Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bent u zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Uw hypotheek voldoet namelijk aan de normen van verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Bovendien beschermt NHG u wanneer u door bepaalde omstandigheden uw huis met verlies moet verkopen. Door vooraf een borgtochtprovisie te betalen, is uw restschuld in principe gedekt en betaalt u mogelijk minder rente. Een hypotheek met NHG is dus zeker iets om uw hypotheekadviseur naar te vragen.


Borgtochtprovisie

Bij de aankoop van uw eerste huis kan de Nationale ​Hypotheek Garantie (NHG) goed van pas komen. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen geeft u deze garantie. Het komt erop neer dat u 1% over het bedrag van uw hypotheek betaalt, zolang dit niet groter is dan EUR 245.000 (inclusief 6% bijkomende kosten). Deze NHG grens geldt sinds 1 juli 2015.


Restschuld gedekt met Nationale Hypotheek Garantie

Met NHG bent u beschermd in de vervelende situatie dat u uw huis gedwongen moet verkopen en er daarna een restschuld​ overblijft. Bijvoorbeeld doordat u gaat scheiden​, arbeidsongeschikt raakt​ of werkloos raakt. Een restschuld betekent dat uw huis minder waard is dan de hypotheek die u nog moet aflossen. Met NHG betaalt de stichting deze restschuld (onder voorwaarden) aan de financiële instelling waarbij u de hypotheek heeft afgesloten.​

Vaak een lagere rente met Nationale Hypotheek Garantie

Het is niet alleen prettig dat er een betrouwbare partij garant staat voor uw eventuele restschuld. Doordat dit risico is afgedekt, biedt NHG nog een ander voordeel: u betaalt in veel gevallen een lagere rente!

Lees meer over de mogelijkheden en voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie.


Meer weten? 

Stel al uw vragen over Nationale Hypotheek Garantie aan een onafhankel​ijke hypotheekadviseur.


Meer informatie

meer over NHG

meer over Nibud​​