Jouw hypotheek bij verhuizen

Heb je het besluit genomen en ga je verhuizen? Voor je hypotheek zijn dan verschillende mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rij.
Hypotheek bij verhuizen

Wel of geen ander huis kopen?

Kriebelt het bij jou ook wel eens? Je woont alweer even in je huis en bent er best op je plek. Maar misschien wordt het langzamerhand wel tijd voor iets anders. Een groter of kleiner huis. In een nieuwe stad of juist naar zo’n vrijstaande woning op het platteland. Of ben je toe aan een volgende stap in je leven? Samenwonen of kinderen krijgen misschien. Kortom, je denkt na over verhuizen, maar twijfelt nog of over wat het beste bij je past. Gebruik onze keuzehulp 'Verhuizen of niet?' en ontdek of verhuizen bij jou zou kunnen passen.

Liever printen?

Vind je het prettig om de keuzehulp op papier te gebruiken? Download de pdf om te printen. Handig als je de keuzehulp samen met je partner wil invullen.
Download voor print

Op mobiel bekijken

Niet goed leesbaar? Gebruik voor een nog betere ervaring de keuzehulp in pdf voor mobiel. Extra makkelijk voor onderweg.
Download voor mobiel

Keuzehulp

Wat zijn je woonwensen? Nu en over een aantal jaar. Misschien lijkt een loft in dat mooie nieuwe appartementencomplex jou op dit moment geweldig. Maar straks heb je een gezin en wil je liever allemaal een eigen kamer en een huis op de begane grond. Of juist andersom: lijkt het gezinsleven nu veel ruimte te vragen met grote kinderen in huis, maar hoe is dat over 5 jaar? Dan kan jouw nu zo volle huis opeens heel leeg en stil voelen. Denk dus goed na over hoe je leven er de komende 5 tot 10 jaar uitziet en welk soort woning en buurt daarbij passen. Ook voorzieningen zoals winkels en het openbaar vervoer kunnen belangrijk zijn voor je woonplezier.

Wat vind je belangrijk?

Over het huis

 • Groter of kleiner dan nu
 • Buitenruimte: tuin, balkon of dakterras
 • Binnenruimte: … m2 en … kamers
 • Sfeer en stijl: nieuw of oud, schouw, granieten vloer, open haard, veel glas, strak of modern

Over de plek

 • Begane grond of verdieping
 • Trappen, lift, gelijkvloers of zelfs drempelvrij
 • In een appartementencomplex of flat
 • Rijtjeshuis of vrijstaand huis
 • Wel of geen contact met buren
 • Buurt ‘klaar’ of nog in ontwikkeling door nieuwbouw

In de buurt

 • Winkels
 • Station
 • Bos of park
 • Water
 • Zorg
Verhuizen hangt ook af van je budget. Als je een flinke overwaarde hebt op je huis, of als je meer bent gaan verdienen, kan dat extra budget mogelijkheden bieden. Kijk niet alleen naar wat je kan betalen, maar ook naar wat je wil betalen. In elk geval is het handig om uit te rekenen hoeveel je maximaal kan lenen. Daarvoor vul je onder andere je inkomen in en informatie over schulden of andere betalingsverplichtingen zoals alimentatie.

Wat is je financiële situatie?

 • Mijn brutosalaris is …
 • Mijn studieschuld is …
 • Ik betaal … per maand voor leningen
 • Ik betaal … alimentatie per maand
 • Ik heb … eigen geld*
 • Ik heb mijn maximale hypotheek berekend en vergeleken

*Je kan overwaarde ook gebruiken als eigen geld. Overwaarde is het verschil tussen het bedrag dat je huis opbrengt als je deze verkoopt en het bedrag waarvoor je op dit moment een hypotheek hebt.

Nu je weet wat je budget is, kan je kijken welke huizen je zou kunnen kopen. Bijvoorbeeld op Funda.nl. Passen de huizen die je zou kunnen kopen bij je woonwensen, dan kan verhuizen weleens interessant voor je zijn.

