Wat is een Aflossingsvrije Hypotheek?

Als je een Aflossingsvrije Hypotheek wil afsluiten, betaal je per maand een laag bedrag. Dit komt doordat je alleen rente betaalt en niet aflost. Het terugbetalen van het geleende bedrag doe je pas op het moment dat je hypotheek eindigt. Meestal is dit na 30 jaar. Terugbetalen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met spaargeld of door je huis te verkopen. Soms kun je ons vragen om je Aflossingsvrije Hypotheek te verlengen, dan stel je het moment van terugbetalen verder uit.

Kenmerken Aflossingsvrije Hypotheek

 • Maandelijks alleen rente betalen
 • Maandelijks aflossen niet verplicht
 • Je zorgt er zelf voor dat je hypotheek is afgelost als deze eindigt

Hypotheekrenteaftrek

Als je voor het eerst een Aflossingsvrije Hypotheek afsluit, kan je geen gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Als je vóór 1 januari 2013 al een Aflossingsvrije Hypotheek had, kan je in sommige gevallen de rente wel aftrekken. Vraag dit aan je adviseur.

Elke maand hetzelfde bedrag

Zolang je je Aflossingsvrije Hypotheek hebt, hoef je je hypotheek niet terug te betalen. Daardoor blijft je hypotheek gelijk. Dit betekent dat je elke maand rente betaalt over hetzelfde hypotheekbedrag. Het hypotheekbedrag is het bedrag waarvoor je een hypotheek hebt afgesloten. Als je aflost, gaat dit bedrag omlaag. Maar een Aflossingsvrije Hypotheek los je pas af als de hypotheek eindigt.

Rekenvoorbeeld

Stel, je sluit bij Florius een hypotheek af voor 30 jaar voor een bedrag van
€ 252.000 en een rente van 2%. Dan betaal je 30 jaar lang elke maand € 420 rente. Zo hoef je als je hypotheek na 30 jaar eindigt alleen nog je lening van
€ 252.000 terug te betalen. Je bepaalt zelf of je in de 30 jaar dat je je Aflossingsvrije Hypotheek hebt, extra wil aflossen. Zo bepaal je dus zelf hoeveel en wanneer je aflost.

Aflossen

Extra aflossen op een Aflossingsvrije Hypotheek

Net als bij al onze andere hypotheken, moet je uiteindelijk ook de Aflossingsvrije Hypotheek aflossen. Het verschil met bijvoorbeeld een Bankspaar Hypotheek is dat je bij een Aflossingsvrije Hypotheek voor een groot gedeelte zelf bepaalt hoe en wanneer je aflost. De enige afspraak die je hierover met ons maakt, is de datum waarop de hele hypotheek afgelost moet zijn. Dit is de einddatum van je hypotheek. Meestal los je een Aflossingsvrije Hypotheek na 30 jaar af. Je kan ervoor kiezen om precies op de einddatum je hele hypotheek terug te betalen. Of je kan daarvoor al af en toe een deel van het bedrag aflossen. Dat geeft meer zekerheid voor later. Bovendien ga je minder rente betalen als je in de tussentijd aflost. Dit komt doordat je hypotheek lager wordt. Maar het is dus niet verplicht om je Aflossingsvrije Hypotheek maandelijks af te lossen voor de einddatum. De keuze is aan jou.

Onze hypotheken

Bij Florius heb je keuze uit verschillende hypotheekvormen. Wij raden je aan om goed te kijken welke hypotheek het beste bij jou en je situatie past. Samen met een onafhankelijk hypotheekadviseur bijvoorbeeld.

Bekijk onze hypotheken

Goed om te weten

Voordelen

 • Geen verplichte aflossing tijdens de looptijd
 • Flexibiliteit om extra af te lossen, je betaalt geen vergoeding bij extra aflossen uit eigen middelen
 • Lage maandlasten, je betaalt alleen rente over het bedrag van het leningdeel

Aandachtspunten 

 • Jouw hypotheekschuld daalt niet. Aan het einde van de looptijd moet je de openstaande schuld aflossen met bijvoorbeeld spaargeld of de verkoopopbrengst van jouw huis. Als de verkoop niet voldoende oplevert, ontstaat mogelijk een restschuld.
 • Doordat de hypotheekschuld niet daalt, is het oversluiten of verlengen van de hypotheek mogelijk lastiger. Bijvoorbeeld wanneer jouw huis minder waard is geworden of het inkomen lager is door bijvoorbeeld pensionering.
 • Als je voor het eerst een Aflossingsvrije Hypotheek afsluit, kan je geen gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Als je voor 1 januari 2013 al een Aflossingsvrije Hypotheek had, kan je in sommige gevallen de rente wel aftrekken. Vraag dit aan je adviseur.
 • De rente die je betaalt voor een Aflossingsvrije Hypotheek is hoger dan voor een Annuïteiten Hypotheek of Lineaire Hypotheek.

Aflossingsvrije Hypotheek aanpassen

Een Lineaire Hypotheek en Annuïteiten Hypotheek bieden meer zekerheid dan een Aflossingsvrije Hypotheek. Vaak is het mogelijk om een van deze hypotheekvormen te kiezen in plaats van je Aflossingsvrije Hypotheek. Je Aflossingsvrije Hypotheek pas je eenvoudig zelf aan in mijnFlorius.

