Ik wil een huis kopen en nu?

Een eerste eigen huis kopen is een mooi moment. Maar of u nu een starterswoning wilt kopen of een ruim opknaphuis, voordat u de sleutel echt in handen heeft, moeten er nog een aantal dingen gebeuren. Waar moet u allemaal aan denken en waar let u op? We zetten het voor u op een rij in 3 stappen. 

Hoeveel mag uw eerste huis kosten?

Heeft u uw droomhuis gevonden? Dan wilt u vast weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen.


Maximale hypotheek berekenen

Lagere rente met NHG

Kiest u voor een hypotheek met NHG? Dan bieden wij u onze laagste hypotheekrente. Hierdoor betaalt u vaak een lager bedrag per maand. Bovendien biedt NHG u zekerheid. Vraag ernaar bij uw hypotheekadviseur.

Huis kopen met NHG

Inkomen te laag? Denk eens aan een starterslening

Is uw inkomen nu net te laag om een huis te kopen? Misschien is de Starterslening dan iets voor u. Met deze oplossing komt uw eigen huis misschien toch een stuk dichterbij.

1. Voordat u een bod doet

Huis bezichtigen? 8 tips

 1. Gebruik onze checklist. Gaat u een huis bezichtigen en wilt u weten waarop u moet letten? Gebruik daarvoor onze checklist huis bezichtigen. Vaak krijgt u maar één kans om een huis te bezichtigen. Met deze lijst zorgt u dat u niets mist.
 2. Schrijf uw vragen op. Er komt waarschijnlijk veel op u af als u straks door het huis loopt. Misschien vergeet u dan net die ene belangrijke vraag te stellen aan de verkoper. Schrijf daarom van tevoren op wat u wilt vragen.
 3. Verken de buurt. Gaat u een huis kopen? Verken dan vooraf de buurt met Google Maps. Zo krijgt u alvast een idee en weet u wanneer u een huis gaat bezichtigen nog beter waarop u wilt letten.
 4. Neem een meetlint mee. Past uw favoriete kast in de slaapkamer? Kunt u uw keukenblok meenemen? Als u een meetlint of rolmaat meeneemt, kunt u tijdens de bezichtiging al bekijken of er genoeg ruimte is voor uw meubels.

 1. Neem iemand mee. Neem een vriend, zus of collega mee. Hij of zij helpt u op de feiten letten, zodat u geen overhaaste beslissingen neemt.
 2. Maak foto’s. Een camera en/of telefoon is heel handig tijdens de bezichtiging. Door foto’s te maken kunt u later in alle rust kijken hoe die ene slaapkamer er ook alweer uit zag.
 3. Vraag de verkoopmakelaar. Als u na afloop nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de verkoopmakelaar. Hij kan u meer informatie en foto’s geven. Soms kan hij ook een tweede bezichtiging voor u plannen.
 4. Kijk ook naar de duurzame mogelijkheden. Let gelijk op de mogelijkheden om te verduurzamen. Van spouwmuurisolatie, dakisolatie (van schuin dak), tot HR++ glas en meer. Om zo je huis comfortabeler te maken. Of aantrekkelijker in energieverbruik, of gewoon groener.

Advies nodig?

Wij raden u aan om hulp te vragen aan een hypotheekadviseur. Dat is handig wanneer u bijvoorbeeld wilt weten welke hypotheek het beste bij u past of wanneer u benieuwd bent of u een huis kunt kopen zonder eigen geld. Florius werkt samen met onafhankelijk hypotheekadviseurs. 

Vind een adviseur

Waarom een hypotheekadviseur?

Als u voor het eerst een hypotheek bij Florius afsluit, kan dit alleen via een onafhankelijk hypotheekadviseur. Een onafhankelijk hypotheekadviseur weet alles over hypotheken. Met de kennis die hij heeft, helpt hij u een hypotheek te vinden die bij u past. Dat hoeft geen hypotheek van Florius te zijn, maar het kan wel. De adviseur kijkt naar uw persoonlijke financiële situatie, nu en in de toekomst. Daarnaast kijkt hij met u naar het huis dat u wilt kopen in Nederland en berekent uw maximale hypotheek. Ook bespreekt uw onafhankelijk hypotheekadviseur met u welke hypotheekvorm en rentevorm bij u zouden passen.

2. Als u een bod gaat doen

Bouwkundige keuring

Bent u enthousiast over het huis dat u heeft gezien, dan doet u misschien wel het liefst direct een bod. Want wat als iemand anders u voor is? Toch is het verstandig om nog even te wachten en uw huis te laten controleren tijdens een onafhankelijke bouwkundige keuring. Want het huis kan er wel mooi uitzien, het moet technisch ook in orde zijn. Denk aan veilige elektra en geen houtrot en lekkages. Met een bouwkundige keuring voorkomt u dat er achteraf onverwacht toch iets niet goed aan de woning blijkt te zijn. 

