Aflossingsvrije Hypotheek

Met de Aflossingsvrije Hypotheek van Florius lost u tussendoor niets af. U betaalt alleen de maandelijkse hypotheekrente. Vergeleken met een hypotheekvorm waarbij u wel aflost, heeft u daardoor lagere maandlasten. Aflossen doet u in één keer, aan het einde van de looptijd. Bijvoorbeeld met spaargeld of door uw huis te verkopen. U kunt er ook voor kiezen tussentijds extra af te lossen. Bij Florius betaalt u daar geen vergoeding voor, als u dat doet uit eigen middelen. 

 

Hieronder leggen wij u graag uit hoe de Aflossingsvrije Hypotheek in elkaar zit, en wat de voordelen, nadelen en risico's zijn.

​ 

Aflossingsvrije Hypotheek | Florius hypotheken 

De feiten op een rij van de Aflossingsvrije Hypotheek: 

 • alleen rente betalen, geen aflossing
 • geen verplichting om af te lossen tijdens de looptijd
 • vaste of variabele rente

Voordelen Aflossingsvrije Hypotheek

 • lagere maandlasten dan hypotheekvormen waarbij u wél aflost bij een gelijk rentepercentage
 • alleen maandelijkse rente betalen, die in bepaalde situaties ook nog aftrekbaar is
 • zelf bepalen hoe u zorgt voor de uiteindelijke aflossing

​Nadelen Aflossingsvrije Hypotheek​

 • geen vermogensopbouw
 • hypotheekschuld in één keer aflossen aan het einde van de looptijd

​​​

Bekijk onze video over de Aflossingsvrije Hypotheek​​

   ​​​

Risico's van de Aflossingsvrije Hypotheek

Het grootste risico loopt u wanneer u er geen rekening mee houdt dat uw aflossingsvrije hypotheek aan het eind van de looptijd in zijn geheel afgelost moet worden. Waar haalt u dit geld vandaan, als u geen vermogen heeft opgebouwd? Maar er zijn nog drie andere risico’s waar u in de toekomst last van kunt krijgen, mogelijk zelfs tegelijkertijd.


Mogelijkse restschuld bij verkoop van uw huis

Lost u niets af, dan blijft uw hypotheekschuld gelijk. Daalt daarnaast de waarde van uw woning, dan blijft u mogelijk met een restschuld zitten als u uw huis wilt of moet verkopen. Over een tijdje, als u verhuisplannen heeft. 


Minder inkomen na uw pensioen

De kans is groot dat uw inkomen daalt als u met pensioen gaat. Lost u voor die tijd niets af, dan blijven uw maandlasten straks gelijk, terwijl u minder te besteden heeft. Kunt u dan nog wel zorgeloos blijven wonen?


Hogere lasten zonder renteaftrek

In 2001 is het recht op hypotheekrenteaftrek op dertig jaar gesteld. Heeft u vóór 2001 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten, dan krijgt u vanaf 2031 dus geen teruggave meer van de Belastingdienst voor dat leningdeel.

Veelgestelde vragen over de Aflossingsvrije Hypotheek

1. Is de rente aftrekbaar van de Aflossingsvrije Hypotheek?

Alleen in bepaalde situaties is de rente van een aflossingsvrije hypotheek fiscaal aftrekbaar. Een onafhankelijke hypotheekadviseur legt u graag de fiscale regels uit.

 

2. Wat kan ik zelf doen om de risico’s van de Aflossingsvrije Hypotheek te beperken?

U kunt vandaag al iets doen om de risico’s die hierboven staan zo veel mogelijk te beperken. Hiervoor zijn er twee mogelijkheden:

 1. Extra aflossen met eigen geld

  Een schenking of een erfenis: soms is er ruimte om in één keer een groot bedrag af te lossen. Maar u kunt er ook voor kiezen om maandelijks een kleinere aflossing te doen; alle beetjes helpen. Waar u ook voor kiest: zodra u aflost, bespaart u meteen op uw rentelasten. Als u aflost met eigen middelen, betaalt u hiervoor geen vergoeding.
  Meer over extra aflossen
  Rekenhulp extra aflossen
  Wilt u weten wat er verandert aan uw Aflossingsvrije Hypotheek als u extra aflost? Gebruik dan onze Online Rekenhulp. Die geeft u een goed beeld van wat u kunt besparen. Aan het einde van de looptijd van uw lening(deel) wanneer u tussentijds aflost. Direct extra aflossen doet u daarna eenvoudig zelf via mijnFlorius​.
 2. Andere hypotheekvorm kiezen

  Stapt u voor een deel of helemaal over op een Lineaire Hypotheek of Annuïteiten    
  Hypotheek van Florius, dan weet u zeker dat uw hypotheekschuld minder wordt. Aan deze wijziging zijn meestal geen kosten verbonden. Dit kan wel betekenen dat uw maandlasten omhoog gaan.  Een onafhankelijke hypotheekadviseur vertelt u graag hoe dit werkt.

 

3. Hoe los ik mijn hypotheek in één keer af?

Om uw lening in het geheel af te lossen, heeft u een aflosnota nodig. Deze kunt u
digitaal bij ons aanvragen. Doet u dit alstublieft minimaal dertig dagen voor de datum
waarop u de aflossing wilt doen. Dit verzoek moet door elke schuldenaar/hypotheekgever zijn ondertekend. Lost u af uit eigen middelen? Geef dat dan aan op het aanvraagformulier. U mag het verzoek ook scannen en e-mailen naar service@florius.nl.

 

4. Kan ik extra aflossen met geleend geld zonder dat ik hiervoor een vergoeding 
betaal?

Het is mogelijk dat u een vergoeding betaalt als u met geleend geld extra aflost op uw hypotheek. Bijvoorbeeld als u (een deel van) uw hypotheek oversluit. Een bepaald deel van de lening mag u wel extra aflossen met geleend geld zonder dat u hiervoor een vergoeding betaald. In deze twee gevallen:

 • U heeft een Compleet hypotheek en kunt jaarlijks tot maximaal 15% van het oorspronkelijke bedrag van een leningdeel extra aflossen.
 • U heeft een andere Florius hypotheek en kunt jaarlijks tot maximaal 10% van het oorspronkelijke bedrag van een leningdeel extra aflossen.

Let op: Extra aflossen op uw hypotheek kan fiscale gevolgen hebben. Raadpleeg hiervoor uw hypotheekadviseur.

​Meer weten over de Aflossingsvrije Hypotheek?

Voor vragen over uw Aflossingsvrije Hypotheek neemt u contact op met een medewerker van Florius: 033 - 752 50 00. We helpen u graag op werkdagen van 08.30 uur tot 21.00 uur. Of stel uw vraag per e-mail: service@florius.nl​

Meer informatie

Extra aflossen 

Hypotheekvormen van Florius 

Help, ik heb een Aflossingsvrije Hypotheek!