Een hypotheek in het kort

Een huis kost veel geld. Gelukkig zijn er veel banken die je dat geld graag willen lenen. Florius is zo’n bank. Bij ons kan je een hypotheek afsluiten. Dit is een lening die speciaal bedoeld is om een huis mee te kopen of verbouwen. Voor je hypotheek betaal je elke maand hypotheekrente. Daarnaast betaalt je je hypotheek terug. Dit doe je binnen 30 jaar.

Bereken je maximale hypotheek

Bereken in 3 minuten wat je kan lenen.
Direct berekenen

Een hypothecaire lening

Een hypotheek wordt ook wel een hypothecaire lening genoemd. Dit is een lening met onroerend goed* als onderpand**. Als je een huis koopt met een hypotheek, ben je de hypotheekgever. De bank of hypotheekverstrekker heet officieel de hypotheeknemer.

* Onroerend goed kan een huis of ander gebouw zijn. Bij Florius kan je een hypotheek afsluiten voor een huis.

** Een onderpand is een zekerheid. Bij een hypotheek is het huis dat je met de hypotheek koopt het onderpand. Bij een hypotheek hoort altijd een onderpand. Kan je je hypotheek niet meer betalen? Dan heeft een bank het recht om het onderpand te verkopen. 

Hoe werkt een hypotheek?

Heb je je droomhuis gevonden en ben je van plan de woning te kopen? Dan heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. Een hypotheek is een lening die je speciaal afsluit om een woning te betalen. Een voorbeeld hiervan is de Florius Profijt Hypotheek. Jouw huis wordt het onderpand van de lening. Dat betekent dat Florius onder bepaalde voorwaarden het recht heeft om je huis te verkopen, als je de hypotheek niet meer kan betalen.

Aflossen

Verschillende manieren van aflossen

In overleg met een onafhankelijk hypotheekadviseur kies je een hypotheekvorm: dit is de manier waarop je de lening aan Florius terugbetaalt. Meestal wordt gekozen voor de Annuïteiten Hypotheek en de Lineaire Hypotheek. Er bestaan ook andere vormen, maar die worden bijna niet meer afgesloten. Dit komt onder andere doordat er hierbij geen hypotheekrenteaftrek mogelijk is. Heb je een hypotheek in een andere vorm, dan kan je deze soms meenemen of oversluiten. Oversluiten kan kosten met zich meebrengen.

Verschillende manieren van aflossen

In overleg met een onafhankelijk hypotheekadviseur kies je een hypotheekvorm: dit is de manier waarop je de lening aan Florius terugbetaalt. Meestal wordt gekozen voor de Annuïteiten Hypotheek en de Lineaire Hypotheek. Er bestaan ook andere vormen, maar die worden bijna niet meer afgesloten. Dit komt onder andere doordat er hierbij geen hypotheekrenteaftrek mogelijk is. Heb je een hypotheek in een andere vorm, dan kan je deze soms meenemen of oversluiten. Oversluiten kan kosten met zich meebrengen.

Extra aflossen

Bij Florius kan je geld dat je over hebt gewoon gebruiken om een deel van je hypotheek mee af te lossen. Altijd en zonder vergoeding. 
Zo werkt het

Je hypotheek aflossen

Voor je hypotheek betaal je elke maand een bedrag aan ons: hypotheekrente en meestal ook een aflossing*. Hoeveel je per maand betaalt, hangt af van een aantal dingen: de hypotheekvorm, het bedrag waarvoor je een hypotheek hebt afgesloten, de hypotheekrente die je met ons afspreekt en soms de waarde van je huis. Je hypotheek heb je voor maximaal 30 jaar. Na 30 jaar moet je de hypotheek helemaal hebben terugbetaald. Dat geldt ook voor de Aflossingsvrije Hypotheek.

* Een aflossing is een terugbetaling. Als je een aflossing doet, los je een deel van je hypotheek af. Aflossen kan alleen met eigen geld.


Hypotheekrente

Als je je hypotheek afsluit, spreek je af hoeveel hypotheekrente je betaalt. Je kan kiezen voor een vaste of variabele rente. Wil je zekerheid? In dat geval kies je voor vaste rente. De rente die je betaalt, is dan voor een afgesproken periode hetzelfde. Dit noemen we de rentevastperiode. Dit is bijvoorbeeld voor 10, 20 of 30 jaar. Je kan ook kiezen voor een variabele rente. De rente die je betaalt kan dan elke maand veranderen. 

Extra kosten betaal je met eigen geld

Als je een huis koopt, betaal je niet alleen voor het huis. Er komen vaak kosten bij. Deze extra kosten betaal je zelf, met eigen geld*. Voorbeelden van extra kosten zijn: overdrachtsbelasting (2%), notariskosten, taxatiekosten, advieskosten, afsluitkosten en mogelijk kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

* Eigen geld is geld dat niet is geleend. Je hebt er bijvoorbeeld zelf voor gespaard, of gekregen bij een schenking of bij de verkoop van je huis.


Nationale Hypotheek Garantie

Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Kost het huis dat je wil kopen niet meer dan € 355.000 (in 2022)? Dan kan je je hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een soort verzekering. Voor NHG betaal je 1 keer een bedrag als je je hypotheek afsluit. Raak je daarna werkloos of kan je om een andere reden je hypotheek niet terugbetalen? Dan kan je contact opnemen met NHG voor hulp. NHG helpt je met het vinden van oplossingen. En als het nodig is. betaalt NHG je restschuld soms zelfs terug.

Tip! Investeer je in energiebesparing in je huis? Dan kan je zelfs kiezen voor NHG als je woning niet meer dan € 376.300 (in 2022) kost.

Kan je je hypotheek niet meer betalen?

Helaas kan het gebeuren dat je het bedrag dat je per maand met ons hebt afgesproken, niet meer kan betalen. Bijvoorbeeld doordat je werkloos bent geraakt of gaat scheiden. Neem dan altijd contact met ons op. We zoeken graag samen met jou naar een oplossing. Soms is de enige oplossing dat je je huis verkoopt. Het bedrag dat je dan krijgt, kan je gebruiken om je hypotheek aan ons terug te betalen. Is het bedrag niet genoeg om je hypotheek af te lossen? Dan heb je een restschuld. Ook dan helpen we je graag een oplossing te vinden.

Problemen met betalen?

Geen zorgen. Ontdek hoe Florius je kan helpen als je betalingsproblemen hebt.
Ontdek het nu

Meer informatie

Onze hypotheken

Bij Florius heb je keuze uit verschillende hypotheekvormen. Wij raden je aan om goed te kijken welke hypotheek het beste bij jou en je situatie past. Samen met een onafhankelijk hypotheekadviseur bijvoorbeeld.

Onze rente

De hypotheekrente bij een hypotheek van Florius verschilt per hypotheekvorm. Ook kan je kiezen uit verschillende rentevastperioden. En kies je voor variabele of vaste rente? Het zijn vragen die je bezighouden als je een hypotheek bij ons afsluit. Wij helpen je graag op weg.

Een adviseur helpt je op weg!

Samen kijk je welke hypotheek het beste bij jouw wensen past. Er is altijd een adviseur bij je in de buurt en het eerste gesprek is vaak gratis, dus maak snel een afspraak. En bij Florius zitten we er ook klaar voor. Via de telefoon, een chatgesprek en zelfs via beeldbellen. Wel zo persoonlijk toch?