Stappenplan

Om te berekenen welk bedrag je kan lenen, pak je de volgende gegevens erbij:

  • Jouw bruto jaarinkomen
  • Hoeveel geld je nodig hebt voor een verhuizing en/of verbouwing
  • Als je al een koophuis hebt: de waarde van het huis waar je nu in woont

Maximale hypotheek berekenen

Kies je voor de sfeer van een oud huis, of liever het comfort van nieuwbouw? In een drukke straat, of juist rustig en misschien wel vrijstaand? Een appartement, of een huis met meerdere verdiepingen? Je weet zelf het beste hoe jouw ideale woning eruitziet. Zet je wensen op een rij en vind het huis van je dromen via een makelaar of op Funda.nl. Mooi huis gezien? En verwacht je dat je de vraagprijs kan betalen? Dan is het tijd voor een bezichtiging. Dit betekent dat je het huis dat je hebt gezien, gaat bekijken. Je maakt hiervoor een afspraak met de makelaar. Let tijdens de bezichtiging niet alleen op het huis, maar ook op de omgeving. Neem onze handige checklist mee, die helpt je hierbij. Ben je enthousiast over het huis dat je hebt gezien, dan doe je misschien wel het liefst direct een bod. Want wat als iemand anders je voor is? Toch is het verstandig nog even te wachten. Het huis kan er mooi uitzien, maar technisch moet het ook in orde zijn. Denk aan veilige elektra, geen houtrot en geen lekkages. Dit kan je laten controleren tijdens een onafhankelijke bouwkundige keuring. Zo voorkom je dat  je te veel betaalt. Je kan de bouwkundige keuring soms ook opnemen als ontbindende voorwaarde bij je bod. Bekijk hiervoor ook de uitleg bij stap 6 over het voorlopig koopcontract. Ben je er zeker van dat het jouw droomhuis is? Dan kan je gaan onderhandelen. Je brengt een bod uit. Je kan ervoor kiezen om dit met een makelaar te doen. Meestal krijg je een tegenbod van de verkopende partij. Dit gaat net zo lang door tot je het eens wordt over de prijs van het huis.

Als je het eens bent geworden over de prijs, tekenen jij en de verkoper zo snel mogelijk het voorlopig koopcontract. Dit kan bij de notaris of bij de makelaar op kantoor. In een koopcontract staat dat je het huis koopt en welke prijs je ervoor gaat betalen. Er zijn dan nog maar 2 situaties waarin je nog van de koop af kan zien:

  1. Binnen 3 werkdagen na het tekenen van het contract. Je hoeft dan geen reden op te geven.
  2. Als jij of de verkoper niet aan de ‘ontbindende voorwaarden’ voldoet. Let op: dit geldt alleen als jij of de verkoper ‘ontbindende voorwaarden’ in het voorlopig koopcontract hebben laten opnemen. Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn: het niet krijgen van een hypotheek of dat er veel technische problemen worden gevonden tijdens de bouwkundige keuring. Het is dus belangrijk dat je de juiste ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract laat zetten. Je kan niet zomaar terug.

Waarborgsom
Soms wil de verkoper van het huis dat je bij het tekenen van het voorlopig koopcontract al een bedrag betaalt. Dit noemen we de waarborgsom en is vaak 10% van de prijs van het huis. Dit geeft de verkoper meer zekerheid dat je de gemaakte afspraken ook echt nakomt. Veel mensen kunnen de waarborgsom niet zelf betalen, het gaat al gauw om tienduizenden euro’s. Je kan dan ook een bankgarantie aanvragen via een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Nadat je het koopcontract samen met de verkopende partij hebt getekend, is de volgende stap de betaling van het huis. Je kan hiervoor geld lenen door een hypotheek af te sluiten. Laat je hierover altijd goed adviseren. Heb je nog niet gesproken met een hypotheekadviseur? Dan is nu een goed moment om dat te doen. Bij Florius werken we altijd samen met onafhankelijk hypotheekadviseurs. Zo weet je zeker dat je de hypotheek kiest die het beste bij jou past. Nu en in de toekomst.

Aan de hand van jouw wensen kan je hypotheekadviseur een hypotheekaanvraag doen. Hij bespreekt met jou in ieder geval:

Als je dit samen met je hypotheekadviseur hebt doorgenomen, doet hij een hypotheekaanvraag bij ons. 

Als je een hypotheek aanvraagt bij Florius, ontvang je eerst een renteaanbod. Daarin staat welke documenten we nodig hebben om je aanvraag te kunnen beoordelen.

Hoe werkt het?
1. Lees je renteaanbod en alle bijbehorende informatie goed door.
2. Klopt alles en wil je gebruikmaken van dit renteaanbod? Lever dan binnen 14 dagen minimaal 1 van de gevraagde documenten aan.
3. De overige documenten ontvangen we graag binnen 2 maanden nadat je het aanbod hebt ontvangen.
4. Daarna krijg je een offerte met het definitieve aanbod.

De benodigde documenten voor je hypotheekaanvraag kan je ook digitaal indienen en ondertekenen. Je hebt hiervoor wel een mijnFlorius-account nodig. Heb je deze nog niet? Lees hier hoe je een account aanvraagt. En je identificeert je met iDIN in je eigen vertrouwde bankomgeving. Lees hier meer over iDIN

Aan de hand van de aangeleverde documenten beoordelen we of je de gevraagde hypotheek kan krijgen. Als dat zo is, ontvang je een offerte met het definitieve aanbod. Als je deze offerte ondertekent en terugstuurt, is je hypotheek bijna rond. Als je de offerte hebt ondertekend, controleren we al je gegevens en de documenten nog een keer heel goed. Als alles in orde is, besluiten we je geld te lenen. Dit betekent dat je een hypotheek hebt gekregen. Je kan het huis dat je wil kopen, daadwerkelijk gaan betalen. Jouw onafhankelijk hypotheekadviseur neemt hierover contact met je op. Je hypotheek is goedgekeurd! Nu maak je een afspraak bij de notaris voor de overdracht. Dit betekent dat jij en de verkoper de leveringsakte ondertekenen. Hierin staat dat het huis nu van jou is. Ook onderteken je de hypotheekakte. Hierin staat dat je geld leent van Florius met het huis als onderpand.

Tip! Prijzen verschillen
De prijzen die notarissen vragen voor hun diensten verschillen. Vergelijk de prijzen bijvoorbeeld op betaalbarenotarissen.nl.
Heb je je handtekening bij de notaris gezet? Dan is het huis van jou en krijg je de sleutel. Gefeliciteerd! Florius zet op een rij wat je allemaal moet regelen voor de verhuizing

Meer informatie

Onze hypotheken

Een adviseur helpt je op weg!