Welk risico loop je?

Bij sommige hypotheekvormen betaal je je hypotheek aan het einde van de looptijd* in 1 keer terug. Je loopt dan het risico op een restschuld als je geen middelen hebt om je hypotheek op dat moment af te lossen . Een vervelende situatie die we graag helpen voorkomen. Zodat je zonder zorgen kan blijven wonen. Nu én later.

*De periode waarvoor je het geld hebt geleend. Aan het einde van de looptijd moet je de lening helemaal hebben terugbetaald.

Weet waar je aan toe bent

In een servicegesprek nemen we de tijd om samen met jou te kijken naar je hypotheek en jouw situatie.

Kan je hypotheek beter? Loop je risico’s en wat kan je daaraan doen? Er is ook alle ruimte om vragen te stellen. Na het gesprek weet je precies waar je aan toe bent.

Plan een servicegesprek
via 033 - 752 50 25

Hypotheekvormen met risico's

Er zijn 2 soorten hypotheekvormen waarmee je extra risico hebt op een restschuld. De 1e soort zijn de hypotheekvormen waarbij je op een onzekere manier vermogen opbouwt om je hypotheek terug te betalen. Dat zijn deze hypotheekvormen:

De 2e soort hypotheekvormen waarmee je extra risico hebt op een restschuld, zijn hypotheken waarbij je in je hypotheek geen vermogen opbouwt en waar je tijdens de looptijd niet aflost. Je moet dan helemaal zelf zorgen dat je je lening kan terugbetalen aan het einde van de looptijd. Dat zijn de volgende hypotheekvormen:

Restschuld als je hypotheek eindigt

Als de looptijd van je Aflossingsvrije of Beleggingshypotheek eindigt, moet je je hypotheek in 1 keer terugbetalen. En als je nooit of weinig hebt afgelost, is dat vaak een behoorlijk bedrag. Kan je de lening niet in 1 keer terugbetalen? Dan heb je de volgende mogelijkheden:

Je blijft wonen in je woning

Je moet een nieuwe hypotheek afsluiten. We kijken dan opnieuw naar je situatie en of je inkomen genoeg is voor de nieuwe maandlasten. Het kan zijn dat je geen nieuwe of alleen een lagere hypotheek kan afsluiten. Dat komt omdat op dat moment:

  • je inkomen lager is omdat je met pensioen bent gegaan
  • de hypotheekregels strenger zijn
  • de renteaftrek minder is of je er geen recht meer op hebt
  • je situatie anders is, je bent bijvoorbeeld ondernemer geworden

Je verkoopt je woning

Met de opbrengst van de verkoop betaal je je hypotheek terug. Het kan alleen zijn dat je huis minder waard is dan de hoogte van je hypotheek, en dat je niet het hele bedrag kan aflossen. Het deel dat je niet kan terugbetalen, is de restschuld. Ook kan het lastig zijn om een andere, goedkopere (huur)woning te vinden.

Het begint met inzicht in je hypotheek

In mijnFlorius zie je welke hypotheekvorm(en) je nu hebt. Ook kan je uitproberen wat het effect is en wat je per maand gaat betalen als je extra gaat aflossen of een andere hypotheekvorm kiest. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Naar mijnFlorius

Meer informatie

Eerder starten met aflossen

Door alvast af te lossen verklein je het risico op een restschuld. Dat kan eenmalig of maandelijks, al vanaf € 25. We zetten de mogelijkheden, de voordelen én aandachtspunten voor je op een rij.

Ik kan nu geen geld missen

Wat kan je doen als je nu geen extra geld in je hypotheek kan steken? Ook dan kan je je voorbereiden en je risico’s verkleinen.

Deel je hypotheekgegevens met je hypotheekadviseur

Wist je dat je in mijnFlorius je hypotheekadviseur toegang kan geven tot je gegevens? Handig, want dan kan hij samen met jou je hypotheek in de gaten houden en letten op belangrijke momenten tijdens de looptijd. En hij kan direct wijzigingen in je hypotheek voor jou regelen.