Home Blijf woonplannen Wonen is… Ruimer Wonen Verbouwen, verhuizen of verbeteren?

Verbouwen, verhuizen of verbeteren?

Je wilt ruimer wonen. Daarvoor heb je meerdere opties, maar voor welke optie kies je? Kies je voor verbouwen, verhuizen of verbeteren? We praten met een interieurexpert en zetten in dit artikel voor - en nadelen op een rijtje.

Je bent in je woning op zoek naar meer ruimte. Voor welke optie kies je: verbouwen, verbeteren of toch verhuizen? In dit artikel schakelen we de hulp in van Reinder Veenstra, allround interieurontwerper gespecialiseerd in interieurarchitectuur. We leggen Reinder de woonwensen van een voorbeeldgezin voor en hij geeft ons per optie, de voor- en nadelen.

Verbouwen verhuizen verbeteren

Case

Een gezin van twee werkende ouders met twee kinderen (2 en 6 jaar). Het gezin woont in een jaren ’70 rijtjeshuis in een prettige, kindvriendelijke buurt, in Amersfoort. De woning (100m2) is gekocht in 2012 voor 250.000 euro. Het huis heeft drie slaapkamers, waarvan één hele kleine kamer. De woning heeft een kleine zolder (fungeert nu als washok en kantoor) met aan beide kanten een dakraam. Zowel in de kleinste slaapkamer als op zolder is sprake van ruimtetekort. Gebleken is dat een goed kantoor onmisbaar is. Het liefst een kantoor waar twee werkplekken aanwezig zijn. Ook heeft de jongste, wanneer hij ouder wordt, niet genoeg ruimte in de kleinste slaapkamer.

Woonwens

Een ruimere slaapkamer voor het jongste kind en een thuiskantoor met twee werkplekken. De ideale oplossing zou het realiseren van twee dakkappellen zijn, om zo een extra kamer op zolder te krijgen Daarnaast willen ze de muur tussen twee slaapkamers verplaatsen om de kleine kamer op de eerste verdieping net iets groter te maken. Het budget van het gezin laat deze woonwensen niet in zijn geheel toe. Ze moeten dus kiezen wat ze gaan doen. Verbouwen, Verhuizen of Verbeteren.

 

Uitdaging

Budget (€25.000).

Verhuizen

Voordelen
  • Je kan gericht zoeken naar een woning die aansluit bij de woonwensen van het gezin.
  • Als je de juiste woning hebt gevonden, zijn je wensen direct ingevuld.

Nadelen
  • Vanwege het enorme tekort aan woningen en de torenhoge woningprijzen heeft het gezin geen garantie op het (vlug) vinden van een woning waarbij de woonwensen ingevuld worden.
  • De overwaarde waarmee het gezin de huidige woning kan verkopen is misschien niet genoeg om de vraagprijs van de nieuwe woning te kunnen betalen.
  • Wanneer het gezin naar een nieuwe buurt verhuist, is er geen garantie op een soortgelijke prettige leefomgeving als de buurt van de huidige woning.

Verbouwen

Voordelen
  • Met een dakkapel wordt het aantal kuub en m2 van de woning uitgebreid en heeft het gezin een waardevermeerdering van de woning. Deze keuze kan daarom aantrekkelijker zijn dan de slaapkamermuur te verplaatsen, dat levert namelijk geen extra vierkante meters op.
  • De verbouwing hoeft niet in één keer plaats te vinden maar kan op basis van het budget verspreid worden over een langere periode.

Nadelen
  • Een forse verbouwing kan tijd kosten en langdurig overlast veroorzaken waardoor de leefomgeving voor het gezin met twee werkende ouders en opgroeiende kinderen onprettig wordt.
  • Mogelijk moet het gezin zoeken naar een tijdelijk onderkomen wat extra werk oplevert en geld kost.

Verbeteren

Voordelen
  • Het gezin kan de ruimtes omwisselen qua functie door van de zolder een slaapkamer te maken en de kleinste slaapkamer in te richten als kantoor.
  • Het gezin kan de woning in fases verbeteren doordat niet alles tegelijk aangeschaft hoeft te worden wanneer het budget dat niet toelaat.
  • Er kan optisch een gevoel van ruimte gecreëerd worden door de verhoudingen in een ruimte aan te passen. Zoals verschuiven van meubels en aanpassen van materialen en kleuren.

Nadelen
  • Op lange termijn kan het gezin alsnog tot de conclusie komen dat de woning een verbouwing nodig heeft. Het kan zonde zijn van de investering in de verbeteringen als het niks oplevert op lange termijn.
  • Bepaalde woonwensen kunnen met een verbetering simpelweg niet gerealiseerd worden.

Conclusie

Op basis van de voor- en nadelen die Reinder voor ons op een rijtje heeft gezet, zie je dat er voor iedere optie een mogelijkheid is om meer ruimte te creëren. Het belangrijkste om hierbij mee te nemen is dat de woonwensen vaak niet in één keer gerealiseerd kunnen worden, vanwege het budget. Het plaatsen van een dakkapel past wel binnen het budget van het gezin. Ze kunnen de prioriteit geven aan de verbouwing van de zolder. Door de kleinste slaapkamer een andere functie te geven, bijvoorbeeld een kantoor, realiseren ze met kleine verbeteringen voorlopig ook daar genoeg ruimte.

Toch op zoek naar een ander huis?
Neem dan eens een kijkje op onze inspiratiepagina over ruimte zoeken in een nieuwe woning. Wie weet doe je er leuke ideeën op.



Ontdek meer
Heb je plannen om te verhuizen of om je huis te verbeteren of verbouwen?
Bespreek de mogelijkheden van je Florius-hypotheek in jouw persoonlijke situatie tijdens een vrijblijvend Verhuisgesprek of Verbouwgesprek.
Lees meer over het verbouwgesprek
Lees meer over ruimer wonen
  • Checklist: essentiële verbouwingstips
  • Meest gestelde vragen aan… Michiel de Zeeuw
  • De mogelijkheden van jouw hypotheek
  • Verbouwen zonder verrassingen
  • Verbouwingstips per leefruimte



Bekijk andere thema’s
Wie is Florius?
Klanten over ons
Disclaimer
Privacyverklaring
Dienstverleningsdocument
Hypotheekvormen
Maximale hypotheek
Renteoverzicht
Mijn situatie wijzigt
Duurzaam wonen
mijnFlorius
Nieuwsbrieven
Pers
Vind een adviseur
Verwachting hypotheekrente
Service en Contact
Formulieren
Klachtenregeling
Veelgestelde vragen
Zelf gegevens wijzigen
2022 | Algemene voorwaarden