Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

​Nationale Hypotheek Garantie​ (NHG)

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Als u een huis koopt kunt u een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG houdt in dat bij het afsluiten van een hypotheek de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen borg staat voor de lening. NHG beschermt u wanneer u door bepaalde omstandigheden uw huis met verlies moet verkopen. Door vooraf een borgtochtprovisie te betalen, is uw restschuld in principe gedekt en betaalt u mogelijk minder rente. Een hypotheek met NHG is dus zeker iets om uw hypotheekadviseur naar te vragen.

 

Maximale hypotheek met NHG

Vanaf 1 januari 2018 is de maximale koopsom bij bestaande en nieuwbouw EUR 265.000 De maximale hypotheek voor aankoop en oversluiten is vanaf 1 januari 2018 EUR 265.000 (100% van de marktwaarde van de woning). Als u van plan bent energiebesparende voorzieningen aan te brengen, dan is de maximale hypotheek EUR 280.900 (106% van de marktwaarde van de woning). Het geld dat u hierdoor extra kunt lenen moet dan wel besteed worden aan deze energiebesparende voorzieningen. Voorbeelden van deze voorzieningen zijn een HR Ketel of spouwmuurisolatie. Uw hypotheekadviseur kan u hier meer over vertellen.

 

Borgtochtprovisie

Bij de aankoop van uw eerste huis kan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) goed van pas komen. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen geeft u deze garantie. U betaalt eenmalig 1% van het bedrag dat u leent voor de aankoop van uw woning.

 

Restschuld gedekt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Met NHG bent u beschermd in de vervelende situatie dat u uw huis gedwongen moet verkopen en er daarna een restschuld​ overblijft. Bijvoorbeeld doordat u gaat scheiden​, arbeidsongeschikt raakt​ of werkloos raakt. Een restschuld betekent dat uw huis minder waard is dan de hypotheek die u nog moet aflossen. Met NHG betaalt de stichting deze restschuld (onder voorwaarden) aan de financiële instelling waarbij u de hypotheek heeft afgesloten. Meer informatie hierover vindt u op www.nhg.nl/Consument/Voorwaarden-voor-kwijtschelding.​

Vaak een lagere rente met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Het is niet alleen prettig dat er een betrouwbare partij garant staat voor uw eventuele restschuld. Doordat dit risico is afgedekt, biedt NHG nog een ander voordeel: u betaalt in veel gevallen een lagere rente!

Lees meer over de mogelijkheden en voorwaarden op de website van NHG.

 

Meer weten over Nationale Hypotheek Garantie? (NHG)

Stel al uw vragen over Nationale Hypotheek Garantie aan een onafhankel​ijke hypotheekadviseur.

 

Meer informatie

meer over Nibud​​


 

Veelgestelde vragen over Nationale Hypotheek garantie (NHG)

 •  

  Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

   
 •  

  Wat is de maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

   
 •  

  Hoe hoog is de borgtochtprovisie voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?