
 • Eenmalig of maandelijks
 • Geen vergoeding betalen als je met eigen geld aflost

Goed om te weten

(Bank)spaar Hypotheek? 

Als je op je Spaar Hypotheek of Bankspaar Hypotheek extra aflost, moet je hierdoor mogelijk meer betalen voor het ‘spaardeel’ van je hypotheek. Heb je een van deze hypotheekvormen? Neem dan contact op met een onafhankelijk hypotheekadviseur voordat je extra aflost.
Vind een adviseur

(Bank)spaar Hypotheek? 

Als je op je Spaar Hypotheek of Bankspaar Hypotheek extra aflost, moet je hierdoor mogelijk meer betalen voor het ‘spaardeel’ van je hypotheek. Heb je een van deze hypotheekvormen? Neem dan contact op met een onafhankelijk hypotheekadviseur voordat je extra aflost.
Vind een adviseur

Handige tips 

Bekijk samen met een hypotheekadviseur in welke gevallen het voor jou gunstig kan zijn:

 • Vergoedingsvrij extra aflossen op je hypotheek kan alleen met eigen geld· een schenking of erfenis · loterijprijs · spaargeld · een verzekering die uitkeert · een (onbelaste) gouden handdruk · salaris(verhoging), vakantiegeld of een 13e maand
 • Wil je extra aflossen op je hypotheek, dan kan je hypotheekrenteaftrek lager worden, doordat je minder rente betaalt.
 • Gebruik niet al je spaargeld voor een extra aflossing. Het is belangrijk altijd spaargeld te bewaren voor grote (onverwachte) uitgaven. Bereken of je voldoende achter de hand hebt met de Nibud BufferBerekenaar.
 • Extra aflossen op een Spaar Hypotheek of Bankspaar Hypotheek is niet altijd voordelig. Vraag advies aan een onafhankelijk hypotheekadviseur.
 • Als je een extra aflossing hebt gedaan, is het niet meer mogelijk dit bedrag terug te krijgen.
 • Als je extra aflost, gaat je hypotheekschuld omlaag. Automatisch gaat dan ook het bedrag dat je maandelijks aan rente betaalt omlaag. Soms is het voordeliger om na een extra aflossing de looptijd van je hypotheek in te korten. Neem hiervoor contact met ons op, of vraag advies aan een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Hypotheekrente verlagen

Wil je weten of je je hypotheekrente kan verlagen, ook tijdens je rentevastperiode? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Bekijk of jouw hypotheekrente omlaag kan

Heb je extra afgelost en geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kunnen we soms de rente van jouw hypotheek verlagen. 

Veelgestelde vragen over extra aflossen

Als je aflost met jouw eigen geld is dat altijd kosteloos. Eigen geld is bijvoorbeeld een erfenis, schenking, loterij, uitkering uit een (kapitaal)verzekering, spaargeld of een 'gouden handdruk'. Maar ook een deel van je salaris(verhoging), vakantiegeld of 13e maand is eigen geld. Het is geld dat niet is geleend.

Los je af met geleend geld? In de voorwaarden van jouw hypotheek lees jehoeveel je maximaal kan aflossen met geleend geld, zonder hiervoor een vergoeding te betalen. Als je meer dan dit maximum wil aflossen, kunnen wij u hiervoor een vergoeding vragen.

Goed om te weten:

 • Als je extra aflost, kan jouw hypotheekrenteaftrek lager worden, doordat je minder hypotheekrente betaalt.
 • Heb je een Spaar Hypotheek of Bankspaar Hypotheek? Dan kan extra aflossen fiscale gevolgen hebben. Extra aflossen is daardoor niet altijd voordelig. Neem voor advies contact op met een onafhankelijk hypotheekadviseur.
 • Heb je vergoedingsvrij uit eigen middelen afgelost en wil je binnen een jaar een nieuwe lening sluiten voor een bedrag dat in de buurt komt van het bedrag dat je hebt afgelost? Dan mag dit alleen als dit bedoeld is voor onvoorziene woningverbetering. Als het bedrag wel in de buurt komt van het bedrag dat j hebt afgelost en het is niet voor onvoorziene woningverbetering, dan zien wij het eerder afgeloste bedrag niet meer als een aflossing uit eigen middelen.

Heb je vergoedingsvrij uit eigen middelen afgelost en wil je binnen een jaar een nieuwe lening sluiten voor een bedrag dat in de buurt komt van het bedrag dat je hebt afgelost? Dan mag dit alleen als dit bedoeld is voor onvoorziene woningverbetering. Als het bedrag wel in de buurt komt van het bedrag dat je hebt afgelost en het is niet voor onvoorziene woningverbetering, dan zien wij het eerder afgeloste bedrag niet meer als een aflossing uit eigen middelen. Dit kan ook fiscale gevolgen hebben.

