Je huis met verlies verkopen

Wil je verhuizen, maar is je huis minder waard dan je hypotheek? Dan verkoop je je huis mogelijk met verlies. Met het bedrag dat je voor jouw huis krijgt, kan je niet je hele hypotheek aflossen. Het bedrag dat je niet kan aflossen, noemen we een restschuld. Soms is het mogelijk om deze restschuld af te lossen met een nieuwe hypotheek. 

 

Neem contact met ons op

Heb je al een hypotheek bij Florius? En verwacht je een restschuld na de verkoop van je huis? Dan heb je toestemming van ons nodig om je huis te verkopen. Neem daarom tijdig contact met ons op, zodat we jouw mogelijkheden kunnen bespreken.

Wat is een restschuld?

Op het moment dat je een hypotheek afsluit, spreek je met ons af dat je het bedrag dat je met je hypotheek leent, ook weer helemaal aan ons terugbetaalt. De manier waarop je dit doet, hangt af van de hypotheekvorm die je hebt gekozen. Als je gaat verhuizen en je je oude huis verkoopt voor een bedrag dat lager is dan je hypotheek, kan er een restschuld ontstaan.

Let op: wil je je woning verkopen, maar verwacht je dat er een restschuld overblijft? Dan heb je hiervoor toestemming van ons nodig. Neem daarvoor op tijd contact met ons op.

Regels van NHG

Als je een hypotheek wil afsluiten met NHG, kan je alleen je restschuld aflossen met je nieuwe hypotheek als de restschuld binnen de regels van NHG valt.

Wonen zonder zorgen

Je leven is geen 30 jaar hetzelfde. Bij Florius begrijpen we dat. Daarom bewegen onze hypotheken met je mee. En wat kan je zelf doen?
Bekijk onze 5 tips

Toch verhuizen met een restschuld

Je kan je restschuld aflossen met de hypotheek voor je nieuwe huis. Zo kan je toch verhuizen zonder zorgen. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • De restschuld is niet meer dan 75.000 euro
  • De restschuld is ontstaan nadat je je woning hebt verkocht
  • Je kan de restschuld binnen 15 jaar aflossen
  • Je inkomen is hoog genoeg om de nieuwe hypotheek te betalen

De nieuwe hypotheek is niet meer dan 115% van de marktwaarde van het nieuwe huis.

Toch verhuizen met een restschuld

Je kan je restschuld aflossen met de hypotheek voor je nieuwe huis. Zo kan je toch verhuizen zonder zorgen. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • De restschuld is niet meer dan 75.000 euro
  • De restschuld is ontstaan nadat je je woning hebt verkocht
  • Je kan de restschuld binnen 15 jaar aflossen
  • Je inkomen is hoog genoeg om de nieuwe hypotheek te betalen

De nieuwe hypotheek is niet meer dan 115% van de marktwaarde van het nieuwe huis.

Antwoord op je vragen over een restschuld

Extra aflossen doe je eenvoudig met iDeal in mijnFlorius. Je kiest zelf of je 1 keer extra wil aflossen of maandelijks. Als je weet dat je dit bedrag niet in 1 keer kan betalen, is het slim nu alvast naar je hypotheekadviseur te gaan. Hij kan berekenen of het verstandig is om de hypotheek aan te passen. Ook let hij op de betaalbaarheid van de hypotheek, nu en in de toekomst. Als je wil, kan je ook direct zelf extra aflossen in mijnFlorius. Dat kan al vanaf 25 euro per maand. Er is geen maximum. Wil je je huis verkopen, maar verwacht je dat er een restschuld overblijft? Dan heb je hiervoor toestemming van ons nodig. Neem daarom op tijd contact met ons op. We bespreken met je welke mogelijkheden er zijn om de woning met restschuld te kunnen verkopen en hoe je je restschuld kan terugbetalen. Dit kan een vervelende situatie helpen te voorkomen. 

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? In een aantal situaties kan NHG de restschuld voor jou betalen. Maar dit is niet altijd zo. Bekijk de voorwaarden op NHG.nl

Als je aflost met eigen geld is dat altijd kosteloos. Eigen geld is bijvoorbeeld een erfenis, schenking, loterij, uitkering uit een verzekering, spaargeld of een 'gouden handdruk'. Maar ook een deel van je salaris(verhoging), vakantiegeld of 13e maand is eigen geld. Het is geld dat niet is geleend.

Los je af met geleend geld? In de voorwaarden van je hypotheek lees je hoeveel je maximaal kan aflossen met geleend geld, zonder hiervoor een vergoeding te betalen. Als je meer dan dit maximum wil aflossen, kunnen wij hiervoor een vergoeding vragen.

Goed om te weten:

  • Als je extra aflost, kan je hypotheekrenteaftrek lager worden, doordat je minder hypotheekrente betaalt.
  • Heb je een Spaar Hypotheek of Bankspaar Hypotheek? Dan is extra aflossen niet altijd voordelig. Neem voor advies contact op met een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Lees meer over extra aflossen.

Meer informatie

De WOZ-waarde van je woning

Wat is je huis ongeveer waard? Vind gratis de WOZ-waarde van je woning bij de Rijksoverheid. 

Ontdek wat je huis waard is

Met een modelmatige waardebepaling van Calcasa weet je binnen enkele minuten wat je huis waard is. Handig als je wil weten of je straks met een restschuld blijft zitten. Je betaalt slechts € 24,95 via iDeal en weet binnen enkele minuten wat je huis waard is.

Meer weten over verhuizen met een restschuld?

Kijk voor meer informatie over verhuizen met een restschuld op restschuldinfo.nl of stel je vraag aan een onafhankelijk hypotheekadviseur bij jou in de buurt.