​Uw rentevastperiode herzien: wat past bij u?

Als u bij Florius een hypotheek afsluit, kunt u uit verschillende rentevormen kiezen. U legt voor een afgesproken tijd een rentepercentage vast. Deze afgesproken tijd noemen we de rentevastperiode. Aan het einde hiervan heeft u de mogelijkheid om uw rentevastperiode te herzien. Het aflopen van uw rentevastperiode is een goed moment om te kijken of uw hypotheek nog bij uw huidige situatie en wensen past. En om keuzes voor de toekomst te maken. Hoe pakt u dit aan? Dat leest u op deze pagina.

Heeft u een renteaanbod ontvangen?

In mijnFlorius kunt u direct een nieuwe rente kiezen. Ook kunt u hier berekenen wat u per maand gaat betalen.

 ​ 

 

    

​​​​​

 


Uw nieuwe rentevastperiode in 4 momenten​​

uw-nieuwe-rentevastperiode-kiezen-in-4-stappen.png

Vooraankondiging

De officiële aankondiging en uitleg over het kiezen van een nieuwe rentevastperiode ontvangt u 4 maanden vooraf.

Uw nieuwe renteaanbod

Via mijnFlorius en een brief krijgt u uw renteaanbod met de mogelijke rentevastperiodes, ​de bijbehorende rente en​​ maandlasten.

Uw keuze doorgeven

Uiterlijk 2 weken voor het verlopen van uw rentevastperiode moet u aangeven wat u kiest.

Uw eerste nieuwe termijn

5 dagen na afloop krijgt u een bevestiging. Het overzicht van het nieuwe maandbedrag ontvangt u 15 dagen voor de eerste afschrijving.​​​​​​

Kijk goed of uw hypotheek nog bij u past​​​

De kans is groot dat er sinds de laatste keer dat u afspraken met ons maakte over uw hypotheekrente iets is veranderd in uw huishouden. Misschien heeft u een hoger salaris gekregen of geeft u minder uit per maand. Past de hypotheek die u nu heeft dan nog wel bij uw situatie? Een goede vraag om over na te denken als de rentevastperiode afloopt. Want u kunt op dat moment niet alleen een nieuwe rente kiezen, maar ook een ander soort hypotheek kiezen. U regelt dit eenvoudig zelf in mijnFlorius.  

Een lage rente heeft ook nadelen

Een lage rente lijkt aantrekkelijk, maar is het niet altijd als er bij uw hypotheek ook een spaarrekening hoort, zoals bij een Bankspaar Hypotheek. Want als u kiest voor een lagere rente, ontvangt u ook minder rente op de spaarrekening. Dit kan betekenen dat u per maand meer geld op de spaarrekening moet zetten om voldoende te sparen. Door de lage rente wordt het bedrag dat u per maand moet missen dus juist hoger. 

Andersom is ook waar: als u kiest voor een hogere rente, ontvangt u meer rente op de spaarrekening. Hierdoor kan het bedrag dat u per maand moet betalen juist lager worden. Denk hier goed over na en vraag advies als u dat nodig heeft.

Digitaal huishoudboekje

Gebruik een digitaal huishoudboekje om uw inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Dit overzicht kan u helpen de juiste keuze te maken voor uw nieuwe rentevastperiode.  ​

Nog lagere rente?

Is uw hypotheek lager geworden, of de waarde van uw huis gestegen? Soms kan de risico-opslag dan worden verlaagd. U betaalt daardoor minder rente. Lees meer over het verlagen van uw risico-opslag.

Kijk wat u nu al kunt doen voor later

 Omzetten van uw aflosvorm

Uw persoonlijke situatie en wensen kunnen veranderen. Veel mensen met een Aflossingsvrije Hypotheek willen toch liever aflossen tijdens de looptijd dan in één keer aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Op het moment dat de rentevastperiode afloopt, kunt u de hypotheekvorm eenvoudig aanpassen in mijnFlorius.


Tip! Past het niet in uw uitgavenpatroon om uw hele Aflossingsvrije Hypotheek om te zetten? U kunt er ook voor kiezen om een deel om te zetten.


 Extra aflossen

Extra aflossen op uw hypotheek. Dat lukt in sommige periodes misschien niet. Bijvoorbeeld als de kinderen klein zijn en de kosten van de opvang hoog. Of als u tijdelijk minder werkt. Maar er zijn ook periodes dat u misschien wat ruimer in het geld zit of een financiële meevaller heeft. Dan kan het verstandig zijn om (maandelijks) een extra bedrag af te lossen op uw hypotheek. Uw lening wordt daardoor lager en de totale rente die u betaalt dus ook. Zo bespaart u geld. Weten wat extra aflossen in uw situatie oplevert? Doe dan hier de rekenhulp extra aflossen.


Naar een andere hypotheekverstrekker

Wilt u toch oversluiten naar een andere partij? Dat kan in één keer en u betaalt voor de leningdelen waarvan de rentevastperiode afloopt geen vergoeding. Vergeet niet de voorwaarden goed te vergelijken en neem ook de oversluitkosten mee in uw overweging. Bij oversluiten naar een andere aanbieder moet u rekening houden met kosten voor hypotheekadvies, notariskosten voor het opstellen van een nieuwe hypotheekakte en taxatiekosten.

​ ​​​

​​

Bepaal welke rentevastperiode het beste bij u past

Een korte(re) rentevastperiode betekent een lager rentepercentage en dus lagere maandlasten, maar ook minder zekerheid over uw toekomstige maandlasten. U kunt een korte rentevastperiode overwegen wanneer u over voldoende inkomen of eigen geld beschikt om eventueel stijgende rentelasten te kunnen betalen. Wilt u meer zekerheid? Dan kunt u kiezen voor een lange(re) rentevastperiode. Voor deze zekerheid betaalt u meestal een hoger rentepercentage. ​​​

​​​​​

​Alles geregeld!

U bent nu weer klaar voor de afgesproken rentevastperiode! Enkele tips:

 Gaat uw maandbedrag omlaag en ontvangt u maandelijks een voorlopige teruggave van de belastingdienst? Vergeet dan niet om deze aan te passen.

Klik hier om uw voorlopige teruggave aan te passen.


 Is uw woning de afgelopen jaren meer waard geworden door een verbouwing of door stijgende woningprijzen? Het kan zijn dat uw risicoklasse verlaagd kan worden. Dat scheelt! Controleer uw WOZ-waarde en laat eventueel uw ​huis ta​xeren.​

​​​​Hulp nodig bij het maken van uw keuze?

Maak een afspraak met uw onafhankelijke hypotheekadviseur of neem contact op met Advies & Service via 033 - 752 50 00.