Ik wil een huis kopen en nu?

Een eerste eigen huis kopen is een mooi moment. Maar of je nu een starterswoning wil kopen of een ruim opknaphuis, voordat je de sleutel echt in handen hebt, moet er nog een hoop gebeuren. Waar moet je allemaal aan denken en waar let je op? Bekijk ons uitgebreide stappenplan voor het kopen van een huis. Hieronder zetten we vast 3 belangrijke stappen voor je op een rij.

Hoeveel mag jouw eerste huis kosten?

Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan wil je vast weten hoeveel hypotheek je kan krijgen.
Maximale hypotheek berekenen

1. Voordat je een bod doet

Huis bezichtigen? 8 tips

 1. Ga je een huis bezichtigen en wil je weten waarop je moet letten? Gebruik daarvoor onze checklist huis bezichtigen. Vaak krijg je maar 1 kans om een huis te bezichtigen. Met deze lijst zorg je dat je niets mist.
 2. Schrijf je vragen op. Er komt waarschijnlijk veel op je af als je straks door het huis loopt. Misschien vergeet je dan net die ene belangrijke vraag te stellen aan de verkoper. Schrijf daarom van tevoren op wat je wil vragen.
 3. Verken dan vooraf de buurt met Google Maps. Zo krijg je alvast een idee en weet je nog beter waarop je wil letten als je een huis gaat bezichtigen.
 4. Neem een meetlint mee. Past je favoriete kast in de slaapkamer? Als je een meetlint of rolmaat meeneemt, kan je tijdens de bezichtiging al kijken of er genoeg ruimte is voor je meubels.

 1. Neem iemand mee. Neem een vriend, zus of collega mee. 2 mensen zien meer dan 1 en ze helpen je op de feiten letten, zodat je geen overhaaste beslissingen neemt.
 2. Maak foto’s. Zo kan je later in alle rust kijken hoe die ene slaapkamer er ook alweer uitzag.
 3. Stel vragen aan de verkoopmakelaar. Ook als je na afloop nog vragen hebt, kan je contact opnemen. De verkoopmakelaar kan je meer informatie en foto’s geven. Soms kan hij ook een tweede bezichtiging voor je plannen.
 4. Kijk ook naar de mogelijkheden om te verduurzamen. Van spouwmuurisolatie en dakisolatie, tot HR++ glas en meer. Om je huis comfortabeler te maken of aantrekkelijker in energieverbruik. Of gewoon groener.

Advies nodig?

Wij raden je aan hulp te vragen aan een hypotheekadviseur. Dat is handig als je bijvoorbeeld wil weten welke hypotheek het beste bij je past of als je benieuwd bent of je een huis kan kopen zonder eigen geld. Florius werkt samen met onafhankelijk hypotheekadviseurs.

Vind een adviseur

Waarom een hypotheekadviseur?

Als je voor het eerst een hypotheek bij Florius afsluit, kan dit alleen via een onafhankelijk hypotheekadviseur. Deze weet alles over hypotheken. Met de kennis die hij heeft, helpt hij jou een hypotheek te vinden die bij je past. Dat hoeft geen hypotheek van Florius te zijn, maar het kan wel. De adviseur kijkt naar je persoonlijke financiële situatie, nu en in de toekomst. Daarnaast kijkt hij met jou naar het huis dat je wil kopen en berekent jouw maximale hypotheek. Ook bespreekt hij met je welke hypotheekvorm en rentevorm bij jou zouden passen.

Dit bespreekt een onafhankelijk hypotheekadviseur met je:

2. Als je een bod gaat doen

Bouwkundige keuring

Ben je enthousiast over het huis dat je hebt gezien, dan doe je misschien wel het liefst direct een bod. Want wat als iemand anders je voor is? Toch is het verstandig nog even te wachten en het huis te laten controleren tijdens een onafhankelijke bouwkundige keuring. Want het huis kan er wel mooi uitzien, het moet technisch ook in orde zijn. Denk aan veilige elektra en geen houtrot en lekkages. Met een bouwkundige keuring voorkom je dat er achteraf onverwacht toch iets niet goed aan de woning blijkt te zijn.

