Stappenplan

Om te berekenen welk bedrag u kunt lenen, pakt u de volgende gegevens erbij:

 • uw bruto jaarinkomen
 • hoeveel geld u nodig heeft voor een verhuizing en/of verbouwing
 • als u al een koophuis heeft: de waarde van het huis waar u nu in woon

Maximale hypotheek berekenen

Kiest u voor de sfeer van een oud huis, of liever het comfort van nieuwbouw? In een drukke straat, of juist rustig en misschien wel vrijstaand? Een appartement, of een huis met meerdere verdiepingen? U weet zelf het beste hoe uw ideale woning eruitziet. Zet uw wensen op een rij en vind het huis van uw dromen via een makelaar of op Funda.nl. Mooi huis gezien? En verwacht u dat u de vraagprijs kunt betalen? Dan is het tijd voor een bezichtiging. Dit betekent dat u het huis dat u heeft gezien, gaat bekijken. U maakt hiervoor een afspraak met de makelaar. Let tijdens de bezichtiging niet alleen op het huis, maar ook op de omgeving. Neem onze handige checklist mee, die helpt u hierbij. Bent u enthousiast over het huis dat u heeft gezien, dan doet u misschien wel het liefst direct een bod. Want wat als iemand anders u voor is? Toch is het verstandig om nog even te wachten. Het huis kan er mooi uitzien, maar technisch moet het ook in orde zijn. Denk aan veilige elektra, geen houtrot en geen lekkages. Dit kunt u laten controleren tijdens een onafhankelijke bouwkundige keuring. Zo voorkomt u dat u teveel betaalt. U kunt de bouwkundige keuring soms ook opnemen als ontbindende voorwaarde bij uw bod. Bekijk hiervoor ook de uitleg bij stap 6 over het voorlopig koopcontract. Bent u er zeker van dat het uw droomhuis is? Dan kunt u gaan onderhandelen. U brengt een bod uit. U kunt ervoor kiezen om dit met een makelaar te doen. Meestal krijgt u een tegenbod van de verkopende partij. Dit gaat net zo lang door tot u het eens wordt over de prijs van het huis.

Als u het eens bent geworden over de prijs, dan tekenen u en de verkoper zo snel mogelijk het koopcontract. Dit kan bij de notaris of bij de makelaar op kantoor. In een koopcontract staat dat u het huis koopt en welke prijs u ervoor gaat betalen. Er zijn dan nog maar twee situaties waarin u nog van de koop af kunt zien:

 1. Binnen 3 werkdagen na het tekenen van het contract.
  U hoeft dan geen reden op te geven.
 2. Als u of de verkoper niet aan de ‘ontbindende voorwaarden’ voldoet
  Let op: dit geldt alleen als u of de verkoper ‘ontbindende voorwaarden’ in het voorlopig koopcontract hebben laten opnemen. Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn het niet krijgen van een hypotheek, of dat er veel technische problemen worden gevonden tijdens de bouwkundige keuring. Het is dus belangrijk dat u de juiste ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract laat zetten. U kunt niet zomaar terug.

Waarborgsom:
Soms wil de verkoper van het huis dat u bij het tekenen van het voorlopig koopcontract al een bedrag betaalt. Dit noemen we de waarborgsom en is vaak 10 procent van de prijs van het huis. Dit geeft de verkoper meer zekerheid dat u de gemaakte afspraken ook echt nakomt. Veel mensen kunnen de waarborgsom niet zelf betalen, het gaat al gauw om tienduizenden euro’s. U kunt dan ook een bankgarantie aanvragen via een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Nadat u het koopcontract samen met de verkopende partij heeft getekend, is de volgende stap de betaling van het huis. U kunt hiervoor geld lenen door een hypotheek af te sluiten. Laat u hierover altijd goed adviseren. Heeft u nog niet gesproken met een hypotheekadviseur? Dan is nu een goed moment om dat te doen. Bij Florius werken we altijd samen met onafhankelijk hypotheekadviseurs. Zo weet u zeker dat u de hypotheek kiest die het beste bij u past. Nu en in de toekomst.

Aan de hand van uw wensen kan uw hypotheekadviseur een hypotheekaanvraag doen. Hij bespreekt met u in ieder geval:

Als u dit samen met uw hypotheekadviseur heeft doorgenomen, doet hij een hypotheekaanvraag bij de bank. 

Nadat uw hypotheekadviseur de hypotheekaanvraag heeft verstuurd, ontvangt hij een renteaanbod van een bank zoals Florius. In een renteaanbod staat onder andere welke rente u krijgt aangeboden. De hypotheekadviseur neemt contact met u op om het renteaanbod door te nemen. Klopt de informatie en bent u akkoord? Dan kunt u het renteaanbod tekenen.

Als u het renteaanbod heeft getekend, heeft u nog geen hypotheek. Er moet nog een aantal dingen geregeld worden. De eerstvolgende stap is de hypotheekofferte. De bank waarvan u het renteaanbod accepteert, stelt voor u een hypotheekofferte op. Hiervoor vraagt uw hypotheekadviseur om verschillende documenten en gegevens, zoals:

 • legitimatie
 • loonstrook
 • werkgeversverklaring, Inkomensverklaring Ondernemer (alleen NHG) of Inkomensbepaling Loondienst
 • taxatierapport

Deze gegevens stuurt de hypotheekadviseur op naar de bank. Daarna stelt de bank een hypotheekofferte op. Als de hypotheekadviseur deze heeft ontvangen neemt hij contact met u op. Klopt de informatie en bent u akkoord? Dan kunt u de hypotheekofferte tekenen.

De benodigde documenten voor uw hypotheekaanvraag kunt u ook digitaal ondertekenen. Veilig en verantwoord via Evidos. En u identificeert zich met iDIN in uw eigen vertrouwde bankomgeving. Lees hier meer over iDIN

U heeft hiervoor wél een mijnFlorius-account nodig. Heeft u deze nog niet? Lees hier hoe u een account aanvraagt.

Als u de offerte heeft ondertekend, controleren we al uw gegevens en de documenten nog een keer heel goed. Als alles in orde is, besluiten we u geld te lenen. Dit betekent dat u een hypotheek heeft gekregen. U kunt het huis dat u wilt kopen, daadwerkelijk gaan betalen. Uw onafhankelijk hypotheekadviseur neemt hierover contact met u op. Uw hypotheek is goedgekeurd! Nu maakt u een afspraak bij de notaris voor de overdracht. Dit betekent dat u en de verkoper de leveringsakte ondertekenen. Hierin staat dat het huis nu van u is. Ook ondertekent u de hypotheekakte. Hierin staat dat u geld leent van de bank met het huis als onderpand.

Tip! Prijzen verschilen
De prijzen die notarissen vragen voor hun diensten verschillen. Vergelijk de prijzen bijvoorbeeld op betaalbarenotarissen.nl.
Heeft u uw handtekening bij de notaris gezet? Dan is het huis van u en krijgt u de sleutel. Gefeliciteerd! Florius zet op een rij wat u allemaal moet regelen voor de verhuizing

Meer informatie

Onze hypotheken

Een adviseur helpt je op weg!