Bekijk jouw mogelijkheden

Aflossingsvrije Hypotheek aanpassen

Een Lineaire Hypotheek en Annuïteiten Hypotheek bieden meer zekerheid dan een Aflossingsvrije Hypotheek. Vaak is het mogelijk om een van deze hypotheekvormen te kiezen in plaats van je Aflossingsvrije Hypotheek. Je Aflossingsvrije Hypotheek pas je eenvoudig zelf aan in mijnFlorius.

Bekijk jouw mogelijkheden
Man met verhuisdoos

Risico's Aflossingsvrije Hypotheek

Heb je een Aflossingsvrije Hypotheek? Dan is het is goed om te weten dat je het risico loopt op een restschuld. Een restschuld ontstaat bijvoorbeeld als je je hypotheek niet, of niet helemaal, kan terugbetalen aan het einde van de looptijd.

Weet je al hoe je je hypotheek gaat terugbetalen of wil je weten wat het voor jou betekent? Neem contact met ons op of vraag advies aan een onafhankelijk hypotheekadviseur. Je kan ook eerst meer lezen over het risico dat je mogelijk loopt en wat je kan doen om de risico's te beperken.

Iets voor jou?

De Aflossingsvrije Hypotheek kan bij jou passen als je een zo laag mogelijke maandlast wil door niet maandelijks af te lossen. Aan het einde van de looptijd wil en kan je zelf de hypotheekschuld aflossen uit bijvoorbeeld spaargeld of de verkoopopbrengst van jouw huis.

Past de Aflossingsvrije Hypotheek ook echt bij jou? Dat hangt af van jouw situatie. Graag zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Wanneer het wel bij jou past

 • Je wil lage maandlasten en niet verplicht aflossen.
 • Je wil en kan de hypotheek aan het einde van de looptijd of bij verkoop van je huis zelf aflossen, bijvoorbeeld uit de verkoopopbrengst en/of spaargeld.
 • Je durft het risico te lopen dat er bij verkoop van je huis of aan het einde van de looptijd een restschuld overblijft.
 • Je wil een nieuwe hypotheek afsluiten in box 3 om fiscale redenen. Overleg met je adviseur.

Wanneer het niet bij jou past

 • Aan het einde van de looptijd wil je jouw huis niet verkopen én je verwacht de hypotheekschuld niet uit andere middelen te kunnen aflossen
 • Je wil de rente van een nieuw af te sluiten hypotheek kunnen aftrekken
 • Je gebruikt de Aflossingsvrije Hypotheek om iets te kopen met een levensduur die veel korter is dan de looptijd van de hypotheek, bijvoorbeeld een auto

Veelgestelde vragen

In mijnFlorius kan je de gegevens van je hypotheek altijd bekijken, op je computer, tablet of mobiel. Je ziet er bijvoorbeeld hoe groot je lening nog is, hoeveel rente je betaalt en je kan er zelf iets regelen. Zoals een extra aflossing en direct uitrekenen hoeveel je dan minder per maand gaat betalen. Of betalingen doen vanuit je bouwdepot. Alles makkelijk en binnen handbereik. Met je eigen geld· een schenking of erfenis · loterijprijs · spaargeld · een verzekering die uitkeert · een (onbelaste) gouden handdruk · salaris(verhoging), vakantiegeld of een dertiende maand kan je bij Florius altijd extra aflossen, wanneer je maar wil. Hier komen geen extra kosten bij. Als je extra aflost, wordt je lening lager en daardoor betaal je minder rente. Zo bespaar je geld en heb je minder kans op een restschuld. Als je op dit moment een nieuwe Aflossingsvrije Hypotheek afsluit, krijg je hiervoor geen hypotheekrenteaftrek. Je krijgt wel hypotheekrenteaftrek als je al een Aflossingsvrije Hypotheek bij Florius of een andere aanbieder hebt. Dit blijft ook zo als je je Aflossingsvrije Hypotheek wil oversluiten. Je krijgt maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek. 

Klanten over Florius

Onze klanten en hun adviseurs vertellen over hun hypotheek bij Florius.

Meer informatie

Onze rentes

​De hypotheekrente bij een hypotheek van Florius verschilt per soort hypotheek. Ook kan je kiezen uit verschillende rentevastperioden. En kies je voor variabele of vaste rente? Het zijn vragen die je bezighouden wanneer je een hypotheek wil afsluiten. Wij helpen je graag op weg.

Bereken je maximale hypotheek

Heb je je droomhuis gevonden? Of ga je op zoek? Dan is het handig om te weten hoeveel je kan lenen en wat je maandlasten worden. Bereken in 3 minuten wat je kan lenen.

Een adviseur helpt je op weg!

Samen kijk je welke hypotheek het beste bij jouw wensen past. Er is altijd een adviseur bij je in de buurt en het eerste gesprek is vaak gratis, dus maak snel een afspraak. En bij Florius zitten we er ook klaar voor. Via de telefoon, een chatgesprek en zelfs via beeldbellen. Wel zo persoonlijk toch?