Wat te regelen bij een verhuizing?

Een verhuizing is een leuke en spannende tijd. Je gaat je vertrouwde woning verlaten voor een woning die beter past bij jouw situatie. Behalve spullen verhuizen, komt er een hoop kijken bij een verhuizing. Denk maar eens aan het veranderen en doorgeven van je adres en de verkoop en het schoonmaken van de woning die je achterlaat. Bereid je goed voor op de verhuizing met onze 7 tips die je helpen de verhuizing goed te laten verlopen.

Het Florius Verhuisgesprek

Wil je alles weten over wat er gebeurt met je hypotheek bij een verhuizing? En wat je allemaal niet mag vergeten te regelen? Onze verhuisexperts bespreken het met je tijdens een Verhuisgesprek.
Hypotheek bij verhuizen

7 tips bij verhuizen

Je vergeet vast niet om je nieuwe adres door te geven aan je vrienden en familie. Denk ook aan het informeren van de volgende mensen en bedrijven:

 • Je werkgever en zakenrelaties
 • Je oude en nieuwe buren
 • Je tandarts, dierenarts, huisarts, specialist en apotheek
 • De diverse verzekeringsinstanties (bijvoorbeeld uw opstal- en inboedelverzekering) en je pensioenfonds
 • De bank
 • De gemeente waarheen of waarbinnen je gaat verhuizen
 • Sportclubs en verenigingen
 • Tijdschriften en kranten

Een verhuizing heeft gevolgen voor je hypotheek, als je op dit moment een koopwoning hebt. Bij Florius kan je soms je oude hypotheekvorm en vaste rente mee verhuizen, als je al een hypotheek bij Florius hebt. Ook kan je een nieuwe hypotheek afsluiten. Je kan je oude hypotheek vaak aflossen zonder hiervoor een vergoeding te betalen. En wil je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Ook dan zijn er mogelijkheden bij Florius. Goed om te weten: op het moment dat je een ander huis koopt, berekenen we altijd opnieuw wat je kan lenen met jouw inkomen en financiële situatie.

Er zijn 2 soorten kosten voor een verhuizing: de kosten voor nieuwe spullen en de kosten voor het verhuizen van je oude spullen. Een verhuisbedrijf en grote huurauto zijn niet gratis. Reken op een bedrag tussen de EUR 800 en EUR 3.000. Het bedrag hangt af van het aantal spullen dat er moet worden verhuisd. Vergelijk offertes van verhuisbedrijven om voordelig te kunnen verhuizen.
 • Tijdens de verhuisdag verhuis je de spullen van je oude woonadres naar je nieuwe woonadres. Pak de spullen die je dagelijks gebruikt als laatste in. Ook de laatste gordijnen haal je er pas af als je niet meer in je oude woning gaat slapen.
 • Doe een laatste check in ieder vertrek op vergeten spullen.
 • Verlaat je je oude woning voor de laatste keer? Schrijf dan meterstand op en sluit gas, water en elektra af. Sluit de deuren en ramen.
 • De sleutels geef je aan de nieuwe bewoners of de verhuurder, vlak voordat je verhuist naar je nieuwe woning.
 • Voor de koelkast en vriezer is het beter om ze een dag rust te geven voordat je ze inschakelt. Andere apparaten zoals de tv, wasmachine en droger kan je gerust aansluiten bij aankomst.
 • Nadat je bent verhuisd, kan je de verhuisdozen rustig uitpakken en je spullen indelen zoals jij dat wilt. Dat kan best even duren. Het is prettig als je een paar dagen vrij kunt nemen, zodat je alles al gauw weer kunt vinden.
 • Benieuwd wie je buren zijn? Bekijk onze tips om kennis te maken met je nieuwe buren. Download bijvoorbeeld de app Peerby, waarmee je gemakkelijk spullen kan lenen en uitlenen in jouw buurt.

Tip! Klussen met vrienden en familie:
Zijn je familie en vrienden zo vriendelijk om je te komen helpen als je in het nieuwe huis wil gaan klussen? Hou er dan rekening mee dat te veel mensen ook in de weg kunnen lopen. Dit kan je oplossen door iedereen een duidelijk taak mee te geven en er zelf voor te zorgen dat alle benodigdheden aanwezig zijn om goed te kunnen klussen. Bijvoorbeeld kwasten, rollers en schoonmaakmiddelen.

