Home Kopen Kind helpen bij eerste huis kopen

Uw kind helpen bij het kopen van een eerste huis

Dit artikel is gepubliceerd in juni 2019

Mijn kind wil een eerste huis kopen. Hoe kan ik daar financieel bij helpen?

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Het aanbod betaalbare woningen is gering en ze moeten vaak flink wat spaargeld meebrengen. Maar waar haalt een starter dat vandaan? Hij is ook nog maar net begonnen met werken. Conclusie: de starter valt vaak buiten de boot. Wat kunt u als ouder doen om uw kind te helpen bij de financiering, zodat hij toch zijn eerste koopwoning kan kopen?


Uw kind geld schenken

Een veelgebruikte manier om kinderen te helpen bij de financiering is door geld te schenken. Door een bedrag te schenken, hoeft uw kind minder geld te lenen bij de bank. Of kan hij het gebruiken bij het (over)bieden, mocht hij een huis graag willen hebben. U mag in 2019 een bedrag van maximaal € 102.010 schenken voor een huis, zonder dat uw kind schenkbelasting betaalt.

Uw kind mag het geld ook gebruiken voor een verbouwing, het aflossen van de hypotheek, de financiering van een restschuld. Of voor het afkopen van erfpachtrecht-, opstal- of beklemmingsrechten. Voorwaarde is dat uw kind tussen de 18 en 40 jaar is. Schenkt u nog dit jaar geld? Dan moet uw kind het geld uiterlijk in 2021 gebruiken.

Meer over schenken en de voorwaarden leest u op de website van de Belastingdienst.


Wilt u graag schenken, maar zit uw vermogen in de stenen?
Dan is de Florius Verzilver Hypotheek misschien een optie. Als u 60 jaar of ouder bent, kunt u het geld dat u zou krijgen als u uw huis verkoopt, al eerder gebruiken. Meer weten over deze hypotheek? Neem vrijblijvend contact op met uw financieel adviseur.



Ontdek hoe het werkt

Uw kind geld lenen

Misschien wilt u liever niet geld weggeven, maar voelt u meer voor lenen. Een onderhandse lening hoeft niet notarieel vastgelegd te worden. Wel is het belangrijk om de afspraken op papier te zetten, zodat er geen misverstanden ontstaan. Het geld dat u aan uw kind leent moet u opgeven als bezitting bij de Belastingdienst in box 3.

Over de lening betaalt uw kind rente, net als bij een hypotheek. Deze rente kan hij onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekken. Belangrijk om te weten is dat uw kind geen hogere maximale hypotheek krijgt doordat hij geld van u leent. De bank trekt de lening juist af van de maximale hypotheek van uw kind.


Een 2e huis kopen en verhuren aan uw kind

Mocht u genoeg financiële ruimte hebben, dan kunt u ook nadenken over een tweede woning. Deze kunt u vervolgens verhuren aan uw kind. Het nadeel voor u is dat de hypotheekrente voor een 2e woning niet aftrekbaar is. Wel heeft uw kind, afhankelijk van de huurprijs die u rekent, recht op huurtoeslag. U betaalt voor een tweede woning vermogensrendementsheffing in box 3. Voor uzelf kan het kopen van een 2e huis een goede belegging zijn.

Volgens Philips Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, zijn het vooral beleggers die het starters lastig maken om een betaalbare woning te vinden. “Zij hebben als voordeel dat ze eigen geld meebrengen, minder afhankelijk zijn van een hypotheek en sneller tot actie kunnen overgaan. Juist op een krappe markt is het noodzakelijk om vlot te handelen en hoge bedragen te bieden.”


Garant staan niet meer mogelijk

Misschien heeft u ook weleens gehoord van garant staan. Op deze optie werd tot een paar jaar geleden nog af en toe beroep gedaan. Tegenwoordig is dit niet meer mogelijk. Uw kind is zelf verantwoordelijk om maandelijks de lening af te lossen. Als dit niet lukt, klopt de bank niet aan bij de ouders om aan de betalingsplicht te voldoen.

Al onze artikelen over kopen
Maak een afspraak met een hypotheekadviseur
Er zijn dus verschillende opties om uw kind te helpen bij de financiering. Bekijk samen met uw hypotheekadviseur wat de beste keuze is voor uw situatie.



Vind een adviseur in de buurt
De overwaarde op uw huis verzilveren?

Dat kan met de Florius Verzilver Hypotheek.

LET OP, GELD LENEN KOST GELD.

Bekijk uw mogelijkheden
Verandering van uw woonwensen
Er zijn momenten in uw leven waarop uw woonbehoeftes en -wensen veranderen. Welk moment(en) zijn dit?
Lees meer
Zo krijgt u een idee van de waarde van een huis
Maar hoe kunt u dat zelf doen, zonder tussenkomst van een taxateur?
Lees meer
Wie is Florius?
Klanten over ons
Disclaimer
Privacyverklaring
Dienstverleningsdocument
Hypotheekvormen
Maximale hypotheek
Renteoverzicht
Mijn situatie wijzigt
Duurzaam wonen
mijnFlorius
Nieuwsbrieven
Pers
Vind een adviseur
Verwachting hypotheekrente
Service en Contact
Voorwaarden en formulieren
Klachtenregeling
Veelgestelde vragen
Zelf gegevens wijzigen
© 2022