Je huis bouwen of verbouwen met een bouwdepot

De badkamer net wat ruimer, een dakkapel op de zolderkamer of een uitbouw van de keuken – een kleine aanpassing aan je huis kan je al gauw een stuk meer woonplezier opleveren. Of ga je voor een nieuwbouwhuis? Als je je huis gaat of laat (ver)bouwen komt er veel op je af. Met een bouwdepot van Florius hoef je je in elk geval geen zorgen te maken over de betalingen. Die regel je eenvoudig zelf online en via de app

 • Speciaal voor verbouw en nieuwbouw
 • Betalingen regelen via de app
 • Pas rente betalen als je geld opneemt

Een bouwdepot in 5 stappen

Met jouw hypotheekadviseur spreek je af welk bedrag je wil lenen voor de verbouwing of nieuwbouw van je huis. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de offerte van een aannemer of projectontwikkelaar, of een eigen verbouwplan.

Om het geld te lenen dat je nodig hebt vraagt je hypotheekadviseur een offerte aan bij Florius. Dit werkt hetzelfde als bij het aanvragen van een hypotheek. In de offerte lees je welk bedrag er in je bouwdepot wordt gereserveerd. Wil je ook energiebesparende maatregelen doorvoeren in je huis? Dan is de Florius Verduurzaam Hypotheek mogelijk iets voor jou.

Heb je de offerte goedgekeurd en wij ook? Nadat de lening is ingegaan zetten we het benodigde bedrag voor je klaar op een speciale rekening. Deze rekening noemen we het bouwdepot.

Via mijnFlorius kan je geld opnemen van het bouwdepot. Voor het geld dat je opneemt, stuur je bonnetjes of rekeningen aan ons door. Dat doet je digitaal, via mijnFlorius.

Heb je samen met je partner een hypotheek? Dan hebben wij een machtiging van jou en je partner nodig, voordat je geld uit het bouwdepot kan opnemen via mijnFlorius. De machtiging regel je eenvoudig met het machtigingsformulier in mijnFlorius.

Is de verbouwing of de nieuwbouw klaar en zit er nog minder dan 7.500 euro in je bouwdepot? 
Dan maken we het restbedrag over naar je bankrekening. Behalve als je NHG hebt: dan gebruiken we het bedrag dat over is om een deel van je lening mee af te lossen.

Blijft er meer dan 7.500 euro in het bouwdepot over?
Dan gebruiken we het geld om af te lossen op je lening. Het maakt dan niet uit of je NHG hebt of niet.

Let op: voor de Florius Verduurzaam Hypotheek gelden andere regels

Jouw Bouwdepot

Heb je al een bouwdepot? Log in op mijnFlorius om je rekeningen te betalen.

Zo werkt het

Een bouwdepot: zo werkt het

Via mijnFlorius heb je altijd online toegang tot je bouwdepot. Daar zie je bijvoorbeeld hoeveel geld er nog in het bouwdepot zit en wat je nog moet betalen. Ook krijg je elke maand een brief met deze informatie.

Zo betaal je een rekening vanuit je bouwdepot:

 • Log in op mijnFlorius
 • Klik op declaratie indienen
 • Vul de gegevens in die op de bon of rekening staan die je wil betalen
 • Upload een foto of scan van de bon of rekening
 • Als alles in orde is, maken we het bedrag binnen 5 werkdagen over

De kosten van een bouwdepot

Het geld dat op de rekening van je bouwdepot staat, is een lening. Het geld staat voor jou klaar, zodat je het kan gebruiken voor je verbouwing of nieuwbouw. Je krijgt rente over het geld in je bouwdepot. Deze is gelijk aan de rente die je betaalt voor je hypotheek. Bestaat je hypotheek uit meerdere leningdelen met verschillende rentes? Dan is de rente die je krijgt een gewogen gemiddelde van die rentes. Het geld dat je van de rekening afhaalt, betaal je ook weer een keer aan ons terug. Hoe je dit doet, hangt af van de hypotheek die je kiest.