Een voorbeeld van een situatie waarin je vergoedingsvrij extra mag aflossen:

Je lost in januari € 50.000 af op jouw hypotheek vanuit eigen middelen. Je levert als bewijs een afschrift aan van je spaarrekening waarop dit geld stond. Op 1 mei vraag je een verhoging aan van € 50.000, waarbij een nieuw taxatierapport vereist is. Je gebruikt het bedrag voor onvoorziene woningverbetering en niet voor consumptieve besteding.

Wanneer is extra aflossen niet vergoedingsvrij? 3 voorbeelden:

1. Je lost in januari € 50.000 af op jouw hypotheek vanuit eigen middelen. Je levert als bewijs een afschrift aan van je spaarrekening waarop dit geld stond. Op 1 mei vraag je een verhoging aan van € 50.000, waarbij geen nieuw taxatierapport vereist is. Je geeft aan dat het bedrag niet voor consumptieve besteding is, maar bestemd voor woningverbetering. In werkelijkheid gebruik je het bedrag niet voor woningverbetering, maar stort je het bedrag direct door naar je spaarrekening. De aflossing in januari wordt dan alsnog gezien als aflossing met geleend geld en niet uit eigen middelen.

2. Je bent zelfstandig ondernemer en hebt een eigen B.V. Je wil je hypotheek aflossen uit eigen middelen, omdat je de hypotheek wil oversluiten naar een andere aanbieder. Je leent het benodigde bedrag uit jouw B.V. Dit zien we als geleend geld en niet als eigen middelen.

3. Je wil € 100.000 uit eigen middelen aflossen op jouw hypotheek om de hypotheek te kunnen oversluiten naar een andere aanbieder. Je leent dit bedrag van familie. Dit zien we als geleend geld en niet als eigen middelen.

Dat kan al vanaf 25 euro per maand. Er is geen maximum. Lees meer over extra aflossen. Extra aflossen doet u eenvoudig met iDeal in mijnFlorius. U kiest zelf of u 1 keer extra wilt aflossen, of maandelijks.

De datum waarop u uw extra aflossing doet, bepaalt vanaf wanneer uw nieuwe maandbedrag ingaat. Lost u extra af uiterlijk 7 kalenderdagen voor het einde van de maand? Dan betaalt u uw nieuwe maandbedrag vanaf de eerstvolgende maand. Doet u uw extra aflossing later? Dan betaalt u nog 1 keer uw oude maandbedrag. Uw nieuwe maandbedrag betaalt u dan een maand later.

Bijvoorbeeld:

 • Lost u extra af op 24 maart? Dan betaalt u uw nieuwe maandbedrag vanaf 1 april.
 • Lost u extra af op 25 maart? Dan betaalt u uw nieuwe maandbedrag vanaf 1 mei.
Gaat uw nieuwe maandbedrag een maand later in? Deze rente lossen we af op uw hypotheek waardoor uw schuldrest (nog) iets omlaag gaat. Of we maken het bedrag over naar de rekening waarvan we uw hypotheek afschrijven.

Hoe vaak wil je aflossen op je hypotheek?

Wil je het liefst in 1 keer een flink bedrag op je hypotheek aflossen of los je liever elke maand een kleiner bedrag af? Je kan al vanaf 25 euro per maand versneld aflossen op je hypotheek. Wil je liever maandelijks extra aflossen? Bedenk dan ook voor welke periode je dat wil en kan doen.

Zelf aflossen in mijnFlorius

In mijnFlorius kan je zelf je hypotheek aflossen, heel eenvoudig. 

Liever op een andere manier aflossen?

Voor maandelijks aflossen stuur je het formulier maandelijks extra aflossen per post of mail aan ons. Liever eenmalig aflossen? Maak dan het eenmalig af te lossen bedrag over naar IBAN NL19 ABNA 0427 0935 46 ten name van Florius. Vermeld in de omschrijving je hypotheeknummer, het leningdeelnummer waarop je wil aflossen en de tekst ‘extra aflossing’. Met deze gegevens zorgen we ervoor dat je aflossing op de juiste hypotheek wordt gedaan.

Meer informatie

Regel extra aflossen direct in mijnFlorius

In mijnFlorius kan je direct extra aflossen met iDeal.

Klanten over Florius

Onze klanten en hun adviseurs vertellen over hun hypotheek bij Florius.

Een adviseur helpt je op weg!

Samen kijk je welke hypotheek het beste bij jouw wensen past. Er is altijd een adviseur bij je in de buurt en het eerste gesprek is vaak gratis, dus maak snel een afspraak. En bij Florius zitten we er ook klaar voor. Via de telefoon, een chatgesprek en zelfs via beeldbellen. Wel zo persoonlijk toch?