Het klinkt nog heel ver weg, maar in 2050 moeten alle woningen in Nederland van het gas af. Dat betekent op zoek naar een andere manier van verwarmen. En ook het gasfornuis kan de deur uit kan. Maar wat houdt aardgasvrij wonen eigenlijk in? Wat zijn de alternatieven, en moet u nu al in actie komen of toch nog even wachten? Een aantal feiten op een rij.
Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent dat er bij de verbranding CO2 vrijkomt, wat slecht is voor het klimaat. Om de uitstoot van CO2 te verminderen, zijn er tijdens het Klimaatakkoord in Parijs internationale afspraken gemaakt. Ook Nederland houdt zich aan die afspraken. Omdat de bebouwde omgeving in Nederland voor een groot deel verantwoordelijk is voor de CO2 uitstoot, heeft de overheid besloten dat alle woningen in 2050 aardgasvrij moeten zijn.
95% van alle woningen in Nederland gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. Voorheen werd dit gas voor een groot deel uit eigen bodem gewonnen. Maar sinds 2017 wordt er juist meer gas uit het buitenland geïmporteerd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt onder andere doordat de gaskraan in Groningen steeds verder wordt dichtgedraaid vanwege aardbevingsgevaar.
Om uw huis in de toekomst te verwarmen zonder gas zijn er verschillende alternatieven. Een daarvan is het warmtenet, beter bekend als stadsverwarming. Uw huis wordt dan verwarmd door warm water dat in leidingen onder de grond stroomt. Ook kunt u overgaan op een elektrische oplossing, namelijk een warmtepomp. Tot slot is er nog groen gas, waarvan de herkomst meestal duurzaam is. Denk bijvoorbeeld aan biogas.
Volgens Milieu Centraal is het isoleren van uw huis de eerste stap in de richting van aardgasvrij wonen. U heeft dan immers minder energie nodig om uw woning te verwarmen. Dat is niet alleen fijn voor u, maar ook voor het milieu. Want een lager verbruik betekent een lagere CO2-uitstoot. Daarnaast ervaart u ook meer wooncomfort wanneer u de warmte binnen en tocht en omgevingsgeluiden buiten houdt. De overheid heeft onlangs subsidie beschikbaar gesteld voor woningisolatie. Misschien een mooi moment om er toch eens over na te gaan denken.