Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening met een onroerend goed als onderpand. In de meeste gevallen betreft dit een woning of een bedrijfspand. De partij (persoon of bedrijf) die de lening aangaat, heet officieel de hypotheekgever. De partij die de lening verstrekt, de bank of hypotheekverstrekker, wordt de hypotheeknemer genoemd. Hieronder leest u meer over hypotheken, over het aflossen van de lening en over hypotheekrente. 

 

Een lening met uw huis als onderpand

Heeft u uw droomhuis gevonden en bent u van plan om de woning te kopen? Dan heeft u waarschijnlijk een hypotheek nodig om de aankoop te financieren. Een hypotheek is een lening die u speciaal afsluit om een woning te financieren. Een voorbeeld hiervan is de Florius Profijt Hypotheek. Uw woning wordt het onderpand van de lening. Dat betekent dat Florius onder bepaalde voorwaarden het recht heeft om uw woning te verkopen, wanneer u de hypotheek niet meer kunt terugbetalen (aflossen).

Twee manieren van aflossen

In overleg met een onafhankelijke hypotheekadviseur kiest u een hypotheekvorm: dit is de manier waarop u de lening aan Florius terugbetaalt (aflost). De twee meest gebruikelijke hypotheekvormen zijn de Annuïteiten Hypotheek en de Lineaire Hypotheek. Er bestaan ook andere vormen, maar die worden bijna niet meer afgesloten. De reden hiervan is, dat deze fiscaal minder gunstig voor u kunnen zijn. Heeft u een hypotheek in een andere vorm, dan kunt u deze soms meenemen of oversluiten​​. Oversluiten kan kosten​ met zich meebrengen. 

 

Hypotheekrente betalen

Om uw hypotheek af te lossen, incasseert Florius elke maand een bedrag. Daarnaast betaalt u rente over uw lening. De hoogte hiervan kunt u voor een periode vastzetten, bijvoorbeeld voor tien, twintig of dertig jaar. Kiest u voor variabele rente​? Dan kan het rentepercentage elke maand dalen of stijgen. Het bedrag dat u elke maand moet betalen, verschilt in dat geval dus ook.​​

Wat gebeurt er als u uw lening niet aflost?

​Het kan voorkomen dat u betalingsproblem​en krijgt, en u de maandlasten voor de hypotheek niet meer kunt opbrengen. Bijvoorbeeld doordat u werkloos bent geraakt of gaat scheiden​. We zoeken dan eerst samen naar een oplossing.


​Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie​

Als u een huis koopt kunt u een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)​. NHG houdt in dat bij het afsluiten van een hypotheek de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen borg staat voor de lening. NHG beschermt u wanneer u door bepaalde omstandigheden uw huis met verlies moet verkopen. Door vooraf een borgtochtprovisie te betalen, is uw restschuld in principe gedekt en betaalt u mogelijk minder rente. Een hypotheek met NHG is dus zeker iets om uw hypotheekadviseur naar te vragen.

 

Wat is een hypotheek?

Wilt u meer informatie over hypotheken van Florius? Neem dan vrijblijvend contact​ met ons op.