Risico-opslag: extra hypotheekrente

De verhouding tussen het hypotheekbedrag en de waarde van je huis bepaalt de risicoklasse waarin je hypotheek is ingedeeld. We houden bijvoorbeeld rekening met het risico dat je aan het einde van de looptijd de hypotheek niet helemaal terug kan betalen. Je betaalt een extra risico-opslag als je een hoge hypotheek hebt in verhouding tot de waarde van je woning. Een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde leidt tot minder risico voor Florius. Als jouw hypotheek in een lagere risicoklasse valt, kan de risico-opslag omlaag.

Geen risico-opslag bij NHG

Heb je een hypotheek met NHG? Dan is het risico voor ons als bank laag. Daarom betaal je voor een hypotheek met NHG bij Florius geen risico-opslag.

Kan jouw risico-opslag omlaag?

Is de waarde van je huis gestegen sinds je jouw hypotheek afsloot? Of heb je een deel afgelost? Dan kan jouw hypotheek mogelijk naar een lagere risicoklasse, waardoor de risico-opslag en de rente die je betaalt omlaag gaan.

Risico-opslag hangt af van risicoklasse

De risico’s van een hypotheek verdelen wij in verschillende risicoklassen. Hierbij horen verschillende risico-opslagen. Als je hypotheek even hoog of bijna net zo hoog is als de waarde van je huis, valt je hypotheek in een hoge risicoklasse met een hogere risico-opslag. Je betaalt dan vaak een hogere rente. Is jouw hypotheekbedrag laag in vergelijking met de woningwaarde, dan valt je hypotheek in een lage risicoklasse met een lagere risico-opslag. Je betaalt dan vaak een wat lagere rente.

Goed om te weten: verlagen kan nadelen hebben

Aan het verlagen van je risicoklasse kunnen ook nadelen zitten. Zo is een lagere rente niet altijd voordelig bij een Bankspaar of Spaar Hypotheek. Want de spaarrente die je krijgt, gaat dan ook omlaag en je premie omhoog. Laat je altijd goed adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Onze risicoklassen

Op dit moment hebben wij 6 risicoklassen waarin jouw hypotheek kan worden ingedeeld. Bij elke risicoklasse hoort een andere risico-opslag en rente.

 • NHG voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • t/m 65% voor hypotheken van maximaal 65% van de marktwaarde* 
 • t/m 85% voor hypotheken van maximaal 85% van de marktwaarde
 • t/m 90% voor hypotheken van maximaal 90% van de marktwaarde
 • t/m 100% voor hypotheken van maximaal 100% van de marktwaarde
 • >100% voor hypotheken van meer dan 100% van de marktwaarde

* Hiermee bedoelen we de marktwaarde van je huis. Deze bepaal je door een taxatie te laten doen. Om de risicoklasse te bepalen, kan je ook de WOZ-waarde van je woning gebruiken. Deze kan je opvragen bij jouw gemeente.

Rekenvoorbeeld

Je koopt een huis dat € 100.000 waard is. Je hebt zelf € 25.000 om het huis te kopen. Dan heb je nog een hypotheek nodig van € 75.000. Dit is 75% van wat de woning waard is. Jouw hypotheek valt in de risicoklasse t/m 85%. Want 75 is meer dan 65, maar minder dan 85.

Hoe kan je de risico-opslag verlagen?

1. Als je huis meer waard is geworden

Is de waarde van je huis gestegen, dan kan je dit doorgeven via mijnFlorius. Je downloadt daar een formulier en stuurt deze in met een actueel WOZ-taxatieverslag, een download uit het WOZ-waardeloket, een gevalideerd taxatierapport of een Florius-Calcasa waarderapport. Het rapport mag maximaal 6 maanden oud zijn.

 1. Ga naar mijnFlorius
 2. Kies voor Zelf regelen
 3. Kies Rente aanpassen
 4. Kies Risico-opslag aanpassen

Wij berekenen dan voor je of je hypotheek in een lagere risicoklasse valt en je risico-opslag omlaag kan.

 

Ga naar mijnFlorius

2. Als je extra hebt afgelost

Download het formulier via mijnFlorius en stuur dit in met een actueel WOZ-taxatieverslag, een download uit het WOZ-waardeloket, een gevalideerd taxatierapport of een Florius-Calcasa waarderapport. Het rapport mag maximaal 6 maanden oud zijn.

 1. Ga naar mijnFlorius
 2. Kies voor Zelf regelen
 3. Kies Rente aanpassen
 4. Kies Risico-opslag aanpassen

Wij berekenen dan voor je of je hypotheek in een lagere risicoklasse valt en je risico-opslag omlaag kan.

 

Ga naar mijnFlorius

De waarde van je huis

Voor de waarde van je huis kan je een taxatierapport laten opmaken. Soms kan je een voordelig alternatief gebruiken: een Florius Calcasa-waarderapport of een Calcasa Desktop Taxatie®

Een Florius Calcasa-waarderapport of Calcasa Desktop Taxatie® is voordeliger dan een fysieke taxatie, maar er gelden wel voorwaarden.

 

 

 

Antwoord op veelgestelde vragen

Ja, wij kunnen de risicoklassen, risico-opslagen en de rentes van onze hypotheken aanpassen als wij dat nodig vinden. Bijvoorbeeld als de marktomstandigheden daarom vragen. Heb je gekozen voor een vaste rente? Dan geldt de aanpassing voor jou vanaf de nieuwe rentevastperiode. Heb je een variabele rente? Dan geldt de aanpassing vanaf de maand dat de aanpassing ingaat. Ja, dat kan. Bijvoorbeeld als je je hypotheek verhoogt. Want als je meer leent, kan je hypotheek in een hogere risicoklasse vallen. Dan betaal je vanaf dat moment de rente en risico-opslag die horen bij de hogere risicoklasse. Jouw onafhankelijk adviseur legt je dit graag uit. Nee, dit is een service van Florius. Hiervoor rekent Florius geen kosten. Wil je advies, dan betaal je de advieskosten van de hypotheekadviseur.

Welke risicoklasse?

Wil je weten welke risicoklasse bij jouw hypotheek hoort? Ga naar mijnFlorius of neem contact met ons op.

Meer informatie

Wijzigen in mijnFlorius

Wil je een wijziging doorgeven? Vaak kan dit ook direct in mijnFlorius.

Contact met Florius

Onze medewerkers helpen je graag van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Een adviseur helpt je op weg!

Samen kijk je welke hypotheek het beste bij jouw wensen past. Er is altijd een adviseur bij je in de buurt en het eerste gesprek is vaak gratis, dus maak snel een afspraak. En bij Florius zitten we er ook klaar voor. Via de telefoon, een chatgesprek en zelfs via beeldbellen. Wel zo persoonlijk toch?