Offerte aanvragen

Als u weet welk huis u wilt kopen, kan uw hypotheekadviseur een offerte voor u aanvragen. Hij of zij zal u dan in elk geval vragen naar de volgende gegevens:

 • legitimatie
 • inkomensgegevens (bijvoorbeeld een loonstrookje)
 • taxatierapport

Via uw hypotheekadviseur ontvangt u van ons een offerte met een renteaanbod. Met de Florius Profijt drie + drie Hypotheek is uw offerte standaard drie maanden geldig. Wij verlengen dit automatisch en zonder kosten met drie maanden als u uw renteaanbod op tijd ondertekend terugstuurt. Weet u vooraf dat u meer tijd nodig heeft? Dan is er de Profijt twaalf Hypotheek. Deze hypotheek kan tot maximaal twaalf maanden verlengd worden. Uw hypotheekadviseur helpt u met bepalen welke geldigheidsduur* van de offerte u minimaal nodig heeft.

De geldigheidsduur is de periode dat de offerte geldig is. 

Verzekeren of niet?

Als het nodig is, adviseert uw hypotheekadviseur ook over verzekeringen die u bij uw hypotheek kunt afsluiten. Zoals een overlijdensrisicoverzekering of inboedelverzekering. Een uitgebreide opstalverzekering is bij Florius verplicht.
Merlyn van den Berg - HDN

Verzekeren of niet?

Als het nodig is, adviseert uw hypotheekadviseur ook over verzekeringen die u bij uw hypotheek kunt afsluiten. Zoals een overlijdensrisicoverzekering of inboedelverzekering. Een uitgebreide opstalverzekering is bij Florius verplicht.

Het stappenplan om een huis te kopen

Bekijk onze checklist om een huis te kopen. Hierin staan alle stappen voor het kopen van een huis.

Stappenplan huis kopen

Bouwkundige keuring

Bent u enthousiast over het huis dat u heeft gezien, dan doet u misschien wel het liefst direct een bod. Want wat als iemand anders u voor is? Toch is het verstandig om nog even te wachten en uw huis te laten controleren tijdens een onafhankelijke bouwkundige keuring. Want het huis kan er wel mooi uitzien, het moet technisch ook in orde zijn. Denk aan veilige elektra en geen houtrot en lekkages. Met een bouwkundige keuring voorkomt u dat er achteraf onverwacht toch iets niet goed aan de woning blijkt te zijn. 

3. Uw bod is akkoord

Offerte tekenen

Klopt de informatie en bent u akkoord? Dan kunt u het renteaanbod ondertekenen. Wij ontvangen dan via uw hypotheekadviseur graag de documenten die vermeld staan in het renteaanbod. Een volledige en juiste aanlevering van de documenten zorgt voor een snelle beoordeling van uw aanvraag. Zodra wij alle documenten die nodig zijn hebben ontvangen, beoordelen wij uw aanvraag. Als alles akkoord is sturen wij u uw definitieve hypotheekofferte. Hiermee heeft u de zekerheid dat wij u de gevraagde hypotheek geven. Kloppen de gegevens en bent u ook akkoord? Dan kunt u de offerte ondertekenen en terugsturen. Wij zorgen er dan voor dat de juiste documenten bij uw notaris komen voor de overdracht van de woning.

U kunt de benodigde documenten voor uw hypotheekaanvraag ook digitaal ondertekenen. Veilig en verantwoord door de inzet van het digitale identificatiemiddel iDIN. U heeft hiervoor wél een mijnFlorius-account nodig. Lees hier meer over iDIN.

Overdracht bij de notaris

Uw hypotheek is goedgekeurd! Dan kunt u uw eerste huis officieel kopen. Maak een afspraak bij de notaris voor de overdracht. Dit betekent dat u en de verkoper de leveringsakte ondertekenen. Hierin staat dat het huis nu van u is. Ook zet u uw handtekening onder de hypotheekakte. Hierin staat dat u geld leent van de bank met het huis als onderpand.
Verbouwen stel met tablets

Volg uw offerte-aanvraag online

U heeft een huis gekocht en nu? Nu moet er officieel een hypotheek worden aangevraagd. Met mijnFlorius voor uw hypotheekaanvraag kunt u digitaal uw hypotheekaanvraag volgen.
Naar MijnFlorius

Meer informatie

Bereken uw maximale hypotheek

Heeft u uw droomhuis gevonden? Of gaat u op zoek? Dan is het handig om te weten hoeveel u kunt lenen en wat uw maandlasten worden. Bereken in 3 minuten wat u kunt lenen.

Klanten over Florius

Onze klanten en hun adviseurs vertellen over hun hypotheek bij Florius.

Jouw mening is belangrijk voor ons

Heb je een vraag? Of een tip om onze dienstverlening te verbeteren? Laat het ons weten. We horen het graag.