Let op! Geld lenen kost geld! Let op! Geld lenen kost geld!

Jouw huis weer helemaal naar wens

Door de huidige huizenprijzen is verhuizen niet altijd mogelijk. Steeds meer mensen kiezen voor verbouwen om zo toch hun woonwensen te vervullen. Met een uitbouw, dakkapel of nieuwe keuken kan je huis als nieuw aanvoelen. Vaak kan je het verbouwen of verduurzamen van je huis betalen met een verhoging van je hypotheek. Hou er rekening mee dat je om je hypotheek te verhogen, kosten betaalt voor bijvoorbeeld een taxatie, nieuwe hypotheekakte of een onafhankelijk hypotheekadviseur

Verbouwgesprek

Heb je plannen om je huis te verbouwen? Bespreek de mogelijkheden van je Florius-hypotheek in jouw persoonlijke situatie tijdens een vrijblijvend Verbouwgesprek.
Verbouwgesprek

Hoeveel kan je lenen?

Als je je hypotheek verhoogt voor een verbouwing, kijken we opnieuw naar je inkomen. Benieuwd wat je maximaal kan lenen? 
Bereken in 3 minuten

Kosten en voorwaarden

Voorwaarden verhogen hypotheek

Om te berekenen welk bedrag je extra kan lenen als je je hypotheek gaat verhogen, kijken we naar je financiële situatie en de waarde van je huis. Er zijn 2 belangrijke regels voor het verhogen van een hypotheek:

  • Je leent niet meer dan 100% van wat je huis na de verbouwing waard is. Hiermee bedoelen we de marktwaarde. Een taxateur kan vooraf voor je inschatten wat de marktwaarde van je huis zal zijn, nadat je hebt verbouwd. Het taxatierapport kan je gebruiken om de verhoging van je hypotheek aan te vragen.
  • Je inkomen en de marktwaarde van je huis moeten genoeg zekerheid bieden dat je de lening kan aflossen.

Kosten verhogen hypotheek

Verhoog je je hypotheek, dan betaal je mogelijk kosten voor een nieuwe hypotheekakte, nieuw hypotheekadvies en/of taxatierapport. Vraag je onafhankelijk hypotheekadviseur naar de kosten. Vanaf het moment dat je je hypotheek hebt verhoogd, betaal je hiervoor ook rente en aflossing. Hoeveel je precies moet betalen, rekent je hypotheekadviseur voor je uit.

Bouwdepot

Verhoog je je hypotheek om te verbouwen? Dan openen we voor jou een bouwdepot. Je beheert dit eenvoudig online of in de app. Met een bouwdepot heb je een rekening voor je verbouwing. Je krijgt een aparte rekening waar we (een deel van) je lening op storten en die alleen bedoeld is voor de verbouwkosten van je huis.
Zo werkt het

Extra zekerheid met Nationale Hypotheek Garantie

Sluit je een hypotheek af voor een verbouwing? Dan kan je soms ook kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je krijgt deze garantie van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (SEW). Stel dat je je huis gedwongen moet verkopen, dan kan deze stichting je mogelijk helpen met een restschuld als je die hebt. Hiervoor betaal je in 2023 eenmalig 0,6% van het bedrag dat je voor je hypotheek leent. Aan de andere kant betaal je bij een hypotheek met NHG vaak wel een lagere rente. Kortom: met NHG begin je met meer zekerheid aan je verbouwing.  

Ontdek wat je huis waard is

Je hypotheek mag door de verhoging niet hoger worden dan je huis waard is. Wil je weten wat de waarde van je huis op dit moment is? Je kan hiervoor een taxatierapport laten maken. Soms kan je ook gebruikmaken van een (voordeligere) Calcasa Desktop Taxatie®.

Ontdek wat je huis waard is

Je hypotheek mag door de verhoging niet hoger worden dan je huis waard is. Wil je weten wat de waarde van je huis op dit moment is? Je kan hiervoor een taxatierapport laten maken. Soms kan je ook gebruikmaken van een (voordeligere) Calcasa Desktop Taxatie®.

Grote verbouwing gepland? Kijk of je verplicht moet verduurzamen

Heb je een ingrijpende verbouwing gepland waarbij ook een bestaand verwarmings- of koelingssysteem wordt geplaatst of aangepast? Dan kan je volgens het Bouwbesluit in sommige gevallen verplicht worden enkele verduurzamingen door te voeren op het gebied van hernieuwbare energie. Zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Vraag advies van een aannemer om te kijken of dit ook voor jou geldt. Mocht dit zo zijn, dan moet je dit meenemen in de begroting van de verbouwing. Laat je dus eerst goed informeren.

Energiebesparende maatregelen

Hou de warmte binnen met extra isolatie, installeer een HR-ketel of wek zelf energie op met zonnepanelen. Ga je verbouwen? Dan is dat een goed moment om te bekijken of je direct ook energiebesparende maatregelen wil nemen. Wil of kan je de energiebesparende maatregelen niet met eigen geld betalen? Dan is de Florius Verduurzaam Hypotheek misschien iets voor jou. Dat is een lening speciaal voor het verduurzamen van je huis, met aantrekkelijke voorwaarden en rente.
Ontdek de mogelijkheden

Meer informatie

Of toch verhuizen?

Meer lenen met duurzaam verbouwen

Meer weten over hypotheek en huis verbouwen?