​Uw rentevastperiode herzien: wat past bij u?

Als u bij Florius een hypotheek afsluit, kunt u uit verschillende rentevormen kiezen. U legt voor een afgesproken tijd een rentepercentage vast. Deze afgesproken tijd noemen we de rentevastperiode. Aan het einde hiervan heeft u de mogelijkheid om uw rentevastperiode te herzien. Het aflopen van uw rentevastperiode is een goed moment om te kijken of uw hypotheek nog bij uw huidige situatie en wensen past. En om keuzes voor de toekomst te maken. Hoe pakt u dit aan? Dat leest u hier

Heeft u uw renteaanbod al ontvangen?

Log in op mijnFlorius en u kunt direct een nieuwe rente kiezen. Ook kunt u hier berekenen wat uw nieuwe maandbedrag wordt.

 ​ 

 

    

​​​​​

 


Uw nieuwe rentevastperiode in 4 momenten​​

uw-nieuwe-rentevastperiode-kiezen-in-4-stappen.png

Vooraankondiging

De officiële aankondiging en uitleg over het kiezen van een nieuwe rentevastperiode ontvangt u 4 maanden vooraf.

Uw nieuwe renteaanbod

Via mijnFlorius en een brief krijgt u uw renteaanbod met de mogelijke rentevastperiodes, ​de bijbehorende rente en​​ maandlasten.

Uw keuze doorgeven

Uiterlijk 2 weken voor het verlopen van uw rentevastperiode moet u aangeven wat u kiest.

Uw eerste nieuwe termijn

5 dagen na afloop krijgt u een bevestiging. Het overzicht van het nieuwe maandbedrag ontvangt u 15 dagen voor de eerste afschrijving.​​​​​​

​​​

Breng uw woonwensen en financiële situatie in kaart

Sinds de laatste keer dat u uw rentevastperiode heeft vastgezet is er vast het een en ander veranderd in uw (financiële) huishouden. Uw inkomen is misschien wel gestegen of uw uitgavenpatroon is veranderd.

Voordat u een keuze maakt voor een nieuwe rentevastperiode is het belangrijk dat u een goed beeld heeft bij uw huidige en toekomstige woonwensen. U bent misschien van plan te verhuizen of u gaat binnenkort met pensioen. Weet u wat dit betekent voor uw maandelijkse bestedingsruimte?

 

Onze tip? Zet hier uw inkomsten en uitgaven op een rijtje en maak een afgewogen keuze.

​ ​

Kijk wat u nu al kunt doen voor later

 Omzetten van uw aflosvorm

Uw persoonlijke situatie en wensen kunnen veranderen. Veel mensen met een Aflossingsvrije Hypotheek willen toch liever aflossen tijdens de looptijd dan in één keer aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Op het moment dat de rentevastperiode afloopt, kunt u de hypotheekvorm eenvoudig aanpassen in mijnFlorius.


Tip! Past het niet in uw uitgavenpatroon om uw hele Aflossingsvrije Hypotheek om te zetten? U kunt er ook voor kiezen om een deel om te zetten.


 Extra aflossen

Extra aflossen op uw hypotheek. Dat lukt in sommige periodes misschien niet. Bijvoorbeeld als de kinderen klein zijn en de kosten van de opvang hoog. Of als u tijdelijk minder werkt. Maar er zijn ook periodes dat u misschien wat ruimer in het geld zit of een financiële meevaller heeft. Dan kan het verstandig zijn om (maandelijks) een extra bedrag af te lossen op uw hypotheek. Uw lening wordt daardoor lager en de totale rente die u betaalt dus ook. Zo bespaart u geld. Weten wat extra aflossen in uw situatie oplevert? Doe dan hier de rekenhulp extra aflossen.


Naar een andere hypotheekverstrekker

Wilt u toch oversluiten naar een andere partij? Dat kan in één keer en u betaalt voor de leningdelen waarvan de rentevastperiode afloopt geen vergoeding. Vergeet niet de voorwaarden goed te vergelijken en neem ook de oversluitkosten mee in uw overweging. Bij oversluiten naar een andere aanbieder moet u rekening houden met kosten voor hypotheekadvies, notariskosten voor het opstellen van een nieuwe hypotheekakte en taxatiekosten.

​ ​​​

​​

Bepaal welke rentevastperiode het beste bij u past

Een korte(re) rentevastperiode betekent een lager rentepercentage en dus lagere maandlasten, maar ook minder zekerheid over uw toekomstige maandlasten. U kunt een korte rentevastperiode overwegen wanneer u over voldoende inkomen of eigen geld beschikt om eventueel stijgende rentelasten te kunnen betalen. Wilt u meer zekerheid? Dan kunt u kiezen voor een lange(re) rentevastperiode. Voor deze zekerheid betaalt u meestal een hoger rentepercentage. ​​​

​​​​​

​Alles geregeld!

U bent nu weer klaar voor de afgesproken rentevastperiode! Enkele tips:

 Gaat uw maandbedrag omlaag en ontvangt u maandelijks een voorlopige teruggave van de belastingdienst? Vergeet dan niet om deze aan te passen.

Klik hier om uw voorlopige teruggave aan te passen.


 Is uw woning de afgelopen jaren meer waard geworden door een verbouwing of door stijgende woningprijzen? Het kan zijn dat uw risicoklasse verlaagd kan worden. Dat scheelt! Controleer uw WOZ-waarde en laat eventueel uw ​huis ta​xeren.​

​​​​Hulp nodig bij het maken van uw keuze?

Maak een afspraak met uw onafhankelijke hypotheekadviseur of neem contact op met Advies & Service via 033 - 752 50 00.