Offerte aanvragen

Als je weet welk huis je wil kopen, kan jouw hypotheekadviseur een offerte voor je aanvragen. Hij vraagt je dan in elk geval naar de volgende gegevens:

 • Legitimatie
 • Inkomensgegevens (bijvoorbeeld een loonstrookje)
 • Taxatierapport

Via je hypotheekadviseur krijg je van ons een offerte met een renteaanbod. Met de Florius Profijt drie + drie Hypotheek is je offerte standaard 3 maanden geldig. Wij verlengen dit automatisch en zonder kosten met 3 maanden als je jouw renteaanbod op tijd terugstuurt. Weet je vooraf dat je meer tijd nodig hebt? Dan is er de Profijt twaalf Hypotheek. Deze hypotheek kan tot maximaal 12 maanden verlengd worden. Jouw hypotheekadviseur helpt je met bepalen welke geldigheidsduur* van de offerte je minimaal nodig hebt.

* De geldigheidsduur is de periode dat de offerte geldig is.

Verbouwen stel met tablets

Volg je offerte-aanvraag online

Je hebt een huis gekocht, en nu? Nu moet er officieel een hypotheek worden aangevraagd. Met mijnFlorius volg je digitaal jouw hypotheekaanvraag.

3. Je bod is akkoord

Offerte tekenen

Klopt de informatie en ben je akkoord? Dan kan je het renteaanbod ondertekenen. Wij ontvangen dan via je hypotheekadviseur graag de documenten die in het renteaanbod staan. Een volledige en juiste aanlevering van de documenten zorgt voor een snelle beoordeling van jouw aanvraag. Zodra wij alle documenten hebben ontvangen, beoordelen wij je aanvraag. Als alles akkoord is, sturen wij je de definitieve hypotheekofferte. Hiermee heb je de zekerheid dat wij je de gevraagde hypotheek geven. Kloppen de gegevens en ben je akkoord? Dan kan je de offerte ondertekenen en terugsturen. Wij zorgen er dan voor dat de juiste documenten bij jouw notaris komen voor de overdracht van de woning.

Je kan de benodigde documenten voor je hypotheekaanvraag ook digitaal ondertekenen. Veilig en verantwoord via iDIN. Hiervoor heb je wel een mijnFlorius-account nodig. Lees hier meer over iDIN. 

Overdracht bij de notaris

Je hypotheek is goedgekeurd! Dan kan je jouw eerste huis officieel kopen. Maak een afspraak bij de notaris voor de overdracht. Dit betekent dat jij en de verkoper de leveringsakte ondertekenen. Hierin staat dat het huis nu van jou is. Ook zet je jouw handtekening onder de hypotheekakte. Hierin staat dat je geld leent van de bank met het huis als onderpand.

Verzekeren of niet?

Als het nodig is, adviseert je hypotheekadviseur ook over verzekeringen die je bij je hypotheek kan afsluiten. Zoals een overlijdensrisicoverzekering of inboedelverzekering. Een uitgebreide opstalverzekering is bij Florius verplicht.
Merlyn van den Berg - HDN

Verzekeren of niet?

Als het nodig is, adviseert je hypotheekadviseur ook over verzekeringen die je bij je hypotheek kan afsluiten. Zoals een overlijdensrisicoverzekering of inboedelverzekering. Een uitgebreide opstalverzekering is bij Florius verplicht.

Lagere rente met NHG

Kies je voor een hypotheek met NHG? Dan bieden wij je onze laagste hypotheekrente. Hierdoor betaal je per maand vaak een lager bedrag dan een hypotheek zonder NHG. Bovendien biedt NHG je zekerheid. Vraag ernaar bij jouw hypotheekadviseur.

Huis kopen met NHG

Inkomen te laag? Denk eens aan een starterslening

Is je inkomen nu net te laag om een huis te kopen? Misschien is de Starterslening dan iets voor jou. Zo komt je eigen huis misschien toch een stuk dichterbij.