Van huurhuis naar koophuis - Florius Hypotheken

Meer kans op jouw droomhuis

Je betaalt al jarenlang een relatief hoge huur en wil graag een woning kopen. Maar volgens de standaard leennormen verdien je te weinig om jouw droomhuis te kunnen kopen. Met verantwoord maatwerk bieden we huurders in de vrije huursector nu meer kans om een huis te kopen en te financieren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Meer kans op jouw droomhuis

Je betaalt al jarenlang een relatief hoge huur en wil graag een woning kopen. Maar volgens de standaard leennormen verdien je te weinig om jouw droomhuis te kunnen kopen. Met verantwoord maatwerk bieden we huurders in de vrije huursector nu meer kans om een huis te kopen en te financieren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Pilot duurhuur met NHG

Bij Florius willen we meedenken met jouw woonplannen. Daarom doen we mee aan een pilot voor huurders die bewijzen langdurig hoge huurlasten te kunnen betalen (‘duurhuurders’). Binnen deze pilot kijken we naar jouw persoonlijke situatie. De pilot is ontwikkeld samen met NHG, Vereniging Eigen Huis, ING, BLG Wonen en Aegon. Voor deelname aan de pilot moet je als duurhuurder voldoen aan de gestelde kaders.

Ben jij een duurhuurder?

Duurhuurders zijn huurders die de overstap vanuit de vrije huursector naar een koopwoning willen maken, maar geen passende woning kunnen vinden binnen de standaard leennormen. Kan jij laten zien dat je voor een lange periode een hoge huur betaalt? Zonder dat dit ten koste ging van je spaargeld of oplopende schulden opleverde? Dan kan jij misschien toch een verantwoorde hypotheek met NHG krijgen om een eigen woning te kopen. Ook als je zzp’er of flexwerker bent.

Persoonlijk hypotheekadvies

Nieuwsgierig geworden of het kopen van een huis voor jou financieel mogelijk is en past bij jouw situatie? Maak dan nu een afspraak met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt. In een persoonlijk gesprek bekijkt de adviseur wat jouw mogelijkheden zijn.
Vind een adviseur

Ontdek je mogelijkheden

Om in aanmerking te komen voor deze pilot moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet in ieder geval:

  • Kunnen aantonen dat je al meer dan 3 jaar de huur betaalt, zonder dat dit ten koste is gegaan van je spaargeld of heeft geleid tot (hogere) schulden
  • Een stabiel inkomen hebben
  • De extra kosten kunnen betalen die komen kijken bij een eigen woning, zoals onderhoudskosten en belastingen

Het maximale bedrag dat je voor de aankoop van een woning kan lenen met NHG is per 1 januari 2023 € 405.000.

Meer informatie over het kopen van een huis lees je op de pagina Eerste huis kopen.

Veelgestelde vragen

De duurhuurregeling is maatwerk. Van belang is dat je in ieder geval minstens 3 jaar een woning huurt. Je moet hierbij aantonen dat je een hoge huurlast kan dragen zonder dat dit ten koste is gegaan van je spaargeld of tot (hogere) schulden heeft geleid. Neem contact op met je hypotheekadviseur om te kijken of je in aanmerking komt.
  • Een huurcontract waaruit blijkt dat je minimaal 3 jaar een woning hebt gehuurd. Heb je meerdere huurcontracten in de afgelopen 3 jaar gehad, dan wordt uitgegaan van het contract met de laagste huur.
  • Het bewijs dat je je huur de afgelopen 2 jaar met vaste regelmaat (en zonder achterstanden) hebt betaald. Denk hierbij aan een bankafschrift of een overzicht van de maandelijkse huurbetalingen over de afgelopen 24 maanden.
  • Het UWV-verzekeringsbericht waaruit blijkt dat het huishoudinkomen de laatste 36 maanden stabiel is gebleven. Ben je een zelfstandig ondernemer, dan voldoet een Inkomensverklaring Ondernemer.
  • Bankafschriften of BKR-gegevens, waaruit blijkt dat je vermogen stabiel is. Bij een toename van een krediet of afname van spaargeld moet je kunnen aantonen dat dit niet is gebruikt voor het huishouden of om de huur te betalen.

Nee, dat is niet mogelijk. Extra kosten die een woningeigenaar heeft ten opzichte van een huurder, zoals onderhoud en belastingen, moeten worden meegenomen bij het bepalen van de maximaal toegestane maandelijkse hypotheeklasten. Ja, voorwaarde is wel dat je moet kunnen aantonen dat je een stabiel inkomen hebt. Ben je flexwerker, dan kan je dit aantonen met je gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar. Variabele inkomsten, zoals een bonus, mag je niet meetellen. Je kan ook gebruikmaken van de Arbeidsmarktscan of de Perspectiefverklaring. Ben je zzp’er/ondernemer, dan kan je dit aantonen met een Inkomensverklaring Ondernemer. De duurhuur-hypotheek is alleen voor klanten die voldoen aan de kaders en richtlijnen die met NHG voor deze pilot zijn opgesteld. Als je hieraan niet kan voldoen, kan je niet deelnemen aan deze pilot. Bij Florius willen we meedenken met jouw woonplannen, ook als je niet voldoet aan alle voorwaarden die NHG stelt. Op basis van individueel maatwerk zijn er wellicht ook voor jouw situatie mogelijkheden. Neem contact op met een onafhankelijk hypotheekadviseur om samen te bespreken welke mogelijkheden Florius heeft.