Nieuwbouw of bestaande bouw?
Soms kan je kiezen tussen nieuwbouw en bestaande bouw. Naar bestaande bouw kan je vaak sneller verhuizen dan naar een nieuwbouwhuis. Nieuwbouwhuizen worden al te koop aangeboden voordat de eerste paal in de grond zit. Dan duurt het vaak zeker nog een aantal maanden voordat je echt kan verhuizen. Het voordeel van nieuwbouw is wel dat alles nieuw is en je zou mogen verwachten dat je je de komende jaren geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud. Ook is nieuwbouw vaak energiezuiniger dan bestaande bouw en kan je veel nog indelen zoals jij dat prettig vindt. Zoals het aantal kamers, de keuken en de badkamer. Aan de andere kant heeft een bestaande woning meestal meer sfeer. Andere voordelen van bestaande bouw zijn dat de tuin al is aangelegd en de buurt al is ontwikkeld. Financieel zitten nieuwbouw en bestaande bouw anders in elkaar.

Verhuizen kost tijd
Bij deze stap is het ook goed om je te bedenken of je tijd kan maken om een ander huis te zoeken. En straks, als je je nieuwe huis hebt gekocht, te verhuizen. Heb je bijvoorbeeld net een nieuwe baan, verwacht je een kindje of zijn er andere dingen die jouw tijd en aandacht vragen? Dan kan het voor jezelf prettiger zijn nog even te wachten.

Ontwikkeling van de huizenprijzen
Kijk ook eens hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen. Deze informatie kan je helpen bepalen of het een goed moment voor je is om te verhuizen.

Wat zijn je mogelijkheden?

 • Ik weet welke huizen ik ongeveer zou kunnen kopen met mijn budget
 • Ik weet of de huizen die ik zou kunnen kopen, passen bij mijn woonwensen
 • Ik wil dingen als een badkamer, keuken of vloer wel of niet zelf kunnen kiezen
 • Ik weet of ik nieuwbouw of een bestaande woning wil kopen
 • Ik weet of ik de tijd kan maken om op huizenjacht te gaan en te verhuizen
Zijn de resultaten van stap 1 tot en met 3 positief? Dan is het tijd om meer zekerheid te krijgen over je budget en wat er gebeurt met je hypotheek bij verhuizen. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan je daar meer over vertellen. Hij rekent voor je uit wat je precies kan lenen en of het voor je voordelig is om je rente of hypotheekvorm mee te nemen naar je nieuwe woning. Ben je bijvoorbeeld tevreden over de hypotheekrente die bij jouw hypotheek hoort? Of heb je een hypotheekvorm die je graag wil houden en niet meer opnieuw kan afsluiten? Ook weet een onafhankelijk hypotheekadviseur alles over je mogelijkheden als je zzp’er bent of geen vast contract hebt. Het eerste gesprek met een hypotheekadviseur is vaak gratis. Maak daar gebruik van. Heb je geen goed gevoel bij een hypotheekadviseur? Maak dan kennis met iemand anders. Het gaat om belangrijke keuzes en dan wil je weten dat het goed zit.

Hoe krijg je zekerheid over je budget?

Meer informatie

Als je gaat verhuizen

Wat moet je allemaal regelen als je gaat verhuizen? En wat zijn de mogelijkheden voor je hypotheek? Bekijk onze tips.

Onze service: Het Verhuisgesprek

Wil je alles weten over wat er gebeurt met je hypotheek bij een verhuizing? En wat je allemaal niet mag vergeten te regelen? Onze verhuisexperts bespreken het met je tijdens een Verhuisgesprek.

Wat als er iets verandert?

Je leven is nooit 30 jaar hetzelfde. Bij Florius begrijpen we dat. Daarom bewegen onze hypotheken met je mee. Wat er ook verandert.