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Advies nodig? Florius werkt samen met onafhankelijk hypotheekadviseurs.
Vind een adviseur

Hoe betaal je voor je bouwdepot?

Rente...

Met jouw hypotheekadviseur spreek je af van welke rekening je de rente voor je bouwdepot wil betalen: van je eigen bankrekening of uit het bouwdepot. Wij halen de rente automatisch af van de rekening van jouw keuze. Kies je voor rente betalen uit je bouwdepot? Dat kan totdat de rekening met je bouwdepot leeg is. Daarna halen we de rente automatisch van je eigen bankrekening.

...en aflossing

Je lening terugbetalen kan op 2 manieren: elke maand een beetje of het hele bedrag als je hypotheek eindigt. Als je kiest voor elke maand een beetje, halen we dit geld automatisch van je eigen bankrekening af. Kies je voor terugbetalen als je hypotheek eindigt? Dan moet je later in 1 keer een groot bedrag aan ons betalen. Denk goed na hoe je hiervoor kan sparen. Jouw onafhankelijk hypotheekadviseur denkt graag met je mee.

Goed om te weten

Duurzaam wonen Florius

Energiebesparende maatregelen

Ga je verbouwen? Dan kan het interessant zijn direct te kijken of je energiebesparende maatregelen wil doorvoeren. Hou bijvoorbeeld de warmte binnen met extra isolatie, installeer een HR-ketel of wek zelf energie op met zonnepanelen. Wil of kan je de energiebesparende maatregelen niet met eigen geld betalen? Dan is de Florius Verduurzaam Hypotheek misschien iets voor jou. Dat is een lening speciaal voor het verduurzamen van je huis, met aantrekkelijke voorwaarden en rente. Het bedrag dat je leent kan je opnemen via het bouwdepot dat voor je wordt geopend.
Florius Verduurzaam Hypotheek

Handige tips

 • Heb je geen mijnFlorius? Vraag eenvoudig en snel toegang aan. Wil je je rekeningen niet via mijnFlorius laten betalen? Vraag dan ons declaratieformulier op via 033 - 752 50 00.

 • Bij verbouwing van een bestaande woning kan je 18 maanden gebruikmaken van een bouwdepot. Bij nieuwbouw is dat 24 maanden.

 • Heb je meer tijd nodig? Vraag dan via mijnFlorius 1 keer een verlenging aan. Bij een bestaande woning is dat 6 maanden en bij nieuwbouw 12 maanden. Na ontvangst van je aanvraag laten wij weten of de verlenging is goedgekeurd.

 • Heb je meer geld nodig dan in je bouwdepot zit? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.

Let op: voor de Florius Verduurzaam Hypotheek gelden andere regels.

 

Handige tips

 • Heb je geen mijnFlorius? Vraag eenvoudig en snel toegang aan. Wil je je rekeningen niet via mijnFlorius laten betalen? Vraag dan ons declaratieformulier op via 033 - 752 50 00.

 • Bij verbouwing van een bestaande woning kan je 18 maanden gebruikmaken van een bouwdepot. Bij nieuwbouw is dat 24 maanden.

 • Heb je meer tijd nodig? Vraag dan via mijnFlorius 1 keer een verlenging aan. Bij een bestaande woning is dat 6 maanden en bij nieuwbouw 12 maanden. Na ontvangst van je aanvraag laten wij weten of de verlenging is goedgekeurd.

 • Heb je meer geld nodig dan in je bouwdepot zit? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.

Let op: voor de Florius Verduurzaam Hypotheek gelden andere regels.

 

Bouwdepot vragen

Je kunt jouw bouwdepot eenmalig met 6 maanden verlengen. Heb je een nieuwbouwdepot? Dan kan je de looptijd eenmalig met 12 maanden verlengen. Over deze periode ontvang je geen rentevergoeding meer.