 • Haal de meubels die je wil meenemen een aantal dagen voor de verhuizing uit elkaar. Als er plek is in de verhuiswagen, kan je er ook voor kiezen om de meubels niet uit elkaar te halen maar compleet in de verhuiswagen te zetten. Dit scheelt weer werk tijdens de verhuizing zelf.
 • De koelkast of vriezer kan je leegmaken. De verhuizing is een mooi moment om deze te ontdooien en schoon te maken.
 • Reserveer ruimte voor de verhuiswagen in je oude en nieuwe straat. Neem hiervoor contact op met de gemeente of maak goede afspraken met je buren. Zo voorkom je dat je door de straat moet lopen met zware meubels.
 • Informeer verhuizers over de inrichting van je nieuwe huis, zodat zij de grote meubels alvast op de juiste plek kunnen zetten. Zo voorkom je dubbel werk.
 • Huur op tijd een verhuisbedrijf in. Het voordeel van een verhuisbedrijf is dat zij veel ervaring hebben met verhuizen en daardoor meer inzicht hebben. Zij kunnen je helpen met het maken van een inschatting van de hoeveelheid verhuisdozen die je nodig hebt en hoe vaak zij moeten rijden met de verhuiswagen. Hier kan je jouw planning op aanpassen. Op de dag zelf zetten zij de meubels op de plek die je aanwijst.
 • Begin een aantal weken vooraf met het inpakken de verhuisdozen. Zeker als je al een tijdje op dezelfde plek woont kan de hoeveelheid spullen die je hebt flink zijn. En misschien wil je ook direct een grote schoonmaak houden?

Tip! Levertijd nieuwe meubels
Ben je van plan nieuwe meubels te kopen? Hou dan rekening met levertijden. Het duurt vaak een aantal weken voordat een nieuw bed of een nieuwe bank kan worden bezorgd of afgehaald.

 • Je oude woning achterlaten voor de volgende bewoners
  Huur je een woning? Zorg dan dat je dit op tijd opzegt. De opzegtermijn staat vaak in het huurcontract. Denk ook aan de staat van de huurwoning. Moet die groene muur weer wit worden geverfd? Ook als je een koopwoning hebt, maak je hierover afspraken met de kopers.
 • Gas, water en licht stopzetten
  Plan een datum in voor het stopzetten van het gas, water en licht. Hou er hierbij rekening mee dat je misschien toch later in je huis kan dan je nu denkt. Zeker bij een nieuwbouwwoning.
 • Abonnementen verhuizen
  Verhuis of stop abonnementen voor bijvoorbeeld sportschool, tv, telefoon en internet.

Overbruggingslening

Toch alvast verhuizen met een Overbruggingslening

Wil je de overwaarde van je oude huis gebruiken om een nieuw huis te kopen? Maar heb je jouw oude huis nog niet verkocht? Misschien is een Overbruggingslening dan iets voor jou. Met de Overbruggingslening van Florius leen je alvast een deel van de overwaarde die je verwacht te hebben, voordat je jouw oude huis hebt verkocht. Daardoor kan je de overwaarde toch alvast gebruiken om je nieuwe huis te betalen. 
Man met verhuisdoos

Toch alvast verhuizen met een Overbruggingslening

Wil je de overwaarde van je oude huis gebruiken om een nieuw huis te kopen? Maar heb je jouw oude huis nog niet verkocht? Misschien is een Overbruggingslening dan iets voor jou. Met de Overbruggingslening van Florius leen je alvast een deel van de overwaarde die je verwacht te hebben, voordat je jouw oude huis hebt verkocht. Daardoor kan je de overwaarde toch alvast gebruiken om je nieuwe huis te betalen. 

4 manieren om voor je hypotheek te betalen

Als je verhuist maak je opnieuw een keuze voor een hypotheek. Misschien wil je jouw hypotheekvorm en de vaste rente meeverhuizen, of sluit je liever een nieuwe hypotheek af. Je kan bij Florius kiezen uit 4 hypotheekvormen. Dit zijn 4 manieren om voor je hypotheek te betalen. Wil je bijvoorbeeld elke maand aflossen? En wil je dat het bedrag dat je maandelijks betaalt steeds lager wordt, of betaal je liever in het begin een laag bedrag?
Vergelijk hypotheekvormen

Meer informatie

In 4 stappen: verhuizen of niet?

Is het voor jou een goed moment om te verhuizen? En waar let je op als je een ander huis gaat kopen? We helpen je bij jouw besluit.

Afspraak voor een persoonlijk Verhuisgesprek

Wil je weten wat voor jouw persoonlijke situatie de mogelijkheden voor je hypotheek zijn als je verhuist? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch Verhuisgesprek met onze verhuisexperts. In 1 gesprek alles op een rij. Bel of mail ons voor een afspraak op 033 – 752 50 00. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Of stuur een mail naar service@florius.nl

Wat als er iets verandert?

Een leven is nooit 30 jaar hetzelfde. Bij Florius begrijpen we dat. Daarom bewegen onze hypotheken met je mee. Wat er ook verandert.