​Variabele rente

Bij het afsluiten van uw hypotheek kunt u kiezen voor een vaste of een variabele rente. We noemen dit de rentevorm. Hieronder leest uw meer over variabele rente.

 ​

​Kenmerken van variabele rente

De variabele rente is onder meer afhankelijk van de rente op de geld- en kapitaalmarkt. De ontwikkeling van de rente heeft dus een directe invloed op uw maandlasten.

 

Het variabele rentepercentage bestaat uit vijf delen:​

 1. ​​Basistarief
  Dit is de basisprijs die wij betal​en voor het inkopen van geld om hypotheken te financieren.
 2. Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten
  Bovenop een basistarief betalen wij opslagen als we geld voor langere tijd inkopen op de geld- en kapitaalmarkt. Daarnaast maakt Florius kosten voor het aanhouden van geld (kapitaal). Deze kapitaalkosten zijn ook onderdeel van de rente die wij in rekening brengen.
 3. Individuele risico-opslagen
  Een geldverstrekker kijkt naar de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van uw woning. Dit bepaalt in welke risicoklasse uw lening valt en welke risico-opslag u op uw rente betaalt. Er zijn verschillende risicoklassen​ en bij elke klasse hoort een bepaalde opslag.
 4. Doorlopende kosten
  Een deel van de rente die u betaalt, gebruiken wij voor de kosten van de administratie en het beheer van uw hypotheek. 
 5. Winst
  Florius is een commercieel bedrijf. Een deel van de rente gebruiken wij om winst te maken. Door deze winst kunnen wij ook in de toekomst hypotheken verstrekken aan klanten.​

​De delen zijn variabel. Als de variabele rente die u betaalt verandert, geven wij aan welke deel de oorzaak is van deze verandering.​

Let op

Een variabele rente betekent dat het rentepercentage per maand anders kan zijn. Het bedrag dat u aan rente betaalt, kan dus ook iedere maand anders zijn. U heef​t hierdoor geen zekerheid over de hoogte van uw maandlasten. Laat u goed informeren over de risico’s van een variabele rente.


​​​Florius renteverwachting

Lees de Florius rentever​wachting​ om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de korte en lange rente.

​Variabele rente vastzetten​

Kosteloos overstappen van variabele naar vaste rente regelt u direct bij Florius. U spreekt dan een periode af met een vaste rente; ook wel de rentevastperiode. Een vaste rente​ betekent dat het rentepercentage tijdens een afgesproken periode niet verandert. Dit noemen we de rentevastperiode. 


Regel het direct met mijnFlorius

Via mijnFlorius kunt u uw variabele rente gemakkelijk en snel omzetten naar een vaste rente. ​

 

Geen mijnFlorius account?

Vul dan het omzettingsformulier​ en stuur deze naar Florius. 


Meer weten over variabele rente?

Stel al uw hypotheekvragen over variabele rente aan een onafhankelijke hypotheekadviseur​. 

​ 

Meer informatie​

Andere rente​vormen 

Bekijk uw indicatieve rentetarief​​