Let op: Je kunt maximaal 3 maanden voor de einddatum een verzoek indienen voor verlenging.

Je verlengt je bouwdepot eenvoudig via mijnFlorius. Ga naar mijnFlorius en log in.
Onder ‘zelf regelen’ kies je de optie ‘verlengen’.

Heb je al eens de looptijd verlengd en wil je nogmaals verlengen? Neem dan contact met ons op via 033 - 752 50 00.

Een declaratie dien je eenvoudig in via mijnFlorius. Log in op mijnFlorius en kies onder ‘zelf regelen’ de optie ‘bouwdepot’ en daarna ‘declareren’.
Vul de gegevens in en upload de factuur. Binnen 2 werkdagen beoordelen we jouw factuur en bij akkoord wordt deze direct uitbetaald.
Vul dan het declaratieformulier in, print dit uit en zet je handtekening met de pen op het formulier. Maak een foto of scan van het formulier en van je facturen en deel de documenten veilig via mijnFlorius. Log in en kies onder ‘zelf regelen’ de optie ‘documenten delen’.

Je kunt de documenten ook per post sturen naar Florius, Afd. Betalingen & Zekerheden, Postbus 1700, 3800 BS AMERSFOORT. Declaraties die wij per post of per e-mail ontvangen beoordelen wij binnen 4 werkdagen na ontvangst.
Wij maken jouw declaratie over naar het rekeningnummer waarvan we jouw maandtermijn incasseren. Vervolgens kan jij het bedrag overmaken naar de leverancier. Heb je een nieuwbouwdepot? Dan kunnen wij het bedrag ook uitbetalen aan de hoofdaannemer. Vul het rekeningnummer van de hoofdaannemer in op het declaratieformulier of kies in mijnFlorius voor de optie om het bedrag uit te betalen aan de hoofdaannemer. Op de verbouwspecificatie zie je wat je mag declareren uit jouw bouwdepot. Je vindt de verbouwspecificatie in het taxatierapport. Heb je een nieuwbouwdepot? Dan staat het in de meerwerklijst. Deze vind je meestal terug in de koop- of aannemingsovereenkomst.

Zijn je verbouwplannen gewijzigd? Of zijn kosten anders uitgevallen dan verwacht? Neem dan contact op met jouw tussenpersoon. Die helpt je hierbij. Heb je geen tussenpersoon? Neem dan contact met ons op via 033 - 752 50 00.

Je ontvangt rentevergoeding over het bedrag in jouw bouwdepot dat je nog niet hebt gebruikt. De rentevergoeding wordt iedere maand bijgeschreven in het bouwdepot. Heb je een nieuwbouwdepot? Dan zijn er meer opties mogelijk. De rentevergoeding kan dan bijvoorbeeld verrekend worden met jouw maandtermijn. Wil je weten welke optie voor jou van toepassing is? Neem contact met ons op via 033 - 752 50 00. Wil je kiezen voor een andere optie? Neem dan contact op met de adviseur die jouw hypotheek heeft afgesloten.

Staat je vraag er niet bij?

Bekijk de veelgestelde vragen

Meer informatie

Heb je al een bouwdepot?

Beheer je bouwdepot in mijnFlorius. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Verbouwgesprek

Heb je plannen om je huis te verbouwen? Bespreek de mogelijkheden van je Florius-hypotheek in jouw persoonlijke situatie tijdens een vrijblijvend Verbouwgesprek.

Een adviseur helpt je op weg!

Samen kijk je welke hypotheek het beste bij jouw wensen past. Er is altijd een adviseur bij je in de buurt en het eerste gesprek is vaak gratis, dus maak snel een afspraak. En bij Florius zitten we er ook klaar voor. Via de telefoon, een chatgesprek en zelfs via beeldbellen. Wel zo persoonlijk toch?